Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Життєвий досвід:

Один хлопчик відправився в мандрівку з своїм дядьком. Найбільше його захоплювало те, що вони мали плавати на кораблі. Нажаль, трапилось нещастя: коли корабель ще не відплив з порту, малий Іванко випав з корабля, з великої висоти на бетонну пристань. Падаючи вниз Іванко пригадав собі слова своєї матері, яка вчила його, щоб в небезпечних хвилинах він вимовляв ім’я „Ісус”. І Іванко голосно закричав: „Ісусе, рятуй мене”. І сталося чудо, хоч хлопчик впав на батон і сильно вдарився, але не зламав жодної кістки і головне: був живий. Тоді то Іванко повірив, що Ісус правдивий Бог, який нас дуже любить і прагне нам допомагати. Повірив також в те, що міць „Ісусового” імені може чинити чудеса. Тоді Іванко вирішив, що Ісус буде його Господом.

А як ми віримо в Бога і в Ісуса Христа - Божого Сина? Сьогодні замислимось над тим, хто такий Ісус Христос, яке значення має Його Ім’я і що означає, що Він наш Господь.

4. Запис теми:

  1. Ісус - син божий і наш господь

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Ісус.

Ісус Христос - це Син Божий, якого Бог, „коли надійшла повнота часів”, зіслав на землю, щоб Він відкупив нас від гріха і смерті і повернув нам втрачене синівство.

- Що означає Ім’я - ІСУС?

„Ісус” - на єврейській мові означає: „Бог спасає„. Бог через Ісуса, свого предвічного Сина, який став людиною, спасає людей з неволі гріха. Це Бог, в Ісусі Христі Спасителі, виконав обітницю і врятував Ізраїльський народ „з дому неволі„. Господь Бог визволив людей від найстрашнішої неволі, від гріха. Так як кожен гріх це образа Бога, тому лише Він сам може її пробачити. Ім’я Ісус - це Боже Ім’я, єдине, яке приносить спасіння. Це Ім’я можуть взивати всі тому, що Божий Син, коли став людиною, з’єднався з усіма людьми і „не дано людям під небом жодного іншого імені, в якому могли б ми бути спасенні„. Ім’я Ісуса „понад усяке ім’я” (Флп 2, 9). Злі духи бояться Його імені. В Його ім’я учні роблять чуда тому, що Отець уділяє всього, про що вони Його просять в ім’я Ісуса. Ім’я Ісуса знаходиться в центрі християнської молитви. Всі літургійні молитви закінчуються формулою (словами): „Через нашого Господа Ісуса Христа”. Кульмінаційним пунктом молитви „Радуйся Маріє„ є слова: „ і благословенний Плід лона Твого, ІСУС”.

б) Христос.

Під час молитви ми часто говоримо „Ісус Христос”. Знаємо, що Ісус означає „Бог спасає„ . Яке ж має значення слово: „Христос”? Христос - по іншому Месія, означає „Помазанець”, тобто покликаний Богом, який має виконати особливу місію, важливе завдання - послання. „ Бог помазав Його Святим Духом та силою” (Дн 10, 38). Ангел також об’явив пастирям народження Ісуса, як народження обіцяного Ізраїлеві Месії: „Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, Він же Христос Господь” (Лк 2, 11). Ісус Той, „Кого Отець освятив і у світ послав” ( Йн 10, 36). Ісус, якого називаємо Христом, був зачатий від Святого Духа і народився від Марії Діви (Мт 1, 16), щоб виконати Боже послання.

в) Ісус Син Божий - правдивий Бог.

