Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекціїї МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

2. Керівництво: влада і особистий вплив

Основним механізмом здійснення завдань управління є керівництво, а також самостійні, але тісно пов'язані з ним концепції влади і особистого впливу. Керівництво визначають "як процес використання влади задля досягнення впливу на людей". Влада - це можливість реально впливати на поведінку інших людей. Вона є необхідною умовою успішної діяльності організації і є опорою її структури. У свою черга, вплив - це будь-яка поведінка однієї людини (чи групи осіб), що активно діє (вносити певні зміни) на поведінку, відчуття, відносини інших людей.

У формальних організаціях керівник має владу над підлеглими, оскільки смороду залежалася від нього в задоволенні багатьох потреб. Разом з тим, в деяких ситуаціях підлеглі мають владу над керівником того, що він також часто залежить від них у вирішенні багатьох питань. Таким чином, у стосунках між керівником і підлеглими в процесі використання влади існує пряма пропорційна залежність (баланс влади): влада керівника над підлеглими тім більша, чим вища залежність підлеглих від керівника, і навпаки.

Таким чином, влада - це інструмент соціального управління, Який здійснює цілеспрямований вплив на людське поведінку, приводити до виникнення, зміни чи припинення людських відносин та взаємозв'язків між складових соціоекономічної системи. Влада - це право накладати стягнення, вимагати виконання, приймати рішення, розподіляти ресурси, діяти одночасно як організатор, керівник, контролер. Влада може набувати різноманітних форм. Дослідники в області влади і лідерства Д. Френч і Б.Рейвен розробив зручну класифікацію основ влади і запропонували п'ять основних форм: влада примусова, влада винагороди, експертна влада, влада еталона і законна (традиційна) влада.

Контрольні питання:

  1. Сутність колективу на підприємстві.

  2. Різні підходи щодо визначення поняття «колектив», «група».

  3. Формальні та неформальні групи на підприємстві.

  4. Переваги та недоліки існування неформальних відносин в колективі.

  5. Ознаки формальних та неформальних груп.

  6. Фактори ефективності діяльності колективу.

  7. Сутність та значення керівництва.

  8. Сутність поняття «влада».

  9. Класифікація влади на підприємстві.

  10. Вплив та його результат.

Тема15. Психологічні основи управління

  1. Поняття ефективності управління.

  2. Підходи до визначення ефективності управління.

  3. Ключові елементи системи оцінки ефективності управлінської діяльності.

  1. Поняття ефективності управління

Перехід до ринкових відносин вимагає постійного контролю за ефективністю управління. У зв'язку з цим виникає об'єктивна необхідність оцінки розвитку, функціонування і вдосконалення системи управління, тобто оцінка Її ефективності.

Ефективність виявляється через результативність праці, яка може вимірюватись ступенів досягнення цілей, завдань і виробничими витратами. Складовою частиною цих витрат є витрати на управління. Проте ефективність управління, що визначається через результати праці та витрати на управління, не дає змоги повно мірою оцінити різні аспекти функціонування систем управління. Результативність господарської діяльності організацій відображає передусім економічний аспект управління, тобто Якою мірою система управління забезпечує підвищення результатів роботи. Крім того має Певний інтерес визначення соціального ефекту управління, тобто створення оптимальних умов для розвитку колективу, направленість управління на вирішення соціальних завдань. Слід оцінювати також ефективність заходів по вдосконалення управління.

При аналізі систем управління виникає необхідність оцінки рівня розвитку їхніх окремих елементів наприклад, технічного забезпечення продуктивності праці апарату управління, ділових якості управлінського персоналу.

Отже, ефективність управління - це ступінь його впливу на розвиток організації та результати її діяльності. Ефективність управління характеризується двома аспектами - економічнім і соціальнім.

Оцінка ефективності управління має носити комплексний характер. Система показників повинна забезпечити характеристику економічної та соціальної ефективності управління.

Оцінка ефективності управління здійснюється на всіх стадіях розвитку системи управління:

  • Проектування.

  • Функціонування.

  • Вдосконалення.

При цьому на кожній стадії мають використовуватися відповідні показники.

На стадії проектування і впровадження систем управління оцінка їх параметрів дає змогу виявити і визначити переваги прогресивних організаційних форм управління у порівнянні з тими, що використовуються. Найпростішими методами визначення їхньої ефективності є аналіз основних показників виробництва і комерційної діяльності.

Оцінюючі ефективність функціонування систем управління важливо визначити вплив їх на різні сторони діяльності організації, а також на рівень функціонування самої системи. Так, доцільно визначити, Якою мірою система управління забезпечує впровадження досягнень науково-технічного прогресу, впливає на результати господарської діяльності, покращення якості продукції, а також визначити ефекти управління. Оцінка ефективності винна включать НЕ Тільки показники результативності, а й якісні аспекти стану системи управління, тобто відповідність Її сучасний вимогам.

Удосконалення системи управління вимагає певних матеріальних витрат. Отже необхідна оцінка економічної ефективності вкладень у систему управління.

Головним показники і напрямки підвищення ефективності управління методів і стилю керівництва є впровадження засобів механізації та автоматизації процесу управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]