Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

7.6. Алкоголізм

Він починається з побутового пияцтва, яке веде до алкоголіз- му, бо людина починає звертатися до алкоголю заради полегшення стресу (“симптоматичне пияцтво”) і часто початкові стадії залеж- ності залишаються не поміченими (“запущене пияцтво”). Особливо воно небезпечне для молодих людей, які споживають алкогольні на- пої або за дуже шкідливою “традицією” – на свята, щоб здаватися незалежнішими, дорослішими, або “просто так”, за звичкою – це вже веде до алкоголізму.

Алкоголізм – хвороба, яка виникає з-за регулярного споживання вели- кої кількості алкоголю протягом довгого періоду часу. Це найбільш сер- йозна форма наркоманії у наш час, до якої належить від 1 до 5% населення більшості країн. Вивчення історії вживання алкоголю серед молоді багато в чому спирається на досвід подібних досліджень за кордоном, які напри- кінці Х1Х, початку ХХ ст. широко проводилися у Західній Європі, Північ- ній Америці і велися в самих різноманітних напрямках. Істотне місце се- ред досліджень цього періоду займали роботи, які показали поширеність і характер звичаїв, коли дітям давали спиртні напої для ніби то «зміцнення здоров»я», «апетиту», «поліпшення росту», «полегшення прорізування зубів», «зігрівання», «угамування голоду», «заспокоєння».

На початку ХХ ст. існувала тверда впевненість у зміцнювальній дії алкоголю, в результаті чого відбувалася пряма алкоголізація дитини. Серед досліджень впливу алкоголю на дитячий організм виділяється робота І.В. Сажина «Вплив алкоголю на нервову систему й особливос- ті організму, що розвивається», яка була видана ще у 1902 р. В роботі переконливо доведено, що вже невеличкі дози алкоголю згубно впли- вають на мозок, що формується, і особливо людини, яка росте.

Сучасний період вивчення ранньої алкоголізації відзначений численними спробами більш глибоко розкрити причини зловжи- вання спиртними напоями. З’ясовано, що алкогольне поводження матері істотно впливає на алкоголізацію насамперед дочок. Алко- гольна поведінка батька обумовлює вплив на сина. Виділяють де- кілька типів співвідношень між алкогольною культурою, мікросо- ціальним середовищем і індивідом у відношенні до алкоголізації:

«абстинентна культура» – заперечує пияцтво, «амбівалентна куль- тура» – суперечливе ставлення, «ліберальна культура» – допускає помірне вживання алкоголю, але проти одвертого пияцтва, «патоло- гічна культура» – припускає будь-які прояви пияцтва. Відповідно до оцінок, дві третини алкоголіків складають чоловіки. Досліджен- ня випадків алкоголізму показують, що він найчастіше є частиною загальної картини депресивного захворювання людини.

Стадії алкоголізму – їх п’ять. Перша – ранній алкоголізм, який відзначається появою провалів у пам’яті. Алкоголізація підростаю- чого покоління більшістю дослідників розглядається як істотний ін- дикатор неблагополуччя мікросоціального середовища. До ранньої алкоголізації відноситься знайомство з оп’яняючими дозами алко- голю у віці до 16 років. Ознаки раннього (підліткового) алкоголізму з’являються у віці до 18 років.

Вживання пива у великих кількостях, в чому зацікавлені вироб- ники, шкідливо діє на над нирки. Це призводить до змін у психіці, зменшення га нівелювання сексуальної активності.

Хлопчики частіше дівчат вживають спиртні напої, причому із зрос- танням міцності ця різниця стає істотнішою. Серед міських школярів поширене споживання переважно слабких алкогольних напоїв – пива, вина. У сільській місцевості більше вживають міцні спиртні напої. За останні 100 років, незалежно від рівня вжитку і зловживання спиртни- ми напоями, показники поширення власне алкоголізму серед молоді зберігаються на достатньо стабільному рівні, який не перевищує 5% хворих до 20 років і 8–10% хворих до 25 років. Цей факт має принци- пове значення, тому що свідчить про динаміку виникнення і розвиток ранніх форм алкоголізму. Пияцтво нишком і гостра потреба в першій чарці вказують на залежність, яка буде зростати.

Наступною, другою стадією є базовий алкоголізм – питущий не може зупинитися, поки не досягне стадії отруєння. Він підбадьорює себе самооправданнями і пихатими обіцянками, але усі його обіцянки і наміри залишаються не виконаними. Він починає уникати сім’ї і дру- зів, нехтує їжею, колишніми інтересами, роботою і грошима. Наступає фізичне погіршення здоров’я. Зменшується стійкість до алкоголю.

