Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Лекція 13

Тема лекції: Бюджет і бюджетна система. Система оподаткування в Україні. Правові основи страхування.

Мета лекції: Встановити види бюджетів, порядок їх прийняття, структури бюджету; на основі Закону України „Про оподаткування” вивчити види податків, причини реформування податкової системи України; проаналізувати правові основи страхування. Формувати вміння працювати з правовими джерелами, складати сімейний бюджет на місяць, вести розрахунок прибуткової та видаткової частини бюджету.

Кількість годин: 2 год.

Література: 1. Конституція України. Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30.

2. Закон України „Про бюджетну систему України” від 29 червня 1995 року.

3. Закон України „Про систему оподаткування” від 25 червня 1991 року.

4. Декрет Кабінету Міністрів України „Про прибутковий податок з громадян” від 26 грудня 1992 року.

5. Малий Податковий кодекс. – 2001р.

План лекції:

  1. Основи фінансового права. Бюджетне право.

  2. Основи податкового законодавства.

  3. Правові основи страхування (вивчається на основі змісту Закону України „Про соціальне страхування).

1. Основи фінансового права. Бюджетне право

Фінансове право – це сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини в галузі формування, поділу і використання централізованих і децентралізованих фондів коштів з метою забезпечення виконання зобов’язань і функцій держави.

Джерелами фінансового права України є: Конституція України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Національного банку України та інших міністерств і відомств.

Суспільні відносини, які виникають у зв’язку з формуванням та поділом і використанням централізованих і децентралізованих фондових коштів являють собою фінансові відносини.

Особливості фінансово-правових відносин:

    1. фінансові правовідносини виникають у процесі фінансової діяльності держави;

    2. об’єктом фінансових відносин є гроші, точніше фонди коштів, які формуються, розподіляються і використовуються внаслідок реалізації суб’єктивних прав юридичних обов’язків;

    3. однією із сторін у фінансових правовідносинах завжди виступає держава або її уповноважений орган;

    4. у фінансових правовідносинах не буває рівності сторін.

Підгалуззю фінансового права України є бюджетне право.

У навчальній літературі поняття „бюджет” звичайно вживається як матеріальна і юридична категорія. У перекладі з англійської „budget” – мішок, валіза з грошима.

З матеріальної точки зору, бюджет – це централізований фонд коштів для держави в цілому або органу місцевого самоврядування.

Як юридичне поняття бюджет це закон України, прийнятий вищим органом законодавчої влади – Верховною Радою України, а на місцях нормативний акт, прийнятий органами місцевого самоврядування, якими затверджуються основні фінансові плани формування і використання коштів для держави в цілому або окремих територій.

Основними елементами структури бюджеті є прибуткова і видаткова частини.

Прибуткова частина – закріплені законом надходження на користь держави або муніципального органу.

Видаткова частина – використання коштів для передбачені в бюджетах заходи і завдання.

Відповідно до ст. 3 Закону України „Про бюджетну систему України” від 29 червня 1995р., бюджетний устрій являє собою встановлені правовими нормами організацію і принципи побудови бюджетної системи, її структуру, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи.

Бюджетна система України включає Державний бюджет України, республіканський бюджет Автономної республіки Крим і місцеві бюджети.

Відповідно до ст. 4 Закону України „Про бюджетну систему України”, бюджетний устрій ґрунтується на принципах єдності, повноти, договірності, гласності, наочності і самостійності всіх бюджетів, які входять до бюджетної системи України.