Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц__ї з курсу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1. Відносини, які регулюються адміністративним правом

Адміністративне право - це галузь права, яка регулює суспільні відносини, що склалися у процесі виконавчо-організаційної діяльності, тобто в процесі державного управління.

Управлінські відносини виникають при здійсненні діяльності місцевого самоврядування, а також у процесі діяльності деяких державних органів і їх посадових осіб (суд, прокуратура).

Для адміністративно-правових відносин характерним є те, що їх обо­в'язковим учасником є відповідний орган виконавчої влади (посадова особа), наділений владними повноваженнями. Іншою стороною можуть виступати органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, посадові особи, підпри­ємства, установи, організації, незалежно від форм власності, об'єднання гро­мадян або окремі громадяни.

До адміністративних належать такі види суспільних відносин:

  • Відносини між органами виконавчої влади вищого і нижчого рівнів (наприклад, Кабінет Міністрів України - Міністерство освіти і науки України).

  • Відносини між непідпорядкованими органами виконавчої влади (наприклад, Міністерство юстиції України - Міністерство внутрішніх справ України).

  • Відносини між органами виконавчої влади й підпорядкованими їм дер­жавними підприємствами та установами (наприклад, Міністерство освіти і науки України - Харківська юридична академія імені Ярослава Мудрого) Відносини між органами виконавчої влади і недержавними підприєм­ствами, громадськими об'єднаннями (наприклад, Чернігівське обласне управління Міністерства юстиції - Чернігівська обласна колегія адвокатів).

  • Відносини між органами виконавчої влади і громадянами (наприклад, управління соціального забезпечення - громадянин, що звертається із заявою).

Обов'язковим учасником адміністративно-правових відносин виступає орган виконавчої влади (посадова особа).

Поняття адміністративного проступку. Види адміністративних стягнень

Адміністративне правопорушення (проступок) - це протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, за ско­єння якої наступає адміністративна відповідальність.

Ознаки адміністративного правопорушення:

Протиправність дії або без­діяльність

Тобто заборонене законом, оскільки може завда­ти шкоди інтересам особи, матеріальним речам, а також загрожувати небезпекою

Винна дія або бездіяльність (умисна чи необережна)

Є адміністративним правопорушенням тоді, коли встановлено вину особи у його вчиненні, а також доведено причинний зв'язок між такими діяннями (дією чи бездіяльністю) і шкідливими наслідками, якщо такі настали

Караність дії або бездіяль­ності

За вчинення адміністративного правопорушення до особи можуть бути застосовані заходи державного примусу

Суспільна небезпечність дії або бездіяльності

Не є універсальною ознакою всіх адміністратив­них правопорушень, багатьом із них вона не властива

Юридичний склад адміністративного правопорушення:

Суб'єкт

• громадяни України (з 16 років);

• іноземні громадяни, особи без громадянства;

• посадові особи (складають окрему групу серед суб'єктів)

Об'єкт

• суспільні відносини, які складаються в сфері адміністративно-організаційної діяльності;

• сама людина, її здоров'я, честь, гідність;

• власність;

• права і свободи громадян.

Суб'єктивна сторона

Психічне ставлення особи до вчиненої нею протиправної дії або бездіяльності, мотиви її поведінки;

Об'єктивна сторона

Наявність самої дії або бездіяльності, протиправ­них наслідків та причинного зв'язку між ними, а також час, місце, спосіб і засоби вчинення правопорушення.

Більшість правопорушень скоюються шляхом дії (дрібне хуліганство, самовільне захоплення земельних ділянок). Правопорушення можуть виража­тися і в бездіяльності (безквитковий проїзд у транспорті, невиконання санітар­них норм).

Адміністративне стягнення - це примусовий захід державного впли­ву, що застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (проступок).

Адміністративне стягнення застосовується з метою:

  • покарання та виховання порушника;

  • виховання в особи поваги до загальнообов'язкових правил;

  • запобігання нових правопорушень, як самим порушником, так і іншими особами.

За вчинення адміністративного проступку можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення:

Попередження

Письмове офіційне застереження громадянина про скоєне ним правопорушення. Воно застосовується у випадку, коли особа вперше скоїла незначне адміністративне правопорушення.

Штраф (найпоширені­ший вид адміністра­тивного стягнення)

Це грошове стягнення на користь держави, що накладається судом. Розмір штрафу встановлюється залежно від тяжкості вчиненого правопорушення з врахуванням майнового стану винного. Штраф має бути сплачений порушником не піз­ніше, як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладання штрафу.

Конфіскація предмета або грошей

Конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення. Здійснюється шляхом примусового без­оплатного вилучення предмета у власність держави.

Позбавлення спеціального права

Позбавлення спеціального права, наданого конкретному громадянино-ві (наприклад, право керування транспортними за­собами, право полювання), застосовується на строк до 3-х років за грубе або систематичне порушення порядку кори­стування цим правом.

Виправні роботи

Це адміністративне стягнення, яке має на меті грошове по­карання, тобто вплив на матеріальні інтереси порушника, цей вид стягнення призначається лише судом на строк до 2 місяців. Особа відбуває його за місцем основної роботи з відрахуванням до 20% її заробітку на користь держави, крім того, виправні роботи супроводжуються такими об­меженнями:

- забороною надання в цей час відпуски;

- забороною звільнення з роботи і переведення на іншу.

Адміністративний арешт

Застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до 15 діб, і призначається тільки судом, виконується негайно після ви­несення постанови. Не може застосовуватись:

- до вагітних жінок;

- жінок, які мають дітей до 12 років;

- до осіб, які не досягли 18 років;

- інвалідів І-ІІ групи.

Суть цього виду стягнення полягає в тому, що воно вста­новлюється за адміністративні правопорушення, близькі за ступенем суспільної небезпеки до злочинів (наприклад, неза­конне придбання або зберігання наркотичних речовин у невеликих розмірах; дрібне хуліганство; неодноразове розпи­вання спиртних напоїв у громадських місцях; непокора за­конному розпорядженню або вимозі працівників міліції).