Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Життєвий досвід:

Тьоті Каті було 50 років. Діти виїхали до міста, а вона залишилася сама. Вона часто хворіла і їй було дуже важко. Коли лежала хвора в ліжку - згадувала собі давні часи, коли цей будинок наповнював гамір, дитячі посмішки. Тепер тьотю Катю оточувала тиша - не було нікого, хто б міг її розвіяти. Одного дня, коли вона несла відро з водою вона впала і не могла піднятися – “Боже, допоможи мені, я така безрадна” - прошепотіла вона. Її побачила Юля, яка проходила біля подвір’я. Вона підбігла, допомогла жінці встати, занесла воду, а коли дізналася, що тьотя Катя живе зовсім сама, пообіцяла приходити кожного дня. В школі Юля розповіла подругам про цю жінку. Наступного дня Юля прийшла до тьоті Каті, як і обіцяла, а також привела ще й свою подругу Аллу. Разом вони зробили все, що зуміли: поприбирали, купили все необхідне, допомогли на городі. І так було майже кожного дня. В домі тьоті Каті знову зійшло сонце щастя, було чути сміх, милі розмови. Сама тьотя Катя „повернулася до життя”, вона вже посміхалася, а також почала цікавитись речами, на які раніше навіть не звертала уваги. Колись, коли вони втрьох гуляли, зустріли маму Юлі. “Це моя мама” - сказала Юля. “Дуже приємно з вами познайомитись - сказала Юліна мама, звертаючись до тьоті Каті - моя донечка вдома розповідає про вас кожного дня”.

Після цих слів тьотя Катя взяла руку Юліної мами, поцілувала її, і з очима повними сліз промовила: „Дякую вам, що ви так виховали свою донечку. Юля дуже добра дитина, вона має золоте серце. Я прошу Господа Бога, щоб вона була щаслива в своєму житті„.

Ви напевно здогадалися чому тьотя Катя так говорила про Юлю. Всі батьки радіють, коли їхні діти добрі, послушні.

Сьогодні я розповім вам про дитинство Ісуса Христа.

(Пропонується дидактична гра “Діаграма”)

4. Запис теми:

ДИТИНСТВО ТА УКРИТЕ ЖИТТЯ ІСУСА

5. Розповідь про спасенне послання:

Ціле життя Ісуса Христа - це велика таємниця. Ісус прийшов щоб об’явити нам про Отця, тому все, що Він робив, навіть найменші дрібниці Його життя, показують любов Бога до нас. Ісус Христос не жив для себе, а лише для нас, від хвилини Втілення, аж до своєї смерті за наші гріхи. Тепер Христос живе також, щоб вставлятися за нами в Бога. Ісус - це наш взірець - це Бог та „досконала людина”. Він запрошує нас, щоб ми стали Його учнями і йшли за ним. Однак, щоб наслідувати Ісуса, Його потрібно пізнати і полюбити.

а) Приготування до приходу Божого Сина.

Прихід Ісуса на землю - це велика подія. Господь Бог підготовлював її протягом віків. Прихід Ісуса заповідали пророки. Господь послав попередника Ісуса Св. Йоана Хрестителя, щоб він приготував для Ісуса дорогу.

б) Таємниця Різдва Христового.

Ісус Христос, Син Божий, наш Спаситель прийшов на землю, як дитина - маленьке немовлятко. Ісус народився в убогій родині Марії і Йосифа. Прості, бідні пастухи приходять, щоб поклонитися і прославляти Його. Ісус Христос обдаровує нас своїм Божеством, хоче щоб всі ми стали Дітьми Божими.

в) Події з дитинства Ісуса, які описані в Євангелії.

Об’явлення - Ісус показався як Месія - Син Божий і Спаситель світу. Три королі поклонилися, принесли дари і віддали честь Ізраїльському Цареві.

Обрізання Ісуса - восьмого дня після народження дали Божому Дитятку ім’я Ісус і обрізали Його, на знак Його поєднання з потомством Авраама і Божого Люду - Ізраїля.

Жертвування Ісуса в храмі - Марія і Йосиф принесли до храму Ісуса, щоб представити Його Господу Богу. Старець Семеон побачивши маленького Ісуса, взяв Його на руки і сказав, що тепер може вже відійти в мирі, бо його очі бачили Спасителя світу.

Втеча до Єгипту і вбивство немовлят. Ісус Христос „прийшов до своєї власності, а свої його не прийняли” (пор. Ів 1, 11). Цар Ірод дуже здивувався звістці про народження нового Ізраїльського Царя і наказав повбивати всіх хлопчиків до 2 років в Вифлеємі і околицях. Тому, щоб врятувати Ісуса, Ангел порадив св. Йосифу „Взяти Дитятко і Його Матір і тікати до іншої країни, до Єгипту”.

г) Знаходження Ісуса в храмі.

Це єдина подія з „укритого” життя Ісуса. Ісус залишився в храмі не повідомивши своїх батьків, а ті з болем шукали Його протягом 3 днів. Він вчить їх і нас цілковитого посвячення, що стосується Його завдання, яке Він мав виконати, коли прийшов на землю. На запитання Марії - Його Матері: „Дитино, чому ти це так зробив нам? - відповідає: „Хіба ви не знали, що я маю бути при справах Отця мого?” (Лк 2, 49). Марія роздумувала над усіма словами і подіями з життя свого Сина. Ісус Христос вчить нас, щоб і ми охоче пізнавали і роздумували в своєму серці над тим, що Ісус вчинив для нас - для нашого спасіння - наслідували Його, були до Нього подібні, щоб ми охоче працювали, любили своїх батьків, вміли не бунтуючись приймати різні труднощі і терпіння, а що найголовніше - щоб ми завжди і в усьому були послушні Богу.

д) Таємниця укритого життя Ісуса.

Більшу частину свого життя (до 30 років) Ісус провів так, як більшість людей. Його життя було звичайне, без величі. Ісус жив з праці своїх рук, Він допомагав своєму опікунові Йосифу в столярській праці. Важкою працею заробляв на скромне утримання, охоче допомагав своїй дорогій Матері - Марії. До 30 років Ісус вів укрите життя повне мовчання, взаємної любові і слухняності. Він - Бог Творець неба і землі був послушний людям. Не соромився праці - важкої, столярської. Не соромився своїх бідних батьків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]