Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVChAL_NA_PROGRAMA_-_YuD-1-gotov.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
193.02 Кб
Скачать

ПРИВАТНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ТЕХНІКУМ

ПРИ МІЖРЕГІОНАЛЬНІЙ АКАДЕМІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Затверджено:

Заступник директора

з навчально-методичної роботи

________________ Черней С.І.

Погоджено:

Завідувач методичним кабінетом

_______________ Желтова Л.І.

Розглянуто на засіданні циклової комісії правознавства та соціальної роботи

Протокол № ____ від ___.___.______

Голова циклової комісії

________________ Варуха Г.В.

Робоча навчальна програма

з дисципліни «ЮРИДИЧНА ДЕОНТОЛОГІЯ»

для спеціальності 6.030401 «Правознавство»

форма навчання денна

курс ІІ

семестр ІІІ

всього годин: 59

  • лекції: 16

  • практичні (семінарські) заняття: 16

  • самостійна робота студентів (СРС): 22

  • іспит: 5

укладач робочої навчальної програми: Михайленко В.В.

КИЇВ – 2011

ВСТУП

Опис дисципліни та її предмета

Юридична деонтологія - навчальна дисципліна теоретичного характеру, яка вводить студента – юриста в його майбутню професію, ознайомлює з юридичною професією в цілому і окремими юридичними спеціальностями, місцем юриста в суспільстві, вимогами, які висуваються до юриста, як професіонала, юридичних знань і навичок тощо.

Предметом дисципліни є правила професійної поведінки, якими повинен оволодіти і керуватися юрист, види юридичної діяльності, форми юридичної праці. В межах курсу розкриваються вимоги до культури працівника юридичної діяльності в галузях психології, права, політики і етики.

«Юридична деонтологія» належить до циклу професійно орієнтованих дисциплін напряму підготовки «Правознавство», вивчення яких є обов’язковим для фахової підготовки юриста. Викладається на ІІ курсі протягом одного семестру і завершується іспитом.

Згідно з навчальним планом на вивчення дисципліни «Юридична деонтологія» відводиться 59 навчальних годин, з яких на лекції відведено 16 годин, практичні (семінарські) заняття – 16 години, на самостійну роботу – 22 і на іспит 5 годин.

Програма навчального курсу «Юридична деонтологія» складається із шести тем, які об’єднані у два модулі. По закінченню кожного модулю студенти мають проміжний контроль у вигляді модульної контрольної роботи.

Система курсу складається із переліку об’єднаних за певним принципом тем, до яких віднесено ті чи інші положення, пов’язані з юридичною професією в цілому та окремими її аспектами.

В даному курсі систему становлять наступні підрозділи:

1. Поняття і предмет юридичної деонтології, її місце в системі юридичних наук, в якому розкриваються загальні положення юридичної деонтології, її зміст і місце в системі наук, метод і функції

2. Юридична професія. Міжнародні стандарти юридичної діяльності. В даному розділі надаються поняття і зміст професії, спеціальності і кваліфікації юриста. Наводяться основні міжнародні акти, які виступають стандартами в юридичній діяльності.

3. Основні юридичні спеціальності. Наводиться перелік основних юридичних спеціальностей, їх загальна характеристика і законодавчі підстави діяльності.

4. Юридична діяльність та юридична практика. В цьому розділі наводяться риси і класифікація юридичної діяльності та юридичної практики, поняття юридичного процесу тощо.

5. Юридична психологія, в якому розкриваються психологічні аспекти юридичної діяльності, зокрема індивідуально-психологічні, інтелектуальні особливості особистості юриста, різноманітні питання взаємовідносин, в які вступає юрист протягом своєї діяльності, а також наводяться положення конфліктології.

6. Юридична етика. В даному підрозділі надається матеріал щодо симбіозу права і моралі, характеризуються моральні принципи юридичної діяльності, розкривається поняття моральної свідомості, а також наводиться окремі практичні моральні правила юридичної діяльності.

Метою вивчення курсу є набуття студентами знань про юридичну професію, зокрема щодо вимог, які висуваються сучасним суспільством до представників юридичної професії. В результаті вивчення курсу студент повинен знати основні поняття юридичної деонтології; поняття та види юридичної діяльності, характеристики основних юридичних спеціальностей, специфіку та особливості юридичної професії; місце та призначення юриста в правовій державі, суть службового обов’язку юриста, складові загальної культури юриста (політичної, правової) тощо.

Студент повинен вміти на теоретичному рівні виробляти власні норми поведінки у відповідності з загально визнаними деонтологічними вимогами, а також узгоджувати свою діяльність з нормами моралі і інтересами суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]