Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

Хід роботи

За допомогою люксметра визначити коефіцієнт природної освітленості (Е) на робочому місці. Для цього виміряти значення освітленості зовні (Езв) та у приміщенні (Епр) – на робочому місці. Охарактеризувати освітленість, встановивши який вид робіт можна виконувати. Всі дані занести у таблицю:

Точка заміру

Езв, лк

Е пр, лк

КО

Розряд роботи

Вид роботи

Розмір, об’єкта, мм

На підставі значень таблиці № 7 з додатку 2 та отриманих ре- зультатів охарактеризувати освітленість на робочому місці, вказав- ши розряд, підрозряд робіт (за розміром розрізнення об’єкта у мм), які можна виконувати, вказати точність роботи.

Практична робота № 5

Тема: Визначення параметрів мікрокліматичних умов у навчально-виробничих приміщеннях

Мета: з’ясувати вимоги, які висувають до мікрокліматичних умов у навчально-виробничих приміщеннях та засоби визначення темпе- ратури, відносної вологості, швидкості руху повітря, барометрич- ного тиску, інтенсивності теплових випромінювань та освітленості на робочому місці. На основі порівняння результатів вимірювань, проведених розрахунків та санітарно-гігієнічних норм охарактери- зувати дане приміщення, при необхідності запропонувати заходи з поліпшення санітарно-гігієнічного стану та рекомендувати засо- би захисту від небезпечних факторів. Оволодіти основними мето- дами визначення фізичних параметрів виробничого приміщення, запам’ятати їх оптимальні значення для різних умов.

Обладнання: психрометр, барометр-анероїд, анемометр, термо- метр, секундомір, табл. 8 Додатку 2.

Хід роботи

Завдання 1. Визначити відносну вологість термометричним ме- тодом.

Користуючись значеннями «сухого» та «мокрого» термометрів за допомогою номограми встановити значення відносної вологості у приміщення і зробити висновки. 2. Виміряти швидкість повітря за допомогою анемометра. 3. Записати значення атмосферного тиску.

Отримані дані занести у таблицю:

за/п

Мікрокліматичні характеристики

Вологість,

%

Температура, град. Ц

Швидкість вітру, м/с

Атмосферний тиск, мм рт. ст.

3робити загальний висновок про санітарно-гігієнічні характе- ристики приміщення. Виходячи із значень таблиці №8 з додатку 2 дати характеристику санітарно-гігієнічних умов на робочому місці.

Практична робота №6

Тема: Шкідливі домішки у повітрі

Мета: ознайомитися з сучасними методами експрес-контролю шкідливих домішок у повітрі виробничого приміщення, набути навички вимірювання концентрацій щкідливих речовин експрес- газоаналізатором, запам’ятати значення ГДК найбільш розповсю- джених шкідливих речовин у повітрі та їх дію на здоров’я людини.

Обладнання: експрес-газоаналізатор, газоаналізаторні трубки для контролю повітря на забрудненість газоподібними речовинами, табл. 1 з додатку 2.