Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pr_ZED_pidpriyemstv19_09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Тема 6. Міжнародні розрахунки і міжнародні кредити

Механізм формування інтернаціональної вартості товару. Поняття про „міжнародну економіку” як ринкову категорію, функціонування якої регулюється законами розвитку товарно-грошових відносин. Зміст закону вартості в межах міжнародної економіки.

Механізм ціноутворення на світовому ринку. Основні методи розрахунку світової ціни товару (СЦТ). Сутність основних видів цін на товари, що існують на світовому ринку.

Знижки і надбавки у зовнішній торгівлі. Поняття про знижки і надбавки при здійсненні зовнішньоторговельних операцій та сутність основних їх видів. Умови виконання особливих вимог покупця, за яких встановлюються надбавки. Визначення розміру цінової надбавки.

Валюта та валютні цінності. Поняття про основні види валюти. Складові, що формують валютні цінності.

Сутність міжнародних розрахунків (МР), їх основні форми та правова база проведення. Умови та технічні засоби здійснення МР. Сутність основних форм здійснення міжнародних розрахунків: інкасо і акредитиву та їх основних видів, банківських переказів, розрахунків чеками, відкритого рахунку, авансованих платежів та їх розподіл щодо більшої вигоди по відношенню до експортера та імпортера.

Міжнародні кредити (МК). Сутність міжнародних кредитів та основні принципи міжнародних кредитних відносин. Основні види міжнародних кредитів за критерієм часу. Сутність товарної та грошової форм міжнародних кредитів та основні і пільгові ставки по них. Суб’єкти міжнародних кредитних відносин та форми кредитів, що їм відповідають.

Характеристика міжнародного фірмового (комерційного) кредиту, його основні форми та різновиди. Недоліки фірмового кредиту. Поняття про факторинг та його умови. Банківський кредит. Сутність форфетування та його умови. Поняття про дисконт та умови, що впливають на його розмір. Умови короткострокового банківського кредиту. Сутність та умови надання міжнародного акцептного кредиту банку. Особливості міжнародного акцептно-рамбурсного кредиту. Умови довгострокових банківських кредитів.

Література [4, 5, 8, 9, 10, 13, 18, 21, 25, 28].

Модуль 2. Організаційне забезпечення ефективної зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Тема 7. Ефективність зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання

Поняття ефективності зовнішньоекономічній діяльності, загальні та часткові показники, що її характеризують. Особливості визначення ефективності експортно-імпортних операцій найбільш поширених форм зовнішньоекономічній діяльності.

Методи оцінки виробничо-господарської діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Абсолютні та відносні показники ефективності діяльності фірми. Визначення показників обсягу продажі продукції та конкурентноздатності фірми. Характеристика показників фінансового стану та фінансово-виробничої діяльності фірми.

Література [11, 13, 18, 21, 24, 29, 34].

Тема 8. Транспортне забезпечення зовнішньоекономічної діяльності

Сутність та мета транспортного забезпечення зовнішньоекономічної діяльності. Особливості прямого, змішаного та прямого-змішаного забезпечення. Базові умови поставок товарів від продавця до покупця, їх особливості та вимоги. Зміст міжнародних правил щодо тлумачення торговельних термінів—„Інкотермс-2000”. Основні критерії вибору транспорту для зовнішньоекономічної діяльності.

Характеристика основних видів транспортних перевезень. Морські перевезення та їх місце в транспортуванні вантажів між країнами світового співтовариства. Сутність та специфіка організації „трапового судноплавства”. Види фрахтування суден. Сутність, види та переваги лінійного судноплавства. Особливості здійснення коносаментного судноплавства, його види. Переваги контейнерних перевезень. Значення залізничних перевезень. Функції залізничної накладної. Зміст конвенції про міжнародні залізничні перевезення—КОТИФ. Особливості автомобільних перевезень. Функції товаротранспортної накладної. Складові автомобільних тарифів. Сутність та організація повітряних перевезень. Функції авіанакладної.

Література [1, 8, 13, 21, 24, 25, 31, 34].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]