Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Засади виборчого права й види виборчих систем

Виборча система - порядок формування представницьких органів (верхов­них, місцевих, регіональних) державної влади, обрання Президента України та здійс­нення виборцями своїх прав.

Існує кілька різновидів виборчої системи:

  • Мажоритарна (система більшості) - голосування проводиться за конкрет­ного кандидата, беручи до уваги в основному його особисті якості (для обрання кандидат повинен отримати більшість голосів).

  • Пропорційна - розподіл місць у парламенті між партіями залежно від кількості отриманих за них голосів виборців.

  • Змішана - поєднує в собі елементи мажоритарної і пропорційної системи.

Виборча система України. Закон України "Про вибори народних депутатів України" від 18 жовтня 2001 р.

Під виборчою системою України розуміється передбачений законодавством порядок формування представницьких органів держави.

Залежно від суб'єктів вибори в Україні поділяються на вибори народних депутатів України, вибори Президента України (Закон України "Про вибори Прези­дента України" від 5 березня 1999р.), вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, вибори депутатів сільських, селищних, міських рад, вибори се­лищного, міського голови (Закон України "Про вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних та міських голів" від 14 січня 1998 р.).

Вибори проводяться на основі загального, рівного, прямого виборчого права при таємному голосуванні. £

Порядок проведення виборів депутатів до Верховної Ради встановлюєть­ся законом "Про вибори народних депутатів України" від 18 жовтня 2001р. В законі зазначається, що участь громадян України у виборах є добровільною. Вва­жається, що виборці, які не брали участь у голосуванні на виборах, підтримують результати волевиявлення тих виборців, які взяли участь у голосуванні на виборах.

Закон України "Про вибори народних депутатів України" складається з 13 розділів (86 статей). Він регламентує вибори депутатів за змішаною (пропор­ційно-мажоритарною) системою:

- 225 депутатів обираються за пропорційною системою у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків політичних партій;

- 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах.

Виборчий процес по виборах народних депутатів включає такі етапи:

  1. складання списків виборців;

  2. утворення одномандатних округів;

  3. утворення виборчих комісій;

  4. висування та реєстрація кандидатів у депутати, включених до вибор­чих списків партій (блоків) у багатомандатному окрузі, та кандидатів у депутати в одномандатних округах;

  5. проведення передвиборної агітації;

  6. голосування;

  7. підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування і результатів виборів депутатів;

  8. реєстрація обраних депутатів. Виборчий процес завершується офі­ційним оприлюдненням Центральною виборчою комісією резуль­татів виборів депутатів.

За законом "Про вибори народних депутатів України" вибори депутатів Верховної Ради можуть бути:

  • Черговими - проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Верховної Ради України.

  • Позачерговими - призначаються Президентом України.

  • Повторними - призначаються в одномандатному окрузі Центральною ви­борчою комісією у разі визнання виборів депутатів в цьому окрузі недійсними або такими, що не відбулися, або у разі визнання особи такою, яка відмовилася від депутатського мандата.

  • Проміжними - призначаються в одномандатному окрузі Центральною ви­борчою комісією у разі вибуття депутата, обраного в цьому окрузі.

Початок виборчого процесу чергових виборів депутатів Центральна вибор­ча комісія оголошує на 90 днів до дня виборів. Передвиборна агітація розпочина­ється за 50 днів до дня виборів і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів. Центральна виборча комісія повідомляє в засобах масової ін­формації про початок передвиборної агітації за 53 дні до дня виборів. Вона може здійснюватися у будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Кон­ституції України та законам України.

Центральна виборча комісія не пізніше як на п'ятий день з дня встанов­лення результатів виборів у багатомандатному та одномандатних округах офіційно оприлюднює результати виборів депутатів у газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр". Після прийняття депутатом присяги народного депутата України Центральна виборча комісія, не пізніш як на сьомий день, видає йому Посвідчення народного депутата України встановленого нею зразка.