Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

y

О. П. Мягченко

Безпека життєдіяльності людини та суспільства

Навчальний посібник

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів

Київ

“Центр учбової літератури”

2010

УДК 614.8(075.8) ББК 68.9я73

М 99

Гриф надано Міністерством освіти і науки України (Лист № 1.4–18–г–2202 від 27.10.2008)

Рецензенти:

Ґудзь П. В. – доктор економічних наук, професор;

Колесник Ю. Р. – доктор хімічних наук, лауреат Державної премії України, ака- демік української технологічної академії;

Страшко С. В. – професор, завідувач кафедри медико-біологічних і валеологіч- них основ охорони життя та здоров’я.

Мягченко О. П.

М 99 Безпека життєдіяльності людини та суспільства. Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 384 с.

ISBN 978-911-01-0027-4

Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів третього та чет- вертого рівнів акредитації гуманітарних спеціальностей. Розглянуто теоретичні, прак- тичні питання небезпечних факторів в складній системі “Людина-Техніка-Середовище”. Посібник висвітлює питання безпеки у виробничій, побутовій, природній та соціальній сферах дії людини. Розглянуто проблеми небезпеки у надзвичайних станах, зокрема екологічному, соціальному. Показано значення законодавства як основи безпечної ді- яльності людини. Посібник містить схеми практичних занять та необхідний довідковий матеріал, який доповнює його загальний зміст, наведено словник термінів, алфавітний та предметний покажчики, містить 2 додатки, 330 с., 10 рис., 7 табл.

УДК 614.8(075.8) ББК 68.9я73

Isbn 978-911-01-0027-4 © Мягченко о.П., 2010.

© Центр учбової літератури, 2010.

Передмова

Сучасне життя насичене великою кількістю небезпечних факто- рів – хімічних, фізичних, біологічних, фізико-хімічних, які часто не- гативно впливають на здоров’я людей, всього живого у природі. Різ- номанітність дій всіх шкідливих чинників – абіотичних, біотичних настільки велика, що часто важко встановити окрему їх дію і тому важливо, щоб кожна людина могла їх вирізняти і вміти самостійно приймати дії захисту від них. Тому головним завданням курсу без- печної життєдіяльності людини є навчити її орієнтуватися у небез- пеках, загострити чуття небезпеки.

Проблема безпеки людини у всіх її сферах діяльності дуже складна, комплексна, має глибинний характер. Вона своїми кореня- ми входить у різні структури людського буття – психо-фізіологічні, морально-етичні, світоглядні, релігійно-етнічні, кульурні, техніко- технологічні, природні, екологічні проблеми. Проблема безпечної життєдіяльності людини не може бути якісно розв`язана тільки шляхом технологічних інновацій. Для цього потрібні загальнотео- ретичні знання принципів безпеки, дії небезпечних факторів, умов їх проявів, що особливо важливо для фахівців.

Саме ці питання розглянуті у підручнику, який складається з де- сяти розділів, в яких висвітлені теоретичні основи безпеки життєді- яльності – поняття про види небезпек, ризиків, ергономічні аспекти безпечної діяльності людини, надана класифікація небезпек.

Розглянуто джерела забруднень – хімічні, біологічні, фізичні, фізико-хімічні, які шкідливо впливають на здоров’я людини у різ- них сферах її життєдіяльності – побутовій, виробничій, природній, соціальній. Та основним елементом ергономічної системи є людина, тому подано матеріал про енергоінформаційні, фізіологічні, психіч- ні властивості, без знання яких неможливо свідомо забезпечити без- пеку як власну, так і колективну в будь-якій сфері діяльності.

Перший розділ підручника висвітлює історію виникнення на- уки про ергономічні, ергологічні основи безпечної життєдіяльності людини, її взаємодії з світом техніки, який активно змінює природу та впливає на здоров’я і якість життя людини.

В другому розділі висвітлені основні фактори, принципи безпе- ки, чинники, що впливають на людину – умови та категорії тяжкості праці.