Третя стадія – хронічний алкоголізм, який характеризується по- дальшим моральним розпадом, ірраціональним мисленням, неясни- ми страхами, фантазіями і психопатичним поводженням. Фізична шкода наростає. Цієї стадії людина може досягти за 5–25 років. Як правило самостійно людина не може вийти з цієї стадії, бо вже де- градована кора мозку, втрачена сила волі та критичний аналіз влас- них дій – потрібна допомога у вигляді лікування.

Четверта стадія – лікування, яке звичайно проводиться за спеціаль- ними програмами для алкоголіків. Психологічно у алкоголіка відроджу- ється бажання одержати поміч і він починає мислити більш раціонально. В ідеалі в нього виникає надія, моральна відповідальність, зовнішні ін- тереси, самоповага і задоволеність стримуванням від алкоголю.

П’ята – кінцева стадія алкоголізму наступає, якщо алкоголік відмов- ляється від лікування або зривається знову після лікування. Незворотні психічні і фізичні порушення звичайно закінчуються смертю. Коли цього ще не сталося, то великі негативні зміни в організмі обов’язково вже на- ступили у вигляді погіршення роботи багатьох внутрішніх органів. Вони проявляються від’ємними фізіологічними ефектами у різних органах.

Кров. Алкоголь гнітить продукцію тромбоцитів, а також білих і чер- воних кров’яних клітин. Результатом є недокрів’я, інфекції, кровотечі.

Мозок. Алкоголь уповільнює циркуляцію крові в судинах моз- ку, приводячи до постійного кисневого голодання його клітин, в результаті чого наступає ослаблення пам’яті, відбувається повіль- на психічна деградація. У судинах розвиваються ранні склеротич- ні зміни, і зростає ризик крововиливу у мозок. Алкоголь руйнує зв’язки між нервовими клітинами мозку, виробляючи в них потребу в алкоголі. Руйнація клітин мозку і дегенерація нервової системи, часом призводять до пневмонії, серцевої і ниркової недостатності або органічного психозу. Біла гарячка – стан, що супроводжується крайнім порушенням психічних процесів, божевіллям, занепокоєн- ням, лихоманкою, трясінням, швидким і нерегулярним пульсом і галюцинаціями, що часто виникають при прийомі великої кількості алкоголю після декількох днів помірності.

Серце. Зловживання алкоголем викликає підвищення рівня хо- лестерину в крові, стійку гіпертонію і дистрофію міокарда. Серцево- судинна недостатність ставить хворого на край могили.

Алкогольна міопатія – дегенерація м’язів в результаті алкого- лізму. Причини цього – не використання м’язів, погана дієта, алко- гольна поразка нервової системи. При алкогольній кардіоміопатії уражається серцевий м’яз.

Кишечник. Постійний вплив алкоголю на стінку тонкого кишеч- ника призводить до зміни структури клітин, і вони втрачають спро- можність повноцінно всмоктувати живильні речовини і мінеральні компоненти, що закінчується виснаженням організму алкоголіка.

Печінка. З огляду на те, що 95% всього алкоголю, що надходить в організм, знешко джується у печінці, ясно, що цей орган страждає від алкоголю більше всього. Виникає запальний процес – гепатит, а потім і рубцеве переродження– цироз. Така печінка не може викону- вати свою функцію по знешкодженню токсичних продуктів обміну, виробляти білки крові та інші важливі функції. Це призводить до неминучої смерті хворого.

Цироз – хвороба підступна: вона повільно підкрадається до лю- дини, а потім б’є і відразу на смерть. Десять процентів хронічних алкоголіків страждають цирозом печінки, і 75% таких людей, що страждають цирозом печінки, – алкоголіки або були їми. Поки ци- роз не розів’ється в достатньому ступені, симптомів майже немає, потім людина починає скаржитися на загальне погіршення здоров’я,

втрату апетиту, нудоту, блювоту і проблеми з травленням. Причи- ною захворювання є токсичний вплив алкоголю.

Підшлункова залоза. Хворі, що страждають алкоголізмом, у 10 разів більше схильні до занедужання діабетом, чим непитущі, бо ал- коголь руйнує підшлункову залозу – орган, що продукує інсулін, і впливає на обмін речовин.

Шкіра. Питуща людина майже завжди виглядає старше свого віку. Його шкіра втрачає свою еластичність і старіє завчасно.

