Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробки уроків і позакласних заходів.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
24.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4 Сторінка «Фізика - його професія»

Учень. Віктор Федорович Коваленко народився в селі Павлівка Світловодського району Кіровоградської області. Після закінчення на «відмінно» семи класів Павлівської школи навчається в Кременчуцькому залізничному училищі, після якого працює помічником машиніста на паровозі, проходить службу в лавах Радянської Армії.

У 1964 році він вступає на навчання до Дніпропетровського державного університету. Цікавиться фізикою твердого тіла, а тому переводиться на навчання до Харківського державного університету, який закінчує у 1970 році.

В.Ф. Коваленко працював на Світловодському заводі чистих металів над проблемами створення напівпровідників, захистив кандидатську дисертацію.

У 1986 році стає доктором фізико-математичних наук.

154

За фізичні обґрунтування і промислове освоєння діагностики технології напівпровідникових матеріалів, їх твердих розчинів та розробку

функціональних пристроїв на їх основі В.Ф. Коваленку присуджено Державну премію Української РСР в галузі науки і техніки 1988 року. З 1992 року – професор кафедри фізичної електроніки Херсонського державного технічного університету.

Коваленко Віктор Федорович має близько 200 публікацій, дві книги, 20 авторських свідоцтв на винаходи, 160 наукових статей у різних періодичних виданнях українською, російською та англійською мовами, близько 40 доповідей, представлених на різних наукових конференціях, симпозіумах.

5 Сторінка «До таїн українського слова»

Учень. Славинський Микола Борисович – поет, прозаїк, публіцист, літературний критик, генеральний директор видавництва «Книга Роду».

Після закінчення у 1966 році із срібною медаллю Павлівської середньої школи вступив на навчання на факультет журналістики Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Дебютував на літературній ниві, навчаючись в одинадцятому класі, як учасник республіканського семінару молодих авторів. У той час познайомився з Павлом Тичиною.

Ще студентом працював у тижневику «Орбіта». Потім заявив про себе як співробітник газет «Молода гвардія», «Літературна Україна» та журналів «Київ», «Україна».

Микола Славинський автор проекту і видавець широкомасштабної серії «Шевченко – мовами світу», присвяченої 200-річчю з дня народження Кобзаря.

Сьогодні ми підготували кращі поезії нашого земляка.

(Учні читають поезії).

Учитель. Ми перегорнули останню сторінку нашого журналу, що познайомив нас з видатними випускниками школи, імена яких відомі не лише на Кіровоградщині та в Україні, а й за її межами. Їх життя і діяльність є справжнім Уроком Громадянськості, що спонукає доторкнутися серцем до вічного і величного, засвітити в душах промінці радості, добра та любові до рідного краю і країни, подарувати надію на гідне майбутнє України.

Список використаних джерел

  1. // Вісті Світловодщини. – 2014. – 23 травня.

  2. Шевченко С. Павлівка. Село в історії Наддніпрянщини / С. Шевченко. – Кіровоград, 2013.

  3. Мусієнко І.І. Інноваційний розвиток освітньої системи як основа гарантування національної безпеки України: засади, механізми управління, напрями забезпечення : [монографія] / І.І. Мусієнко. – Харків : ТОВ «Оберіг», 2011.

  4. // Українська літературна газета. – 2013. – № 8.

  5. // Кіровоградська правда. – 2011. – 12 квітня.

155

І. А. Мельник,

учитель української мови та літератури Іванковецької ЗШ І-ІІІ ступенів Знамянської районної ради