Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекціїї МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Сутність поняття керівник, його значення в управлінні підприємством.

  2. Основні функції керівника.

  3. Головні якості керівника.

  4. Сутність та відмінності понять «організатор», «професіонал», «керівник».

  5. Сутність лідера та лідерства.

  6. Головні ознаки лідера та його значення в управління організацією.

  7. Основні групи лідерських якостей.

  8. Основні концепції лідерства.

  9. Сутність та види тактики, які використовуються в управління.

  10. Вимоги до сучасних керівників.

Тема 9. Система цілей організації

  1. Поняття мети.

  2. Система цілей організації.

  3. Управління за цілями.

  1. Поняття мети

Під метою розуміється ідеальне або бажане стан суб'єкта (організації, індивіда і т.п.), на досягнення якого насамперед орієнтована його діяльність і відповідно процес управління.

Все те, що сприяє досягненню мети, називається засобами (ними часто на практиці непомітно підміняють саму мету). Відповідність мети і засобів є умовою ефективності управління.

Цілі або офіційно проголошуються вищим керівництвом як ділові установки і завдання проведеної політики, або неявно маються на увазі у філософії організації, основні засади її діяльності.

Оскільки благополуччя учасників організації безпосередньо залежить від ступеня досягнення поставлених цілей, вони з тим чи іншим ступенем зацікавленості їх реалізують.

Так, якщо велика організація не зуміє реалізувати своїх цілей і розориться, роботу можуть одночасно втратити десятки, а то й сотні тисяч людей, що неминуче створить величезні труднощі навіть для держав з розвиненою економікою. Сьогодні набуття багатства не розглядається як безпосередня мета діяльності більшості господарюючих суб'єктів.

  • По-перше, поряд з комерційними організаціями з'явилися некомерційні, наприклад благодійні фонди і т. п., Які не мають на меті отримання прибутку (проте створюють хорошу рекламу власникам і жертводавцям).

  • По-друге, у більшості великих організацій при владі стоять не власники, а наймані управляючі, завдання яких далеко не завжди безпосередньо пов'язані тільки з збагаченням.

  • По-третє, нарешті, сам прибуток сьогодні залежить від уміння зробити те, що потрібно в даний момент людям і задовольняє їхні потреби. Хто справляється з цим завданням краще за інших, може розраховувати і на більшу її величину.

Один з найбільших японських підприємців і теоретиків бізнесу К.Татеісі так образно проілюстрував це положення: «Бджола збирає нектар аж ніяк не для того, щоб запилювати квіти, вона бажає отримати мед. Тим не менше в кінцевому результаті вона служить інтересам квітів. Те ж саме відбувається і з підприємством, яке, прагнучи до одержання прибутку, служить інтересам суспільства ».

Цілі організації визначаються власниками ключових ресурсів відповідно зі своєю системою цінностей.

  • По-перше, вона являє собою відображення об'єктивної ролі даної організації в суспільстві, характеру і масштабів її діяльності, виробничого та кадрового потенціалу. Зрозуміло, наприклад, що перед взуттєвою фабрикою не може ставитися мета випускати комп'ютери, а перед нотаріальною конторою - лагодити автомобілі. Вони не мають для цього необхідним обладнанням, а співробітники - відповідними знаннями і досвідом. Якщо організація маленька, вона не може прагнути стати національним, а тим більше світовим лідером у своїй галузі - для цього у неї просто не вистачить коштів. Нарешті, не можна ставити перед собою мету робити те, що нікому не потрібно.

  • По-друге, на формулювання цілей істотний вплив роблять інтереси численних суб'єктів, пов'язаних з діяльністю організації. До них, крім її власників або керівників, відносяться співробітники, ділові партнери, місцеві влади, якими та допомагає вирішувати багато регіональні проблеми, суспільство в цілому.

  • По-третє, постановка цілей пов'язана з урахуванням обмежень щодо шляхів і засобів їх досягнення. Обмеження бувають зовнішніми і внутрішніми (загальними і приватними, похідними від них). Вони можуть бути притаманні організації спочатку або породжуватися колишніми проблемами.

Для формулювання мети необхідно визначити в якісній і кількісній формі результат, до якого прагне організація, і бажані терміни його отримання. Часто відразу це зробити не вдається і доводиться ставити проміжні цілі.

Зазвичай цілі ніколи не вдається сформулювати остаточно, оскільки в ході роботи відбуваються їх постійне уточнення, відмова від окремих аспектів через їх нереальність або брак коштів. Крім того, результат, як правило, не збігається з очікуваннями, так як завжди можуть мати місце різні відхилення від запланованих дій.