На запитання Ісуса Христа, за кого люди вважають Сина Чоловічого святий Петро відповів: ”Ти - Христос, Бога живого син.” (Мт. 16,16). Правдиво, що Ісус є правдивим Богом, „улюбленим Сином Божим”, це нам об’явив сам Бог. Коли Ангел Гавриїл сповістив Марію, що Вона зачне і породить Сина, якого назве Ісус. Ангел сказав Їй: ”Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий” - правдивим предвічним Богом і правдивою людиною. Ісус, не перестаючи бути Богом, став Людиною.” Так Бог полюбив цей світ, що дав Сина свого Єдинородного”. Ісус Христос був рожденний, а не сотворений, Бог від Бога, світло від світла. Євреї не хотіли повірити, що Ісус, який народився в Вифлеємі, жив в Назареті, якого вони знали з дитинства, є Сином Божим - тобто правдивим Богом. А за визнання, що Він Син Божий, Ісус був приречений на смерть. Ісус підтвердив своє Божество, тобто те, що Він правдивий Бог тим, що третього дня після своєї страшної смерті воскрес. Ісус робив такі чуда і знаки, які ніхто інший не міг робити: виганяв злих духів, воскрешав мертвих, відпускав гріхи, оздоровляв людей, втихомирював бурю і т.д. Тому Апостоли задавали собі запитання: „Хто ж Він такий?”.

г) Наш „Господь”.

Слово „Господь” відноситься до того, хто має якусь владу, кому інші довіряють, кого шанують. Цим іменем звертаємося до Ісуса Христа, який має найбільшу владу, гідний найвищої пошани і повної довіри. Це повне слави ім’я „Господь”: означає Божественну владу. Ця сама міць, честь і слава Бога Отця відноситься також до Ісуса, який не перестаючи бути Богом, з любові до бідних грішників, став Людиною. Ісус має ту саму владу і панування, що і Бог Отець. Це підтвердив Отець, воскрешаючи Його з мертвих і возвишаючи Його в своїй славі. Ісус Христос прагне бути Господом кожного людського серця. Господь наш, Ісус Христос взиває нас до приязні і любові, хоче щоб ми разом з Ним становили одне ціле - щоб Він і тільки Він був нашим Господом, тобто щоб ми любили Його цілим серцем і Йому з любов’ю і радістю служили.

(Пропонується дидактична гра “Слова”.)

6. Закріплення змісту розповіді за допомогою запитань:

1. Що означає ім’я „Ісус”? – Ісус означає - „Бог спасає„.

2. Що означає слово „Христос”? – Слово “Христос” означає Месія, Помазанець.

3. Ким є Ісус Христос? - Ісус - це Син Бога Живого.

4. Чому Ісуса Христа називаємо Господом і Богом? - Ісуса Христа називаємо Господом і Богом, тому що Він має владу над цілим світом.

  1. Молитва, що виникла з розповіді:

а) Приготування до молитви:

Заспіваємо пісню, в якій виразимо Ісусові, нашому Спасителеві, те що Він наш Господь.

б) Хід молитви:

„Ісус наш Господь, алілуя” (3 х Алілуя);

або

...Моїм Господом є Ісус Христос, Алілуя (2 р.)

Він любить мене, Він любить мене, Алілуя (2 р.)

8. Формування поведінки:

Запросимо Ісуса до нашого серця - до нашого життя, наших справ, праці, радості і терпіння - запросимо Його нашою особистою молитвою і віддаймося, щоб Він керував нашим життям.

9. Заклик до євангелізації:

Віримо, що Ісус Христос може і хоче допомогти кожному. Коли я побачу, що комусь важко або сумно, тоді пораджу йому і заохочу його звернутися до Ісуса - Господа.

10. Запис у зошит:

Ісус Христос - Син Божий - є нашим Господом, Він дає нам спасіння.

11. Домашнє завдання:

Вклеїти в зошит і вивчити на пам’ять текст пісні: „Ісусе, хочу бути Твоїм...”

12. Перевірка присутніх.

13. Молитва на закінчення катехези або відвідання Пресвятих Дарів:

Помолимося словами Святого Письма (Флп 2, 5-11).

Б. Методичні зауваження:

1. Дидактична мета:

Вияснити дітям ким є Ісус. Вияснити, що означають христологічні назви: Христос, Син Божий, Господь.

2. Виховна мета:

Прийняття Ісуса Христа, як особистого Господа і Спасителя.

3. Катехетичні посібники:

Святе Письмо, тексти пісень.

4. Застосовані методи:

Виклад, читання Святого Письма, розповідь, спів, дидактична гра “Символ”.

5. Джерело:

ККЦ 422-451

6. Додаткова література:

Словник Біблійного Богослов’я, Pallotinum - Poznan 1990 r.

7. Автори:

  1. 1 редакція: Ярослав Рудий

2 редакція: Паула Цібора

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]