Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробки уроків і позакласних заходів.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
24.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

II. Актуалізація опорних знань учнів

(На слайді малюнок чарівної скриньки.)

Учитель. Діти, у цій скриньці знаходиться вислів про світло, але це слово вжито в переносному значенні. І якщо ви здогадаєтесь, про яке світло йдеться, то скринька відчиниться і з’явиться сам напис.

Метод «Мозковий штурм». (Після припущень учнів учитель робить висновок і на наступному слайді з’являються записані слова української поетеси Л. Костенко: «Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом».)

III. Оголошення теми і мети уроку

Учитель. Ми сьогодні будемо говорити про світло душі, яке робить людину справжньою, досконалою. Будемо вчитися бачити в людях кращі риси та співпрацювати так, щоб всім було затишно і приємно.

33

IV. Повторення вивченого матеріалу

Робота в групах. (У класі три ряди – три групи. Кожна група отримує окреме завдання, на виконання якого відводиться 3 хвилини.) Учитель. Що потрібно для того, щоб виросла:

I група – отримує малюнок квітки;

II група – отримує схематичний малюнок людини;

III група – отримує малюнок людини, що посміхається. (Представник групи захищає колективну роботу групи і пояснює

зображення на малюнку.)

Під час перевірки застосовуються слайди:

I слайд: біля квітки з’являються слова: «сонце» як джерело світла і тепла, «повітря», «вода», «ґрунт».

II слайд: біля схематичного малюнка людини з’являються слова: «сонце», «повітря», «вода», «їжа», «інші люди».

III слайд: біля малюнка усміхненої людини з’являються слова: «сонце», «повітря», «вода», «їжа», «інші люди», «доброта», «турбота», «розуміння», «співчуття».

Учитель. Як бачите, діти, що, для того щоб людина стала щасливою, потрібно дуже багато чинників, які залежать від інших – наших рідних, близьких, знайомих і всіх тих, хто нас оточує. Усі люди мають бути уважними один до одного, уміти помічати поганий настрій інших, співчувати і розуміти тих, хто знаходиться поруч. Не можна ображати інших. Але це також наука, якої варто навчатися. Саме цьому ми і будемо вчитися не лише на першому уроці сьогодні, а і впродовж всього шкільного життя.

V. Тренінги.

Гра «Чарівна перлина».

Учитель. Хочу вам запропонувати гру, яка навчить вас бути уважними один до одного. Я тримаю в руках чарівну перлину. Вона чарівна тому, що завдяки їй говорити може лише той, хто її тримає, при чому говорити лише хороше про людину, від якої її отримав. Пригадайте випадок, коли товариш вас виручив чи допоміг, або якщо ви можете назвати позитивну рису характеру, що відрізняє цього учня (ученицю) від інших. Перлину будемо передавати по черзі, адже кожен з однокласників неповторний і цінний для нашого класу. Ще одна головна умова – не тримати довго перлину в руках – говорити швидко і голосно, дивлячись в очі однокласнику. Щоб налаштувати вас на певний настрій, я увімкну спокійну музику.

(Діти грають в гру.)

Учитель. Як бачите, говорити хороші слова чи пригадати позитивні риси не завжди легко. Цьому вмінню треба вчитися, тож в цю гру ви можете грати в будь – який вільний час, щоб більше дізнатися один про одного. А подбати про гарний настрій іншого дуже легко. Я відкрию вам таємницю – для цього достатньо зробити щось приємне, як ми сьогодні – сказати комплімент чи подарувати щось, навіть дрібничку.

34

Гра «Готуємо сюрприз».

Клас об’єднується в групи: хлопці і дівчата. Кожна група отримує аркуш формату А4 і пелюстки квітки за кількістю дітей у групі. За хвилину діти в групі повинні приклеїти пелюстки так, щоб вийшла квітка в подарунок іншій групі.

(Аркуш паперу навмисне має бути невеликий, щоб діти вчилися співпрацювати, не ображаючи один одного. Ідеальний варіант, коли квітка вийшла і всі пелюстки видно, жоден не заклеєний іншими пелюстками.)

Після роботи вчитель прикріплює на дошці сюрпризи й аналізує, хто краще вміє співпрацювати – хлопці чи дівчата, робота якої групи була більш спокійною та організованою.