Завдання виживання фірми вимагає регулярного пристосування цілей до новими суспільним потребам, формам і масштабами діяльності, зовнішньої ситуації, техніці і технології та ін.

Якщо зміна сприймається керівництвом організації не цілком адекватно, виникають помилки при постановці цілей і визначенні способів їх досягнення, що призводять до неефективних рішень, марнотратства ресурсів.

Так, часто цілі формулюються занадто дрібними або, навпаки, занадто глобальними, зайво розпливчастими, орієнтуються на другорядні проблеми, а тому не досягаються.

У системі управління цілі виконують ряд важливих функцій:

  • Цілі відображають філософію організації, концепцію її функціонування та розвитку.

  • Цілі задають основні напрямки діяльності, а отже, становлять основу загальної та управлінської структури, визначають її характер і особливості.

  • Цілі зменшують невизначеність, стаючи для суб'єкта орієнтирами в навколишньому світі, допомагають пристосуватися до нього.

  • Концентрація на досягненні бажаних цілей дозволяє протистояти миттєвим поривам і бажанням, діяти швидше, з великим ефектом, домагаючись задуманого з мінімальними витратами.

  • Цілі складають основу критеріїв виділення проблем, вибору варіантів рішень, контролю і оцінки отриманих результатів, а також матеріального і морального заохочення працівників.

  • Цілі, особливо великі, незалежно від того, реальні вони чи уявних, згуртовують навколо себе ентузіастів, спонукають їх брати на себе добровільно високі зобов'язання і домагатися їх виконання (тому в формулюванні мети повинен бути присутнім виклик).

Прикладів цього вдосталь, в тому числі і у вітчизняній історії. Новобудови перших п'ятирічок, освоєння цілини, спорудження БАМу були результатом праці не тільки ув'язнених, але і комсомольців тих років, натхнених мріями про світле майбутнє і невинних в тому, що ці мрії виявилися обманом. Та й ті ж ув'язнені, у яких з'являлася мета достроково звільнитися, проявляли підвищену трудову активність, багаторазово перекриваючи виробничі норми.

  • Суспільно значимі цілі служать виправданню в очах людей необхідності і законності існування даної організації, особливо якщо її діяльність викликає несприятливі наслідки, наприклад забруднення навколишнього середовища.

Так, спорудження АЕС пов'язується з можливістю запобігання енергетичній кризі, обумовленого браком вуглецевого палива, який може загрожувати існуванню цивілізації.

До цілей пред'являються наступні основні вимоги.

  • По-перше, вони повинні бути чітко сформульованими, конкретними і вимірними, виражатися по можливості не тільки якісно, але й кількісно. Це полегшує вибір засобів їх досягнення, сприйняття і засвоєння виконавцями, правильний розподіл обов'язків між ними;дозволяє використовувати цілі в якості основи оцінки досягнутих результатів і персоналу.

  • По-друге, цілі повинні відповідати умовам діяльності організації, враховувати її реальні можливості. Цілі, адекватні ситуації, полегшують пошук альтернатив, зміцнюють довіру до керівництва.

Звичайно, недосяжні цілі свідомо ніхто перед собою не ставить. Але більшість людей суб'єктивні в оцінці своїх можливостей. Так, оптимісти і любителі ризику впевнені у своїй здатності досягти будь-яких цілей;песимісти, навпаки, вважають себе приреченими на невдачу, а тому ні до чого серйозного не прагнуть. Щоб уникнути цих крайнощів, цілі повинні формулюватися людьми врівноваженими, які могли б вибрати з максимуму бажаного реально досяжне. Саме це дозволить цілям бути дійсними орієнтирами і стимулами до дії.

  • По-третє, цілі повинні бути гнучкими, здатними до трансформації і коригування відповідно до змінних умов, в іншому випадку організація рано чи пізно потрапить в глухий кут.

  • По-четверте, люди повинні визнавати цілі в якості своїх особистих, що породжує зацікавленість в їх реалізації. Умовою цього є популярність, зрозумілість, близькість цілей більшості членів організації.

  • По-п'яте, цілі повинні перевірятися.

  • По-шосте, цілі повинні утворювати єдину систему: бути сумісними в часі і просторі, взаємно підтримувати один одного, не орієнтувати членів організації на суперечливі дії (як у героїв відомої байки І.Крилова - Лебедя, Рака та Щуки, один з яких рвався в хмари, другий задкував тому, а третя тягнула у воду).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]