Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекціїї МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

2. Управлінський процес і його елементи

Управління як діяльність реалізується в сукупності управлінських процесів, тобто цілеспрямованих рішень і дій, здійснюваних менеджерами в певній послідовності та комбінації.

Будь-яка управлінська діяльність складається з наступних етапів:

  • отримання і аналіз інформації;

  • вироблення і прийняття рішень;

  • організація їх виконання;

  • контроль, оцінка отриманих результатів, внесення корективів у хід подальшої роботи;

  • винагороду або покарання виконавців.

Ці процеси розвиваються й удосконалюються разом з організацією. Вони бувають первинними і похідними; одноступінчасті і багатоступінчатими; швидкоплинним і тривалими; повними і неповними; регулярними і нерегулярними; своєчасними і запізнюється і т. п. Управлінські процеси містять як жорсткі (формальні) елементи, наприклад правила, процедури, офіційні повноваження, так і м'які, такі, як стиль керівництва, організаційні цінності та ін. Особливості управлінських процесів визначаються як об'єктивними (характер і сфера діяльності організації або підрозділу, їх структура та ін.), Так і суб'єктивними (інтереси керівництва та персоналу, неформальні зв'язки і т. п.) факторами. У сукупності такі процеси утворюють цикл, що складається з взаємозв'язаних фаз: прийняття рішення (визначення мети та програми дій); виконання (вплив на елементи організації); збір, обробка, аналіз і контроль інформації, необхідна коригування (зворотній зв'язок).

Метою конкретного управлінського процесу є зміна або, навпаки, збереження управлінської ситуації, тобто такої сукупності обставин, які роблять (можуть надати в майбутньому) позитивне або негативне вплив на організацію. Ситуація характеризується кількісними та якісними показниками (тривалістю, гостротою, місцем і причинами виникнення, змістом, колом учасників, важливістю, складністю, перспективами розвитку і т.п.).

До елементів процесу управління відносяться управлінська праця, яка реалізується у певному результаті (рішенні), її предмет та засоби. Предметом і продуктом праці в управлінні є інформація про існуючу проблему і способи її подолання.

Засобами управлінської праці служить все те, що сприяє здійсненню операцій з інформацією, - від комп'ютерів, телефонів, авторучки і паперу до органів людського тіла. Управлінська праця являє собою сукупність дій та операцій, за допомогою яких менеджер забезпечує підготовку та реалізацію окремих рішень. Він відноситься до категорії праці розумового, здійснюваного у вигляді нервово-психічних зусиль, і існує в трьох формах: евристичної, адміністративної та операторної. Така праця вимагає ініціативності (і одночасно вміння підкорятися), підвищеної відповідальності.

Евристична праця зводиться до сукупності дій з вивчення проблем і розробки варіантів їх рішень - організаційних, економічних, технічних. Залежно від складності та характеру завдань він виконується керівниками і фахівцями.

Адміністративна праця є долею в основному керівників. Вона пов'язана з виконанням таких видів робіт, як озпорядництво (доведення в усному та письмовому вигляді прийнятих рішень до виконавців), інструктування, контроль та координація діяльності підлеглих, їх оцінка, мотивація, проведення зборів і нарад, прийом відвідувачів,ведення ділових переговорів, відповіді на листи і телефонні дзвінки,обхід робочих місць Найважливішим моментом адміністративного праці є цільове управлінський вплив.

За типом воно може бути наказом, рекомендації, поради, осудженням, похвалою та ін. За формою вплив буває безпосереднім або опосередкованим, явним або неявним, м'яким або жорстким.

За способом передачі впливу поділяються на офіційні і неофіційні Операторні праця спрямована на технічне забезпечення виробничих і управлінських процесів необхідною інформацією. Ця праця випадає на долю фахівців і технічних виконавців. Частина його, строго кажучи, не відноситься до розумовому, тому для його характеристики іноді використовують термін «нефізичної праці».

У цілому управлінська праця є складною, що обумовлено декількома обставинами.

  • По-перше, масштабами, кількістю і багатогранністю розв'язуваних проблем, зв'язків між ними, різноманітністю застосовуваних методів, організаційних принципів.

  • По-друге, необхідністю приймати нові, нетрадиційні рішення, часом в умовах невизначеності, що вимагає глибоких професійних знань, досвіду, широкої ерудиції.

  • По-третє, необхідністю оперативно самостійно діяти, брати на себе ризик і нести відповідальність за наслідки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]