Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Лекція 9

Тема лекції: Пільги для осіб, які поєднують роботу з навчанням. Оплата праці. Трудові спори. Матеріальна відповідальність працівника. Охорона праці. Пенсійне забезпечення в Україні.

Мета лекції: Розкрити зміст пільг для осіб, які поєднують роботу з навчанням, проаналізувати: поняття „оплата праці”; суть тарифної системи оплати праці; зміст понять: „індивідуальні” та „колективні” трудові спори; порядок їх вирішення; особливість матеріальної відповідальності працівників; проблеми охорони праці та пенсійного забезпечення в Україні. Формувати вміння аргументовано аналізувати матеріал нормативно-правової бази, складати опорні схеми, таблиці.

Кількість годин: 2 год.

Література: 1. Конституція України. Відомості Верховної Ради України. - 1996. - №30

2. Кодекс законів про працю України (станом на 1 січня 2004р.). – Х.: Одисей, 2004

3. Пилипенко П.Д. Трудове право України: Навчальний посібник. – К.: Видавництво „Істина”, 2005

4. Основи правознавства: Навч. посібник / За ред. В.В.Комарова. - X.: Нац. Юридична акад. України. 2006. -с.204-207

5. Копейчіков В.В. Правознавство: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2002

План лекції:

  1. Пільги для осіб, які поєднують роботу з навчання.

  2. Оплата праці.

  3. Трудові спори, поєднують їх вирішення. Матеріальна відповідальність працівника.

  4. Охорона праці. Пенсійне забезпечення в Україні.

1. Пільги для осіб, які поєднують роботу з навчання

Власник підприємства для молоді організовує індивідуальне, бригадне, курсове або інше виробниче навчання за рахунок підприємства, установи, організації. Він повинен створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.

Під час навчання працівнику сплачується заробітна плата в порядку і в розмірах, встановлених законодавством. Для даних працівників встановлюється скорочений робочий тиждень або скорочений робочий день із збереженням заробітної плати. Ці особи звільняються від роботи протягом навчального року не більше чим на 36 робочих днів при шестиденному робочому тижні. Їм виплачують 50% середньої заробітної плати за основним місцем роботи, але не нижче встановленого мінімального розміру заробітної плати.

Якщо особа навчається в середній загальноосвітній (вечірній) школі або заочній школі, на період випускних екзаменів їй надається додаткова відпустка – 20 робочих днів із збереженням середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

При встановленні робочих відпусток власник зобов’язаний приєднати їх, за бажанням працівника, до відпустки проведення настановчих занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків, екзаменів в навчальному закладі.

Якщо особа навчається в професійно-технічному навчальному закладі, то для підготовки та складання екзаменів їй надається відпустка – 30 робочих днів протягом року із збереженням заробітної плати в розмірі 50% за основним місце роботи.

Працівникам, допущеним до вступних екзаменів у вищі та середні спеціальні навчальні заклади надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю:

  • для вступаючих до вузів – 15 календарних днів;

  • для вступаючих до середніх спеціальних навчальних закладів – 10 календарних днів.

Додаткові відпустки надаються працівникам, які навчаються у вузах:

На 1-2 курсах:

  • вечірні вузи – 20 календарних днів;

  • в вечірніх середніх спеціальних навчальних закладах – 10 календарних днів;

  • в заочних вищих й середньо спеціальних навчальних закладах – 30 календарних днів кожного року.

На 3 і послідуючих курсах:

  • на 3 курсі – 30 днів;

  • на 4 курсу – 20 днів;

  • на 5 курсі – 40 днів.

На період складання випускних екзаменів – 30 календарних днів.

На період підготовки та захисту дипломного (проекту) роботи студентам заочної форми навчання – 4 місяці; в середніх спеціальних навчальних закладах – 2 місяці.

За всіма цими працівниками зберігається заробітна плата на період навчальних додаткових відпусток в розмірах, встановлених законодавством.

Власник підприємства один раз в рік сплачує проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад в розмірі50% від вартості проїзду. Цих працівників забороняється в дні занять залучати до надурочних робіт.