Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекціїї МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Поняття методу.

  2. Види методів.

  3. Принципи управління.

  4. Сутність та значення методології менеджменту.

  5. Сутність та значення організаційних методів управління.

  6. Сутність та значення адміністративних методів управління.

  7. Недоліки адміністративних методів управління.

  8. Сутність та значення економічних методів управління.

  9. Значення правових методів управління.

  10. Недоліки та переваги деяких методів управління.

Тема 4. Організація: форми, ознаки, структура, закони функціонування

1. Поняття та ознаки організації.

2. Закони організації.

1. Поняття та ознаки організації

Організацією є інституціоналізована група осіб (фізичних і юридичних), які взаємодіють за допомогою матеріальних, економічних, правових та інших умов для досягнення поставлених цілей. У цьому й полягає її головна функція (завдання), виконуючи яку організація перетворює за допомогою відповідних технологій матеріальні, інформаційні, трудові ресурси в необхідні кінцеві результати. Таким чином, вона перш за все являє собою соціальний інститут і може розглядатися одночасно і як суб'єкт, і як засіб діяльності. Розширення ринкових відносин веде до збільшення числа соціальних організацій та посилення їх ролі у житті суспільства. Більшість людей виступають перш за все як їхні представники (власники, керівники, співробітники). Як соціальна система організація є відкритою, бо її виживання залежить від зовнішнього світу. Вона описується такими основними характеристиками, як зовнішня і внутрішня середа, структура, цілі, стратегії, технологія, персонал, потенціал.

Структура організації, тобто впорядкована сукупність її взаємопов'язаних елементів, буває технічною, соціальною, соціотехнічною, нормативно-правовою.

Основу технічної структури складають матеріальні об'єкти і процеси (приміщення та їх планування, устаткування, умови праці, потоки сировини, енергії та ін.).Оскільки її елементи незмінні, таку структуру відносять до категорії жорстких. На виробничому підприємстві технічна структура багато в чому визначає професійно-кваліфікаційний склад персоналу, характер і зміст трудових операцій, створює основу функціональних зв'язків між людьми і значною мірою впливає на їх міжособистісні відносини.

Соціальна структура організації, яку першим проаналізував Е. Мейо, утворюється сукупністю учасників та їх зв'язків в рамках спільної діяльності. Вона включає формальні і неформальні групи, цінності, інтереси, повноваження, канали їхнього розподілу і т. д. Всі ці елементи організаційної структури є «м'якими».

Соціотехнічна структура - це система робочих місць, що об'єднує працівників просторово і в трудовій взаємозв'язку. Вона інтегрує в собі жорстку технічну та гнучку соціальну структури.

Нормативно-правова структура - сукупність юридичних норм, правил, вимог, стандартів, необхідних для здійснення функцій організації. Таким чином, організація не є чисто матеріальне або суто духовне явище.

Цикл життя організації охоплює п'ять основних фаз.

  • На першій відбувається її створення, наприклад на основі рішення загальних зборів засновників, і здійснюються всі пов'язані з цим заходи.

  • На другій фазі організація стрімко зростає в тій сфері, в якій вона спочатку виникла.

  • На третій відбуваються диференціація, пошук нових, а також якісний розвиток і вдосконалення існуючих форм і напрямків її діяльності.

  • На четвертій фазі у організації настає стан зрілості, консолідації. Вона міцно стоїть на ногах і часто більше не прагне ні до розширення, ні до пошуку нового, що на ділі означає початок кінця.

  • Останній наступає на п'ятій, заключної, фази її життя. Тут організація поступово слабшає, згортає свою діяльність і нарешті припиняє існування.

Головною ознакою організації, як і колективу, що лежить в основі, вважається наявність мети. Остання надає сенс її існування, визначеність і конкретну спрямованість дій персоналу. Мета об'єднує і згуртовує учасників, оскільки її реалізація забезпечує вирішення ними власних завдань (інакше люди не погодяться втрачати свободу і підкорятися вимогам, які, можливо, внутрішньо і не приймають).У той же час досягнення цілей організації можливо тільки за наявності деяких ї «критичної маси» учасників, об'єднання їх сил і здібностей. Потрібно мати на увазі, що роль цілей для різних організацій неоднакова. В одному випадку вони офіційно задаються, а тому їх досягнення спеціально стимулюється. В іншому випадку мета виступає лише в якості загального сенсу їх існування, не орієнтуючи людей ні на які спеціальні дії. Іншою ознакою організації є відособленість, що виражається в замкнутості внутрішніх процесів і наявності кордонів, що відокремлюють її від зовнішнього оточення. Ці межі можуть бути матеріальними у вигляді стін і парканів або ідеальними (заборони, норми, права, інструкції та ін.).

Третя ознака організації - системність, наявність зв'язків між її окремими елементами, за допомогою яких ті взаємодіють і впливають один на одного. Зв'язки можуть бути економічними, технологічними, адміністративними, соціальними, інформаційними і т. д.

Четвертою ознакою організації можна вважати саморегулювання, що дозволяє їй в певних рамках самостійно вирішувати багато питань внутрішнього життя і з урахуванням конкретних обставин виконувати зовнішні команди. Нарешті, в якості ще однієї ознаки організації варто назвати наявність специфічної культури, що вважається сьогодні фактором конкурентоспроможності першого порядку.

Культура (у тому числі і управління) являє собою сплав цінностей, традицій, вірувань, норм, поведінки тощо, які багато в чому визначають стосунки в колективі і спрямованість поведінки людей. Характерною рисою сучасної організації є її стійкість, тобто здатність функціонувати і розвиватися в умовах зовнішніх і внутрішніх перешкод і всупереч ним, або повертатися до свого попереднього, або переходити в якісно вищу стан. Стійкість структури досягається за рахунок: її простоти; надмірності ресурсів;стабільності складу елементів і зв'язків між ними (однак це підсилює організаційну інерцію, консерватизм і вимагає високих витрат на їх подолання); підприємливості, самостійності учасників (що становить основу механізму саморегуляції), їх постійної готовності до змін.

Ще однією особливістю сучасних організацій є їх складність. Вона обумовлена їх масштабами, кількістю і автономністю елементів, різноманітністю функцій і властивостей організацій, зв'язків між ними. Великі фірми включають в себе безліч самостійних підрозділів, розкиданих по всіх куточках Землі, мають десятки тисяч партнерів, на них зайняті сотні тисяч працівників, а обсяги виробництва порівнянні з величиною національного продукту цілих держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]