Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pr_ZED_pidpriyemstv19_09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

МІЖРЕГІОНАЛЬНА

АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

дисципліни

Зовнішньоекономічна діяльність підприємств”

(для бакалаврів)

Київ—2011

Підготовлено кандидатом економічних наук, професором Тьорлом в.О.

Затверджено на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності (протокол № 1 від 01.09. 2011).

Схвалено Вченою радою Міжрегіональної Академії управління персоналом.

Тьорло В.О. Навчальна програма дисципліни „Зовнішньоекономічна діяльність підприємств” (для бакалаврів).—К.: МАУП, 2011.

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, програмний матеріал до вивчення дисципліни „Зовнішньоекономічна діяльність підприємств”, варіанти контрольних робіт та методичні вказівки до їх виконання, контрольні питання, а також список рекомендованої літератури.

Міжрегіональна Академія управління персоналом (МАУП), 2011

Пояснювальна записка

Світовий досвід засвічує, що становлення ефективної ринкової системи держави можливе лише за умови її інтегрування у світову економічну систему. Важливими передумовами досягнення такого становища Україною в трансформаційній стадії господарювання є входження суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності на зарубіжні ринки та підготовка високопрофесійних фахівців з менеджменту ЗЕД.

Дисципліна „Зовнішньоекономічна діяльність підприємств” є базовою в усьому циклі підготовки майбутніх спеціалістів зі спеціальності „Менеджменту ЗЕД”. Тому її головна мета полягає у формуванні у студентів фундаментальних знань з основ зовнішньоекономічної діяльності за умов ринкових трансформацій та опануванні навичок з їх застосуванням у практичній діяльності. Завданням для майбутніх фахівців є засвоєння теоретико-методологічних засад зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням вимог міжнародного законодавства та існуючих в Україні передумов, а також набуття системних знань і навичок, щодо їх використання на різних рівнях господарювання і вирішення конкретних питань зовнішньоекономічної діяльності. При цьому студенти повинні знати зміст основних положень законодавчих і нормативних актів, що регламентують зовнішньоекономічну діяльність суб`єктів господарювання, застосовувати методи здійснення ЗЕД та вміти розробляти основні документи підприємств і організацій, стосовно ЗЕД, вести переговори з представниками іноземних комерційних структур, аналізувати ефективність ЗЕД підприємств та розробляти пропозиції щодо її удосконалення.

Предметом навчальної дисципліни є основи сучасного механізму зовнішньоекономічної діяльності підприємств нашої держави.

Програма навчального курсу „Зовнішньоекономічна діяльність підприємств” структурована за двома розділами: „Теоретичні засади зовнішньоекономічної діяльності підприємств” та „Організаційне забезпечення зовнішньоекономічної діяльності підприємств”.

Основними організаційними формами опанування знаннями з курсу „Зовнішньоекономічна діяльність підприємств” є лекції, семінарські та практичні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота та підготовка рефератів, а також контрольні заходи—написання контрольних робіт, поточний усний та підсумковий контроль. На лекціях студенти знайомляться з теоретичними та прикладними знаннями з основ менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, а на семінарських заняттях студенти закріплюють одержані відомості та інформацію, навчаються застосовувати теоретичні знання на практиці, зокрема щодо використання при вирішенні проблемних ситуацій, розглядають питання, що були предметом самостійного опрацювання, та беруть участь в обговоренні змісту рефератів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]