Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробки уроків і позакласних заходів.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
24.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3 Сторінка «з любов’ю до рідного краю»

Директор школи. Одним з відомих випускників школи є кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, відомий краєзнавець та архівіст, кращий науковець у галузі історичних наук (2012 р.) С.І. Шевченко.

У 1976 році він став студентом історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, який закінчив у 1981 році. Працював архівістом, завідувачем Світловодського архіву, тривалий час був директором Державного архіву Кіровоградської області, а з 1992 року – викладач педінституту.

Коло його інтересів надзвичайно широке. Він був делегатом установчих зборів Товариства архівістів СРСР, Спілки архівістів України,

республіканського товариства «Меморіал», Всеукраїнської спілки краєзнавців; очолював обласну топонімічну комісію, обласну організацію Спілки архівістів України.

У 1997 році Сергій Іванович закінчив аспірантуру Інституту української археології та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України і захистив кандидатську дисертацію із всесвітньої історії на тему «Україна в міжнародних економічних відносинах (1950-1980-і рр.)». Він є автором більше 200 наукових публікацій в Україні, Сербії, Білорусі, Польщі, Росії (книг «Українська доля Нової Сербії (1752-2002)», «Кіровоградщина – козацький край», «Старі стіни: Єлисаветградська громадська жіноча гімназія (1860-1920)», «Лицарі

українського степу», «На пограниччі культур: Кіровоградщина – Польща в літературних зв’язках (XІX – поч. XXІ ст.»), «Шульгіни: інгульська сторінка» та ін.).

У липні 2013 року в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д. Чижевського відбулася презентація книги С.І. Шевченка «Павлівка.

153

Село в історії Наддніпрянщини». Книга викликала чималий інтерес у науковців м. Києва та м. Кіровограда, громадськості, архівістів та краєзнавців області. Цікавими були виступи доктора історичних наук, професора Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка М. Г. Казьмирчука,

краєзнавця Ю. Матівоса, голови Кіровоградської обласної Спілки письменників В. Бондаря, колишнього вчителя нашої школи, викладача КДПУ

імені В. Винниченка В. Постолатія та ін.

Історія Павлівки з найдавніших часів до сьогодення написана на базі архівних матеріалів, побаченого та пережитого автором, досліджень. Село обживалося ще в археологічну добу, а відлік історії ведеться з часів Запорізької Січі та Гетьманщини. У кінці 50-х років минулого століття сюди переселилося багато мешканців із зони затоплення Кременчуцьким водосховищем. Поряд виникло нове місто Світловодськ. І це перетворило село на одне з найрозвинутіших і найбільших на сході Кіровоградщини.

Велику зацікавленість не лише у дітей, а й дорослих викликає розділ «Павлівське дитинство», у якому автор описав роки свого дитинства та юності. Він із задоволенням брав участь в олімпіадах з навчальних предметів, добре грав у шахи, футбол. Сільська команда «Колос», капітаном якої він був, стала тоді чемпіоном району.

У книзі представлені архівні джерела, що стосуються подій голодомору, реабілітованих земляків, досліджено списки мешканців села, що загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни. Також досліджено історію окремих сіл Світловодського і Онуфріївського районів нашої області та Кременчуцького району Полтавської області.

Реалізація дослідницького завдання Презентація пошукових проектів

Напередодні літніх канікул учні отримали завдання, що стосується дослідження історії с. Павлівки та його мальовничих куточків: Тарабанівка, Яблунька, Сагайдак, Посьолок. Учні здійснюють самостійну пошукову роботу, результати якої оформлюють у вигляді міні-проектів.