Безпека життєдіяльності людини та суспільства

Третій розділ досліджує проблеми ризиків, як негативних явищ та причини їх проявів, зокрема біоритмів, як внутрішніх факторів ризику в різних професіях.

У четвертому розділі класифіковані види забруднень, їх джере- ла та впливи на людину. Тут докладно розглянуто проблему радіо- активних випромінювань – дозові межі їх дії та методи захисту від них.

П’ятий розділ присвячений людині – основному елементу ерго- номічної системи «Людина-машина-середовище». В ньому розгля- нуто біологію людини – висвітлено її структурно-функціональні, психо-фізіологічні властивості, від яких залежить її безпека в будь- якій сфері діяльності, а отже працездатність. Розглянуто значення нервової системи, вищої нервової діяльності, аналізаторів, систе- ми травлення, кровоносної, лімфатичної, дихальної систем, шкіри, опірно-рухового апарату та обміну речовин у забезпеченні безпеч- ної життєдіяльності людини, здоров’я та тривалого життя як при- родних систем її безпеки. В цьому розділі розглянуті питання про здоровий образ життя, про надання першої медичної допомоги, про транспортні засоби пересування, комп’ютерні системи, соціально- політичні небезпеки, а також впливи самої людини та суспільства на довкілля і навпаки. Це важливо, бо незнання будови, функцій тіла людини не сприяє свідомій організації безпечної життєдіяльності у всіх сферах життя – природній, побутовій, виробничій, соціальній. Важливими є знання про надання долікарняної допомоги в різних ситуаціях, які виникають у побуті, виробництві, при відпочинку на природі.

Необхідною є інформація шостого розділу про перебування лю- дини в оточуючому середовищі, насиченому небезпечними та шкід- ливими факторами; знання про безпеку від фізичного насильства над особою, про соціально-політичні, психічні небезпеки – бродяж- ництво, алкоголізм, наркоманії, проституція, вандалізм, тероризм, які набули широкого прояву в сучасному суспільстві через незна- ння причин їх виникнення та руйнівної дії на життя людини.

Сьомий розділ присвячений проблемам соціально-політичних небезпек.

У восьмому розділі висвітлені проблеми небезпек життєдіяль- ності людини в природному середовищі, причини і наслідки еколо- гічних небезпек.

Передмова

Питання безпеки життєдіяльності в умовах надзвичайних си- туацій розглянуто у девятому розділі. Подана класифікація та за- гальні характеристики надзвичайних ситуацій, розглянуто причини антропогенних і техногенних аварій, катастроф, природних небез- пек у зв’язку безпекою населення в надзвичайних ситуаціях та за- безпечення безпеки життєдіяльності в умовах надзвичайного стану і дії в різних умовах.

Десятий розділ досліджує правові та організаційні основи без- пеки життєдіяльності, зокрема антропоохоронне право як основу безпеки людини, управління та нагляд за станом безпеки життєді- яльності.

Кожний розділ, підрозділ починається питаннями діючої норма- тивної програми, що допоможе студенту зосередитися на її вимогах до знань та умінь для забезпечення особистої безпеки та оточуючих людей. Матеріал підручника розрахований на студентів факультетів вищих навчальних закладів, фахівців у сфері безпеки життя, праці і діяльності людини, для вчителів середніх шкіл, викладачів. Підруч- ник містить словник термінів, іменний та предметний покажчики, схеми практичних робіт, що важливо для студентів-заочників при дистанційному навчанні та довідкові матеріали, гнобхідні для їх ви- конання.

Автор вдячний рецензентам, видавництву, всім хто надав пора- ди, які поліпшили якість викладеного матеріалу.

