Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

1. Що таке парафілія, її причини?

2. Охарактеризуйте основні види парафілій.

3. В чому небезпека парафілій, девіацій?

7.11. Проституція

Назва у перекладі з латинської мови означає – виставляю для розпусти, безчещу. Це вид соціально зміненої поведінки, яка має ме- тою збагачення. Такий вид поведінки існував у рабовласницькому суспільстві за 2–3 століття до нашої ери і набув широкого розпо- всюдження у Древньому Римі, Греції, де існували дома розпусти – лупанарії. Прояви проституції можна розглядати як форму парази- тичного існування.

Небезпечним є розповсюдження різних хвороб, зокрема вене- ричних. Особливу відповідальність несуть особи, які залучають до цього виду діяльності підлітків. У більшості сучасних держав про- ституція заборонена на законодавчому рівні, бо з-за цього руйну- ється сім’я – клітинка суспільства. Отже, проституція – можлива причина розпаду суспільства. Проституція також є причиною вене- ричних хвороб – хвороб «любові», які до справжньої любові відно- шення не мають.

Ці хвороби – результат задоволення фізіологічних статтєвих потреб, часто невпорядкованих.Вважається, що саме з-за цього про- ституцію треба легалізувати. Але це суперечить багатовікової мора- лі, етики суспільства. Це сприятиме переходу людей до тваринного стану у цій важливій сфері людських стосунків. Слід підкреслити, що тільки для людини є характерним майже неперервні статтєві стосунки. У тваринному світі вони строго регламентовані природ- ними умовами, циклами – гони у тварин.

Всі соціальні небезпеки мають підгрунтя, джерела. Перед усім це незадовільний матеріальний стан та умови проживання – безробіття, з

яким пов’язані страйки, повстання, революції, а з ними – тероризм та ван- далізм. Цьому сприяють низька освіченість, культура, які є основою кон- фліктів на міжнаціональному, етнічному, расовому, релігійному грунті. Крім соціального підгрунтя таких дій можуть бути і психічні, наприклад з-за неадекватної самооцінки, коли людина прагне того, чого вона досяг- ти ніколи не зможе з-за певних конституційних, психічних можливос- тей. Ці риси можуть стати причиною самогубства – суїциду. Найбільш небезпечними соціальними явищами є тероризм та вандалізм.

Питання

1. Що таке проституція, її причини?

2. Чим небезпечне це явище?

3. Чому в більшості країн світу проституція заборнена?

4. Які хвороби є супутниками проституції?

7.12. Вандалізм, ефекти особи та натовпу

Слово «Вандалізм» походить від назви древнього германського племені вандалів, яке в 455 р. зруйнувало та пограбувало Рим, знищив- ши цінні пам’ятки античної культури. Вандалізм – знищення культур- них та матеріальних цінностей і часто він пов’язаний з тероризмом. Те- пер сучасні вандали руйнують з-за наживи пам’ятники на кладовищах, пам’ятки культури з-за низького освітного, культурного рівнів.

Існують випадки «культурного» вандалізму – навмисне зни- щення історичних цінностей мистецтва – напевне не від багатства розуму, а скоріше як результат психічного відхилення. Часто ван- далізм характерний не тільки для окремої людини, а і для великої їх кількості – натовпу.

Натовп – велика, неструктурована кількість людей, яка існує досить короткий час. Психологічні закономірності поведінки людей – елемен- тів натовпу, мало залежать від освітнього, культурного рівня. У натовпі люди розміщуються, як правило, дуже щільно на невеликій площі, у без- посередній близькості. Це дає їм можливість підтримувати між собою зоровий і слуховий контакти, що необхідно для формування натовпу. Через це натовп живе єдиним настроєм, швидко змінюючи характер і спрямованість дій. Психіка людини у натовпі швидкозмінна і нестійка, що може привести до трагічних наслідків. Особистість ніби розчиняєть- ся, нівелюється, тому натовп «глухий» до інтересів окремої особистості. Саме тому у натовпі часто гинуть люди. З-за цього натовп – одне з най- небезпечніших місць перебування окремої людини.

У натовпі люди однаково відчувають, думають і схильні до одна- кових рішень та вчинків – виникає «колективна душа», яка владна і авторитетна. Якщо юрба людей мчиться прямо на вас, постарайте- ся відступити, пригорнутися до стіни і пропустити основну юрбу, а якщо це неможливо, намагайтеся рухатися з тією ж швидкістю, що і юрба, тоді вас не звалять і не затопчуть. Якщо ви упали, постарайте- ся зібратися в грудку і захистити руками голову.

Людина в натовпі позбавлена самобутності і незалежності, її дії, поведінка визначаються підсвідомістю з-за чого домінують приро- дженні рефлекси – інстинкти і перед усім – самозбереження. У на- товпі люди безвідповідальні, і в багатьох з них домінують почуття безкарності. Через домінування підсвідомості спрощується інтелект, посилюються емоції, почуття, переживання з-за чого дії натовпу спон- танні. Важливим у ньому є оратор-лідер, якому він підкоряється. Але і лідер повинен діяти так, як того бажає більшість натовпу.

Для натовпу характерний ефект навіювання і зараження. На- віювання – спосіб психічного підсвідомого впливу на людину, або на весь натовп. При навіюванні людина, як правило, сприймає ін- формацію на віру, без критичного аналізу. Зігмунд Фрейд вважав, що феномен натовпу завжди з’являвся з появою ватажка, лідера. Він має у натовпі великий авторитет і сприяє навіюванню та зараженню великої маси людей своїми ідеями, гаслами.

Зараження – це мимовільна, спонтанна передача емоційного стану від однієї людини до іншої. Виникає так звана циркуляторна реакція – коли навіювання підсилюється певними емоціями. Припам’ятайте ві- домий вислів – хліба та видовищ, за допомогою яких можна керувати. Отже, натовп небезпечний своєю некерованістю, несподіваністю вчин- ків та неперадбаченими діями, які майже завжди супроводжуються погромами, великими матеріальними втратами, людськими жертвами. Але, знаючи психологію натовпу, ним можна управляти.

Питання

1. Що таке вандалізм, в чому його причини?

2. Що таке натовп, чому він небезпечний?

3. Які ознаки натовпу?

4. Як захиститися від психічних, фізичних впливів натовпу?

5. В чому небезпека навіювання?

6. Що таке циркуляторна реакція?