Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

7.8. Бродяжництво

Це результат загибелі особистості, в чому часто це і вина сус- пільства, яке не може врахувати певних інтересів окремої людини, а часто вина сім’ї. Саме людина, яка не може знайти свого місця у суспільстві стає на шлях бродяжництва. Іноді це люди, які покину- ли власний дім. Причин може бути багато, але найчастіше з-за жор- стокості, байдужості дітей, суспільства.

Статистика свідчить, що серед будь-якої суспільної спрямованості завжди існує контингент людей, який прагне до бродяжництва. В се- редньому він складає біля 5% від населення, що пов’язують з психічним станом особистості. Для суспільства – це втрата робочих рук, розуму. Часто такі люди ведуть асоціальний спосіб життя – крадіжки, розбій, переносчики хвороб, поповнюють ряди наркоманів, алкоголіків.

Суспільству, державним органам слід більше приділяти уваги таким людям, забезпечуючи їх мінімумом засобів для життя – приміщення- ночлежки, які існували навіть при царській владі, медична допомога, забезпечення працевлаштуванням. Але це не значить, що потрібно тільки допомагати, треба і вимагати вести соціальний стан життя.

7.9. Психічна безпека

Головною причиною будь-якого конфлікту є психічна діяльність людини, її нервова неврівноваженість. Формування людської психі- ки, особистості починається з моменту народження. Думки, погля- ди, переконання, смаки, звички і навіть помилки та хиби належать не тільки окремій людині, а і суспільству. Звички, спосіб життя фор- муються завдяки наслідуванню когось або запозичаються готовими у вигляді певних суспільних настанов, традицій. “Людина, як ковба- са – чим її начинять, з тим вона і ходить...” – казав Кузьма Прутков. Сучасні засоби масової інформації – основне джерело формування особистості.

Здавна відомо, що на психіку людини впливають кольори, звуки, запахи, відчуття, які є базисом певної групи рефлексів, а вони – основа нашої діяльності. Чередування звуків, кольорів у певній послідовності можуть звеличити, перетворити людину на генія, або навпаки – зни- щити, перетворити на біоробота. Так впливає наприклад сучасна “мета- лева, важка” музика, особливо на молоду людину, підлітка з нестійкою психікою. Музикою, строкатим незвичайним вбранням, картинами, скульптурасми впливали на психіку людей давньоєгипетські жреці. У третьому столітті до нашої ери у Греції, Римі музикою та співами лі- кували божевільних. Майстри японської системи кіай-дзюцу знають спеціальні крики певної тональності, які використовують як бойові. Є “воскрешаючі”, що відновлюють серцеву діяльність та дихання, є і “вбиваючі” – здатні паралізувати людину. В сучасних японських шко- лах для поліпшення психічної атмосфери обов’язково використовують тиху класичну музику. В результаті збільшується зосередженість, по- ліпшується пам’ять та оцінки.

У російському інституті комп’ютерних психотехнологій розро- блена методика впливу на підсвідомість людини. Встановлено, що для кожної етнічної групи населення, залежно від статі, вікового цен- зу можна розробити програми, які можуть навіювати, програмувати певні хвороби, або зцілювати від них, можуть викликати любов або огиду до окремих людей, або цілих груп населення, народностей.

В Японії, після перегляду мультфільму, створеного сектою Аум- Сенрікьо, біля 800 дітей потрапило до лікарень з приступом епілеп- сії. Так звана “просунута еліта”, яка володіє тонкими технологіями впливу на психіку населення, може примусити його любити або ненавидіти, вмирати або виліковуватися. Це методи використан- ня психотронної зброї. Найефективніше такі технології впливають на людей з нестійкою психікою, з низькою культурою, нестійкими формами поведінки. На людей освічених, зі здоровою психікою вони не діють.

На цьому засновані майже всі релігії, секти. Зокрема і секти “Біле братство” в Україні., Аум Сенрікьо в Японії. Різновидом тако- го впливу є телепрограмування, телеатаки за допомогою телесеріа- лів, які виробляють у телеглядачів умовні рефлекси, які включають певний тип поведінки. Встановлено, що перед настанням заданого часу перегляду серіалу глядачі перебувають у передстартовому стані (як спортсмени), коли збільшується викид гормонів стресу, зросту, які підвищують тиск крові, швидкість серцебиття, звужують крово-

носні судини. В процесі перегляду індекс напруження складає 190-

200, а перед цим – 300–320 (норма 65–150), серцебиття, тиск крові зменшуються, пульс уповільнюється, судини розширюються.

Телесеріали прив’язують до себе глядачів, програмують їх свідо- мість. Вони для багатьох, як їжа для собаки, годування якої відбува- ється в суворо призначений час (експерименти І.П. Павлова).

Ще в 70-ті рр. ХХ ст. було встановлено, що мирні, побутові телесері- али зменшують виділення катехоламінів (гормони стресу), а ворожі – бо- йовики, трілери – різко збільшують. Благородні вчики підвищують рівень імуноглобулінів, які підсилюють захисні сили організму.

Психологи вважають, що психічна заразливість обертається у сучасному світі кривавим, жорстоким криміналом, сприяють ви- никненню негативних проявів суспільної поведінки – наркоманії, пияцтво, бродяжництво, проституція. А це шлях до загибелі люд- ської особистості. Загальний психічний стан суспільства впливає на його фізичний стан – стан здоров’я, розвиток виробництва, рівень культури, освіченості, а отже на стабільність, конфліктність.

У виникненні будь якого конфлікту – від сімейного до міжна- родного значення певну роль має дезінформація – інформаційна небезпека, коли перекручуються навмисно спотворюються факти. Великою небезпекою є скерована економічна диверсія – штучне зниження курсу будь-якої національної валюти, економічне погра- бування нації – вивіз за безцінь природних, національних багатств. За допомогою економічних важелів більш розвинені країни впли- вають на політику, розвиток менш розвинених країн. Давно відомо, що природні ресурси, корисні копалини дуже обмежені. Тому деякі країни, так звані економічно розвинуті, живуть за рахунок інших, завозячи з них потрібну сировину. Велику небезпеку складають со- ціальні проблеми, які тісно пов’язані з економічними. Перед усім це низький освітньо-культурний рівень, з-за чого розвивається п’янство, алкоголізм, тютюнопаління, парафілії, проституція, бро- дяжництво, суїцид – самовбивство. Всі ці явища тісно пов’язані

Питання