Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекціїї МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Сутність поняття «управління підприємством».

  2. Види та завдання управління.

  3. Основні етапи управлінської діяльності.

  4. Мета управлінського процесу.

  5. Предмет і продукт праці.

  6. Засоби управлінської праці.

  7. Поняття «технологія управління».

  8. Складові технології управління.

  9. Методи і прийоми реалізації управлінських функцій.

  10. Сутність та складові ефективного управління.

Тема 3. Методологія менеджменту

Принципи менеджменту та особливості організації враховуються при виборі методів управління нею. Вони можуть розроблятися науковим шляхом або відображати досвід і практику, що склалася.

За змістом методи бувають:

  • організаційними,

  • адміністративними,

  • правовими,

  • економічними,

  • соціально-психологічними.

За допомогою організаційних методів створюються необхідні умови функціонування організації, тому вони є первинними по відношенню до решти. Мова йде про методи формування трудових колективів та управлінських структур, їхньої орієнтації в часі і просторі;нормування діяльності, її регламентації та ін.

За допомогою адміністративних методів відбувається активне втручання в діяльність людей або шляхом їх прямого примусу до певної поведінки, або шляхом створення можливості такого примусу. Адміністративні методи використовуються при управлінні рішенням простих стандартних завдань, перш за все в структурах воєнізованого типу, наприклад на транспорті. Вони вимагають обмеження ініціативи працівників і покладання всієї відповідальності за результати на керівника. Складовим елементом таких методів є преміювання виконавців, проте здійснюється воно не за реальні успіхи, а за багаторічний стаж, лояльність по відношенню до адміністрації, дисциплінованість і т п. Найголовніший недолік адміністративних методів управління полягає в тому, що вони орієнтують виконавців на досягнення заданих результатів, а не на їх зростання; заохочують старанність, а не ініціативу. Тому сьогодні в умовах, коли необхідно розвивати творчий підхід до справи, постійне прагнення до нового, такі методи себе зживають.

Успішному вирішенню виробничих завдань більшою мірою сприяють економічні методи управління. Вони засновані на матеріальній зацікавленості працівників у справі самостійного пошуку оптимальних способів діяльності і прийнятті на себе відповідальності за їх результати. Такі методи почали впроваджуватися на початку XX ст. багато в чому завдяки зусиллям Ф. Тейлора.

Економічні методи передбачають, що своєчасне та якісне виконання завдань винагороджується за рахунок економії витрат або додаткового прибутку, отриманих внаслідок виявлених працівниками зусиль. Тому люди безпосередньо зацікавлені в максимізації реального результату своєї діяльності. Проте економічні методи управління також обмежені, особливо стосовно до працівників інтелектуальних професій, бо для них гроші - важливий, але частіше за все не самий головний стимул роботи. Тут на допомогу приходять соціально-психологічні методи управління, що сформувалися в 20-х рр. XX століття. Вони припускають два напрямки впливу на поведінку працівників і підвищення їх трудової активності:

  • Формування сприятливого морально-психологічного клімату в колективі, розвиток доброзичливих відносин між керівником і підлеглими, надання їм підтримки.

  • Розкриття особистих здібностей кожного працівника, надання допомоги в їх вдосконаленні, що веде до максимальної самореалізації людини в трудовій діяльності.

Різниця між адміністративними, економічними і соціально-психологічними методами управління. У сучасному цивілізованому суспільстві все більш широко застосовуються правові методи управління. Їх суть полягає в тому, що діяльність працівників регулюється за допомогою юридичних і нормативних актів, які визначають межі та правила самостійних дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]