Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Поняття, причини і види правопорушень

Усі вчинки людей можна поділити на корисні і шкідливі. У теорії права розглядають правову поведінку як єдність двох протилежностей: правомірної і неправомірної поведінки. Правомірна поведінка - бажана і допустима з точки зору інтересів суспільства поведінка, що полягає в здійсненні вимог норм права, гаран­тується і охороняється державою. Протиправна поведінка - поведінка, що відбува­ється з порушенням приписів норм права. Протиправна поведінка людей породжує правопорушення.

Правопорушеннями називаються протиправні, суспільно шкідливі (небез­печні) вчинки людей, за скоєння яких настає юридична відповідальність.

Глобальною причиною всіх правопорушень є соціальні протиріччя, що завжди наявні в суспільстві.

Основні причини правопорушень:

а) Об'єктивні причини (не залежать від особи, вони зумовлені обставинами) - причини економічного характеру, соціальні причини, обставини особистого характеру, суперечність чинного законодавства основним правам людини.

б) Суб'єктивні права (пов'язані з самою особою) - темперамент особи, незнання особою вимог закону, конкретні психічні відхилення, схильність людини до вживання алкогольних напоїв, наркотичних або токсичних речовин.

Правопорушення зумовлюються не однією окремо причиною, а відразу кількома.

Види правопорушень:

  • Дисциплінарні - порушення навчальної або виробничої дисципліни, вну­трішнього розпорядку організації.

  • Цивільно-правові - заподіяння майнової шкоди, порушення інших майнових або особистих інтересів людини, що захищаються законом.

  • Адміністративні - протиправні дії чи бездіяльність, які посягають на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян.

  • Трудові - полягають у невиконанні чи порушенні трудових обов'язків суб'єктами трудового права.

  • Конституційні - спричиняють шкоду діяльності органів державної влади, конституційним правам громадян, проте не містять ознак злочину.

  • Кримінальні (злочини) - суспільно-небезпечні дії або бездіяльність, за які законом передбачено кримінальне покарання.

Поняття і види юридичної відповідальності

Юридична відповідальність - це встановлений законодавством і забезпечений державою юридичний обов'язок правопорушника щодо позбавлення на­лежних йому благ, цінностей (позбавлення волі, позбавлення права займати певну посаду, позбавлення майна шляхом його конфіскації, стягнення штрафів та інше).

Основні види юридичної відповідальності:

  • Кримінальна відповідальність (настає за здійснення злочину). До захо­дів кримінальної відповідальності відносять позбавлення волі, виправні роботи без позбавлення волі, позбавлення права займатися певною діяль­ністю, штраф, громадські роботи.

- Адміністративна (настає за дрібне хуліганство, жорстоке поводження з тваринами, безквитковий проїзд). До заходів адміністративної відпові­дальності відносять: штрафи, позбавлення спеціального права, наданого громадянинові; наприклад, позбавлення права керування автомобілем протягом року.

- Дисциплінарна (настає за порушення трудової дисципліни). До заходів дисциплінарних стягнень, згідно зі ст. 147 Кодексу законів про працю України відноситься догана і звільнення.

- Матеріальна відповідальність пов'язана з обов'язком робітників, служ­бовців відшкодовувати збитки, завданні підприємству, установі, організа­ції; також власник повинен нести матеріальну відповідальність за шкоду заподіяну здоров'ю працівника.

- Цивільно-правова (настає в процесі невиконання договірних зобов’язань). Заходом відповідальності є у наприклад, виселення громадянина із займаної ним площі, без надання іншої, якщо він своєю поведінкою створює умови для неможливого спільного з ним проживання.