ВСТУП У БЕЗПЕКУ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ

Питання безпеки людини були завжди актуальними, починаю- чи з того моменту, коли вона почала активно взаємодіяти з приро- дою, опанувавши вогонь та знаряддя праці. В далекі історичні часи люди відчували активний вплив з боку природи у вигляді стихійних лих – пожеж в лісі та степу, виверження вулканів і землетруси, ура- гани, повені, зсуви і хижі могутні звірі були проти людини. Щоб ви- жити в дикій природі і зберегти своїх нащадків та менше залежати від неї, люди почали створювати спочатку примітивні, а потім все більш складні механізми і машини, які при невірному поводженні з ними калічили, а часто і позбавляли людину життя. З оволодінням людьми потужними джерелами енергії – тепловою, електричною, атомною, ядерною і появою складних агрегатів, виробництв, вико- ристанням потужних машин і механізмів не тільки в промисловому виробництві, але й у побуті з’явилася необхідність розробки і до- тримання правил поводження з ними, виявлення джерел небезпеки і розробки методів, правил безпеки у виробництві, побуті і природі.

На початку ХХ1 ст. машини стали не тільки сильними, а й ро- зумними, енергонасиченими. Змінилася сама природа – в ній все більше джерел небезпеки, створених цивілізацією – антропогенно- го походження: біологічні, хімічні, фізичні, фізико-хімічні, психічні чинники небезпеки. Тепер майже неможливо уявити виробництво

– промислове або сільськогосподарське без роботів, побутову діяль- ність або відпочинок без електрики, сучасного устаткування – теле- візорів, комп’ютерів, складних машин і механізмів.

На сучасну людину діють як речовинні чинники небезпеки – віруси, ріккетсії, бактерії, їх мутантні форми, результати катастро- фічних природних явищ, так і польові форми матерії – різноманітні випромінювання. Тому, щоб зменшити антропогенний вплив серед- овища на кожного з нас, необхідно знати його структуру, особливос- ті та уміти зберігати своє здоров’я в ньому. В цьому аспекті курс з безпеки життєдіяльності людини (БЖДЛ) тісно пов’язаний з еколо- гією, бо здоров’я людини залежить і від якості середовища в якому вона живе, працює, відпочиває.

Природне середовище все активніше і в більшому ступені за- мінюється штучним, техногенно-антропогенним середовищем, яке

породжено людиною і стало для неї небезпечним. Все більше «се- редовища» і все менше природи. Це не може не впливати на здоров’я людини. Тому вже в школі вивчають основи безпечної життєді- яльності, у вищих навчальних закладах курс «Безпека життя і ді- яльності людини», який введений в освітньо-професійні програми бакалаврів, спеціалістів, магістрів всіх напрямів освіти як норматив- ний. В цій навчальній дисципліні слід розглядати не тільки безпеку окремої людини як особистості, але і безпеку суспільства, які дуже тісно пов’язані. Тому слід казати про курс «Безпека життя і діяль- ності людини та суспільства».

Це комплексна дисципліна, основу якої становлять більшість су- часних наук і насамперед природничі або фундаментальні та право- ві. Він є основою загальної освіти з проблем безпеки та подальшого вивчення екології, основ безпеки праці, «Охорона праці», «Охорони праці в галузі», «Цивільний захист». Одним з розділів курсу безпеч- ної життєдіяльності людини є валеологія – вчення про формування здоров’я людини природними, немедичними засобами з викорис- танням природних лікувальних засобів – закалювання, аутотренінг, самонавіювання позитивних емоцій, стану.

Згідно інтегрованої програми вивчення курсу «Безпека життє- діяльності» вирішує потрійну задачу, яка полягає в ідентифікації небезпек, реалізації профілактичних заходів та захисті від залишко- вих ризиків в системі «Людина – виробничі процеси – природне та соціальне навколишнє середовище.

Серйозну тривогу викликає стан охорони праці, безпеки жит- тєдіяльності робітників, працюючих у промисловості, сільському господарстві, у сфері малого бізнесу. На приватних виробництвах, орендних, малих підприємствах, у кооперативах та фірмах, де пра- цюють більше 10 млн. людей, служби охорони праці у багатьох ви- падках відсутні.

