Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Адміністративна відповідальність неповнолітніх

До неповнолітніх (віком від 16 до 18 років), згідно зі ст. 24 Кодексу України про адміністративні правопорушення, можуть бути застосовані такі заходи впливу:

  • зобов'язання публічно чи в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;

  • попередження;

  • догана або сувора догана;

  • передача неповнолітнього під нагляд батькам або іншим особам, які їх замі­нюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Порядок притягнення до адміністративної відповідальності:

  • Порушення справи. Підставою для порушення є факт вчинення осо­бою адміністративного правопорушення, яке фіксується у протоколі. У протоколі зазначаються суттєві обставини правопорушення, особливо звер­тається увага на доказовий аспект, перевірку пояснень правопорушника, на забезпечення його прав. Протокол не складається, якщо стягується штраф на місці і правопорушник це не оскаржує (за безквитковий проїзд). Протокол та інші матеріали надсилаються органові (посадовій особі), який уповноважений розглядати справу про адміністративне правопорушення. Розгляд справи про адміністративне правопорушення (як правило, здійсню­ється за місцем його вчинення).

  • Вчинення постанови по справі про адміністративне стягнення або закрит­тя справи. Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови протягом 3 днів вручається особі, що та повинна засвідчити своїм підписом.

  • Оскарження постанови може відбутися протягом 10 днів потерпілим, а також особою, що до якої вона винесена.

  • Виконання постанови про накладання адміністративних стягнень підлягає обов'язковому виконанню з моменту її вчинення. Для виконання постано­ви про накладання адміністративних стягнень у вигляді штрафу дається 15 днів. Після закінчення цього строку постанова підлягає примусовому виконанню.

За загальним правилом адміністративне стягнення може бути накладе­но не пізніше 2 місяців від дня скоєння правопорушення.

Лекція 5

Тема лекції: Поняття, джерела і завдання цивільного законодавства України. Поняття юридичної особи. Види юридичних осіб. Право власності.

Мета лекції: Сформувати поняття цивільного права, його джерел, дати класифікацію цивільних угод, розкрити умови дійсності угод, поняття цивільно-правової відповідальності. Вивчити поняття юридичної особи у цивільному праві, її ознаки, види юридичних осіб, їх правоздатність, порядок виникнення і припинення діяльності, органи і представники юридичних осіб. За Законом України „Про власність” визначити порядок захисту прав власності, її види та форми, підстави виникнення і припинення права власності. Формувати вміння працювати з правовими джерелами, опорними схемами, поняттями.

Кількість годин: 2 год.

Література: 1. Конституція України. Відомості Верховної Ради України. - 1996. - №30

2. Закон України „Про власність” від 7 лютого 1991р. Відомості Верховної Ради України. - 1991. - №20

3. Цивільний кодекс України // Голос України. – 2003. – 14 березня

4. Стефанчук Р.О. Цивільне право України: Навчальний посібник. – К.: Прецедент, 2005. – с.10-102

5. Основи правознавства, навчальний посібник у двох частинах / За заг. ред. В.І. Горевого, Ю.В. Бордюка – Суми, Видавництво СумДУ, 2006. / ч.2. – с. 3-49

6. Основи правознавства: Навч. посібник / За ред. В.В.Комарова. - X.: Нац. Юридична акад. України. 2006. -с.184-213

7. Юридичні терміни. Тлумачний словник / за ред. В.Г. Гончаренка. – К.: Либідь, 2003

План лекції:

  1. Цивільне право як самостійна галузь права. Цивільно-правові відносини.

  2. Учасники цивільних правовідносин: фізична особа, юридична особа.

  3. Право власності та інші речові права.