Шлунок. Алкоголь придушує продукцію муцина – слизова речо- вина, яка виконує захисну функцію стосовно внутрішньої оболонки шлунка і її пошкодження призводить до виникнення виразкової хво- роби. Навіть одиничне вживання невеличких доз спиртних напоїв супроводжується у підлітків вираженими проявами інтоксикації

Хвороби, пов’язані з неправильним харчуванням і вітамінною недостатністю, типу цинги, пелагри і бери-бери, що викликаються зневагою до їжі заради пияцтва. З-за цього спостерігається постій- не запалення шлунка, а пізніше кишечника з підвищенним ризиком виразки. Лікарі з Данії довели, що 65% хворих на рак шлунку або стравоходу – алкоголіки.

За даними американських дослідників частота раку порожнини рота, глотки, гортані та стравоходу у чоловіків, які вживають 150 мл горілки щоденно зростає у 10 разів. Тепер відомо, що алкоголь має канцерогенну дію і казкою є те що він «виводить радіацію» з орга- нізму. Але перед усім він руйнує нервову систему, сприяє втраті в особі людських рис, перетворює її у бродягу,

Статева система. Уражаються статтєві залози, репродуктивні органи – яєчки у чоловіків, яєчники – у жінок. Погіршується якість сперматозоїдів – знижується їх рухливість та кількість, розвиваєть- ся імпотенція, що робить запліднення неможливим. У жінок – дис- трофія єячників, зменшується вірогідність запліднення.

Питання

1. Що таке пияцтво, алкоголізм?

2. Охарактеризуйте дію алкоголю на функції органів, систем людини.

3. В чому соціальна небезпека алкоголізму?

4. Як змінюються внутрішні органи в алкоголіка?

5. Які хвороби формуються у алкоголіка?

6. Охарактеризуйте стадії алкоголізму та їх ознаки.

7.7. Тютюнопаління

Воно не менш небезпечне, перед усім своїми негативними біо- логічними наслідками. Через нього страждають і ті хто палить і хто знаходиться поряд. Вже давно дослідження показали небезпечність цієї шкідливої звички, яка скорочує вік людини, його працездат- ність, сприяє травматизму. Це з-за того, що у тютюновому димі міс- тяться біля 3,9 тис. отруйних речовин – нікотин (руйнує нервову систему), окис вуглецю (отруює кров), синильна кислота (отрута загальної дії), канцерогенні речовини – бензопирени, ізопреноїди, нітрозосполуки, смолисті речовини, які містять діоксини, радіоак- тивний елемент полоній-210.

За даними американських дослідників цієї проблеми, доза опро- мінення, яку отримує людина за рік, якщо щоденно випалює 1,5–2 пачки сигарет, дорівнює 300 кратному просвічуванню рентгеном. З-за цих речовин курильщики хворіють на стенокардію у 13 разів частіше, на інфаркт міокарду – у 12, на виразку шлунку – 10 разів. Кожний сьомий хворіє на облітеруючий ендартерит – тяжкі зміни кровоносних судин, з-за чого може розвинутися гангрена. Куриль- щики – це майже 98% хворих на рак легенів.

Нікотин впливає як допінг на залози внутрішньої секреції, осо- бливо на надниркові, які виділяють адреналін – гормон стресу. З-за цього підвищується кров’яний тиск і частота серцевих скорочень, а тому короткочасно підвищується і працездатність. Але це не може порівнюватися з тою шкодою, яка завдається організму. Згубно впливає нікотин, як і алкоголь, на статєві залози, сприяючи розви- тку імпотенції, і не тільки у чоловіків, у жінок – фригідності. Все це вже давно відомо і тому у багатьох країнах до паління ставлять- ся негативно на державному рівні. Наприклад, у Франції декретом Президента заборонено палити у суспільних місцях загального ко- ристування – вулицях, парках, театрах, учбових закладах.

Куріння – ознака низької культури людини, її низької обізнаності про наслідки – рак легенів, рак нижньої губи, імпотенція у чоловіків, на- родження дітей з різноманітними вадами. Людина палить цигарку, ци- гарка спалює людину. В Україні заборонено куріння на території вищих навчальних закладів. З липня 2006 року діє Указ Президента України про заборону куріння в громадських місцях. До цього часу органи місцевого самоуправління в багатьох містах – Донецьк, Черкаси вже заборонили ку- ріння в громадських місцях. Це підкреслює шкідливість куріння.

Питання

1. В чому небезпека куріння?

2. Які хвороби пов’язані з курінням?

3. Які небезпечні, шкідливі речовини містять дим?

4. Охарактеризуйте впливи куріння на загальний стан здоров’я