Важливість цієї дисципліни підкреслює діяльність при Кабінеті Міністрів України Національної Ради з безпечної життєдіяльнос- ті населення, існування урядових комісій з техногенно-екологічної безпеки, спеціального Мністерства з надзвичайних ситуацій, цен- тральних і регіональних адміністративних органів.

Розуміння проблем безпеки життєдіяльності людини та сус- пільства неможливе без педагогіки, психології, зокрема психології трудової діяльності, спілкування у колективі, які важливі для ефек- тивного добору кадрів. Отже, БЖД – комплексний, інтегративний

Безпека життєдіяльності людини та суспільства

курс – результат системних наукових досліджень і який є науковим напрямком гуманітарно-технічного спрямування.

Для України, з великою щільністю населення – понад 80 осіб на кв. км при площі території 603,7 тис. кв. км характерна можливість виникнення широкого спектру небезпечних природних явищ гео- логічного, гідрологічного та метеорологічного походження – великі повені, польові та лісові пожежі, посухи, зсуви, провали, шквальні вітри, різкі коливання погодних умов. Велику небезпеку складають нові мутантні різновиди мікроорганізмів, що викликають захворю- вання на свиний та пташиний грип, туберкульоз, СНІД, венерич- ні хвороби, які можуть розповсюджуватися надзвичайно швидко. Тому дуже актуальною є обізнаність населення, робітників, фахів- ців, керівників будь-якого рівня з причинами виникнення, актуа- лізації небезпечного явища, щоб запобігти йому, або мінімізувати результати.

Зміст нормативного курсу представлений у нижче наведено- му плані, розробленому авторами: С.В. Страшко, В.В. Сидоренко, Є.К. Вервечко, В.М. Сікал, рекомендованого Науково-методичним центром вищої освіти МОН України (лист № 14/18.2-1909 від

11.08.05.

зп

Тема

Лекц.

Практ. роб.

Лаб. роб.

Сам. роб

Інд. роб.

1.

2

3

4

5

6

7

Змістовий модуль 1.Безпека життєдіяльності у звичайних умовах

8

10

-

33

3

1.

Вступ

2

2

А

2.

Правові та Змістовий модуль

1.Безпека життєдіяльності у звичайних умовахжиттєдіяльності

2

-

-

5

3.

Основи безпеки життєдіяльності

2

-

-

5

4.

Безпека людини в життєвому середовищі

-

4

6

5.

Хімічні небезпеки

2

6

6.

Безпека людини у соціальному середовищі

2

2

9

7.

Модульно-рейтинговий контроль

2

Продовження

Змістовий модуль 2. Безпека життєдіяльності та охорона праці

6

12

33

3

8.

Правові та організаційнц основи охорони праці

2

5

Б

9.

Небезпека механічних та електромагнітних коливань

1

4

6

10.

Радіаційна безпека

1

2

11.

Електробезпека

1

2

6

12.

Пожежна безпека

1

2

6

13.

Модульно-рейтинговий контроль

2

Змістовий модуль 3. Безпека життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях

6

8

4

33

3

14.

Правові та організаційні основи цивільного захисту населення і територій

2

5

В

15.

Надзвичайні ситуації мирного і військового часу та їх вплив на життєдіяльність населення

2

6

16.

Моніторинг радіаційної та хімічної небезпеки

2

2

6

17.

Основні заходи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій

4

2

6

18.

Організація і проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт

2

10

19.

Модульно-рейтинговий контроль

2

Всього годин 162, з них удиторних 54

20

30

4

30

9

Примітка. Лекц. – лекції; практ. роб. – практична робота; лаб. роб. – лабораторна робота; сам. роб – самостійна робота; А – розробка ситуаційного завдання з питань безпеки в звичайних умовах; Б – розробка ситуаційного завдання з питань охорони праці в звичайних умовах; Б – розробка ситуаційного завдання з питань організації дій в умовах надзвичайної ситуаціїії