Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

21. Ісус жертвує самого себе за наші гріхи

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва:

„Отче наш...”, “Радуйся Маріє”, “Вірую в Бога…”

2. Повторення попередньої катехези:

а) Пригадування змісту запису в зошиті.

б) Повторення змісту розповіді за допомогою запитань:

1. Хто видав вирок смерті на Ісуса Христа? - Вирок смерті на Ісуса видав Понтій Пілат.

2. Хто хотів смерті Ісуса? - Смерті Ісуса хотіли фарисеї.

3. За кого Ісус помер на хресті? - Ісус помер на хресті за всіх людей.

4. Куди відправився Ісус після своєї смерті? - Після своєї смерті Ісус відправився до країни мертвих – Шеолу.

в) Перевірка домашнього завдання.

3. Життєвий досвід:

Малий Андрійко був нервовим і неслухняним хлопчиком. Неможливо було залишити його самого навіть на хвилинку. Завжди він щось накоїть. Батьки дуже переживали, що Андрій такий неслухняний. Особливо важкі були хвилини, коли Андрій починав докучати іншим. Негарно відповідав на зауваження батьків, дразнився з молодшими.

Неподалік мешкав пан Йосиф. Це був добрий старший чоловік. Часом він частував дітлахів цукерками, фруктами. Пан Йосиф знав про проблему батьків Андрійка і часом пробував наблизитись до хлопця. Нажаль, Андрій не хотів цього, не хотів щоб його любили.

Час йшов. Андрій підростав, але краще вчився злого ніж доброго. Одного травневого дня, після обіду, коли батько Андрія ще не повернувся з праці, а мати, забравши менших дітей, поралась на городі, Андрій залишився в домі сам. Його дуже цікавило горище, на яке батьки забороняли йому ходити. Він був там декілька разів з батьком і бачив там різні старі речі. Недавно батьки там прибирали і отвір на горище був відкритий. Для Андрія це була прекрасна нагода. Хвилюючись він поліз на драбину. На горищі було темно. Андрій повернувся, взяв свічку і сірники і так оснащений виліз на горище. Швидко запалив свічку, поставив її на балці і розпочав роздивлятися речі, які там були. Його зацікавило старе радіо. Граючись ним, він не зауважив, що свічка перехилилася. Від неї загорілась мотузка, яка висіла на балці; з кожною хвилиною полум’я росло. Нарешті Андрій побачив вогонь. Але від страху він втратив голос. Він не міг навіть крикнути, лише стояв, тремтів від страху, дивлячись як поширюється вогонь.

З вулиці вогонь і дим побачили досить пізно. Сусіди, які прибігли, почали виносити речі з будинку, хтось подзвонив до пожежників. Серед цього гамору ніхто не побачив, що мати ніяк не може знайти Андрія.

Пан Йосип саме повертався з Церкви, коли побачив пожежу в околиці свого будинку. Він мав слабке і хворе серце, але почав бігти до будинку. Швидко зрозумів, що пожежа не в нього, а в сусідів. Почав бігти ще швидше. Потрапив саме на момент, коли перелякана мати здогадалася, що Андрій може бути на горищі. Адже з горища почалася пожежа. Пан Йосип розумів усю небезпеку. Може полум’я вже біля Андрія, а може від диму він знепритомнів і тому не кричить про допомогу. Його серце сильно билося. Він знав, яка його чекає небезпека, може обгоріти, може навіть втратити зір. Чи витримає серце? Але він знав, що ні хвилини не можна чекати. Треба пожертвувати собою, не зважаючи на те, що Андрій стільки докучав йому. Пан Йосип схопив мокру хустину і почав підійматися на горище. За мить зник в темному отворі. За хвилину вражені люди побачили білу сорочку і хлопця, опущеного в отвір. Хтось швидко підбіг до драбини і вхопив непритомного Андрія. Але пан Йосип не повертався. За хвилину обірвалася балка. Тепер вже ніхто не міг вийти на горище, щоб врятувати пана Йосипа. Запитували, чому він не зійшов? Можливо не витримало серце. Так власне потім визначив лікар.

Його жертва була велика. Загинув для того, щоб Андрій міг жити.

/Хвилина тиші і катехет говорить далі/

Ви чули слово „жертва”. Як ви думаєте, що воно означає? Що таке жертва?

Жертва це те, що можна дати комусь. Можна дати якусь річ, наприклад, квіти. Можна пожертвувати щось дороге, але можна пожертвувати щось найдорожче.

На підставі цього оповідання спробуйте подумати і відповісти на запитання, що означає пожертвувати себе?

/Катехет слухає відповіді, допомагаючи додатковими питаннями. Потрібно довести до ствердження, що пожертвувати себе, це віддатися для ще більшого добра./

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]