Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Підстави юридичної відповідальності

Для притягнення особи до юридичної відповідальності потрібні відпо­відні підстави. Підставою для притягнення до юридичної відповідальності є факт вчинення правопорушення. Однак самого факту вчинення особою правопорушення недостатньо. Майже завжди необхідною є вина особи (прояв психічного відношен­ня до вчиненої шкідливої дії (бездіяльності) і її негативних наслідків).

Вина існує в таких формах:

Намір

Необережність

Прямий (суб'єкт усвідомлює протиправність сво-го діяння; передбачає настання його негативних наслідків; бажає їх настання).

Протиправна самовпевненість (суб'єкт усвідом-лює протиправність свого діяння, передбачає можливість настання його негативних наслідків, проте сподівається, що вони все ж таки не виникнуть).

Непрямий (суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння; передбачає настання його негативних наслідків, але байдуже ставиться до можливості їх настання)

Протиправна недбалість (суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, не передбачає можливості настання його негативних наслідків, хоча відповідно до рівня розвитку повинен це передбачити).

Лекція 4

Тема лекції: Поняття адміністративного законодавства. Адміністративне правопорушення і адміністративна відповідальність. Строки адміністративної відповідальності.

Мета лекції: Розкрити поняття предмету адміністративного права, суб’єктів та об’єктів адміністративних правовідносин, класифікацію адміністративних правопорушень та адміністративних стягнень за них. Встановити особливість адміністративної відповідальності неповнолітніх. Формувати вміння працювати з правовими джерелами, вирішувати правові задачі, оперувати правовими категоріями.

Кількість годин: 2 год.

Література: 1. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Закон України від 7 грудня 1984р. (із подальшими змінами та доповненнями станом на 1 січня 2002р.) Науково- практичний коментар. – Х.: Одисей, 2002.

2. Битюк Ю.П. Адміністративне право України: Підручник. – Харків: Право, 2003. – с. 185-198

3. Копєйчиков В.В. Правознавство: підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – с. 84-98.

4. Основи правознавства, навчальний посібник у двох частинах / За заг. ред. В.І. Горевого, Ю.В. Бордюка – Суми, Видавництво СумДУ, 2006. / ч.2. – с. 166-177.

5. Основи правознавства: Навч. посібник / За ред. В.В.Комарова. - X.: Нац. Юридична акад. України. 2006. -с.240-250.

План лекції:

  1. Відносини, які регулюються адміністративним правом.

  2. Поняття адміністративного проступку. Види адміністративних стягнень.

  3. Адміністративна відповідальність неповнолітніх. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.