Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробки уроків і позакласних заходів.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
24.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3. Ситуації.

Учитель. Кожен день нам потрібно вирішувати ті чи інші життєві задачі, здійснювати вчинки. Давайте проаналізуємо такі ситуації.

45

Ситуація 1. Учень, повертаючись із школи, побачив, як бабуся поклала на лавочку важку сумку, не могла віддихатися. Він підійшов до неї і запропонував свої послуги. Хлопчик допоміг донести сумку, хоча йому було не по дорозі.

Наступного разу, йдучи до школи, він побачив на перехресті дідуся, який ніяк не міг перейти вулицю. Хлопчик підійшов до нього, узяв за руку і перевів на інший бік вулиці. Тільки дідусь хотів йому подякувати, а хлопчика вже й слід простив.

Ситуація 2. Коли бабуся-сусідка, яка захворіла, попросила хлопчика допомогти їй викинути сміття, він згодився. Але за умови, що за це вона повинна йому віддячити.

  • Проаналізуйте ситуації і скажіть: які мотиви спонукали хлопчиків робити добру справу?

  • У першому випадку хлопчик діяв безкорисливо, а в другому - з вигодою для себе.

  • Як ви думаєте, чи зможе другий хлопчик безкорисливо робити добро людям? Як би ви вчинили на місці хлопчиків? Де і як проявляєте доброту?

Висновок: Робіть добро задля самого себе, будьте в цьому безкорисливі.

4. Вправа «Сонце доброти». Робота в групах (2 промінчики). Учитель. На честь хороших людей запалимо на небі «Сонце доброти».

Для цього на промінцях напишіть риси, притаманні гарній людині.

5. Вправа «Магічна свічка».

Учитель. У народі кажуть: «добро творить чудеса». Запалимо свічку й уявимо, що вона магічна. І хто візьме її в руки, перетвориться на чарівницю (чарівника). Включіть фантазію, уявіть, щоб ви зробили доброго, будучи чарівницею (чарівником)?

- Якби я стала (в) чарівницею (чарівником), я б зробила так …

6. Бесіда.

  • Що для вас означає слово «доброта»?

  • Чи потрібна вона людям?

ІІІ. Рефлексія (звучить тиха музика)

1. Гра-тренінг «Квітка добра».

Учитель. Злегка витягніть руки вперед долонями вгору і закрийте очі. Уявіть те, що я вам скажу (звучить приємна музика).

Намалюйте у своїй уяві квітку добра і гарного настрою. Покладіть її на дві долоньки. Відчуйте, як вона зігріває вас: ваші руки, ваше тіло, вашу душу. Від неї йде дивний запах і приємна музика. І вам хочеться її почути. Подумки помістіть все добро і гарний настрій цієї квітки всередину, у своє серце.

Відчуйте, як добро входить у вас, додає вам радості. У вас з’являються нові сили: сили здоров’я, щастя і радості. Ви відчуваєте, як ваше тіло наповнюється задоволенням і радістю.

Ви поки ще діти, попереду вас чекає багато справ. Ви маєте зробити нашу планету Земля красивою. Для цього ви повинні вирости сміливими, добрими, ввічливими.

А тепер відкрийте очі. Я хочу, щоб із заняття ви взяли гарний настрій, теплі почуття, корисну інформацію.

46

2. Створення алеї Цінностей.

Учитель. У вас на партах лежать паперові сердечка. На них напишіть ті цінності, які ви вважаєте головними для себе. Ваші сердечка утворять алею Цінностей (їх прикріплюють на дошку).

IV. Заключна частина

Учитель. Дякую за вашу роботу. І бажаю вам, щоб доброта завжди жила у ваших серцях. Щоб були ви здорові. Цінували кожну мить свого життя.

Наприкінці нашого уроку попрошу вас відгадати, про шо йдеться у даному тексті: «Вона нічого не коштує, але створює багато чого. Вона збагачує тих, хто її одержує, не збіднюючи тих, хто її дарує. Вона триває мить, а в душі залишається надовго. Немає багатіїв, хто міг прожити без неї, і немає таких бідних, які не стали б багатшими її милістю. Вона створює щастя в душі. Водночас, її не можна ні купити, ні вкрасти, ні позичити, бо вона – це цінність, яка не прагне жодної користі». (Усмішка.)

Учитель. Бажаю, щоб усмішка не сходила з вашого обличчя. Пам’ятайте, що кожен з вас отримав право на життя і ви повинні прожити його якнайкраще!