Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробки уроків і позакласних заходів.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
24.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

2. Творча робота.

Завдання: намалюйте добро.

3. Вправа «Я хочу стати кращим».

Завдання: прикріпити до дерева листочок, на якому записано (намальовано), яку добру справу я планую зробити сьогодні.

V. Підсумки уроку

1. Вправа «Мікрофон».

  • Я дізнався…

  • Я навчився…

  • Я зрозумів, що…

2. Слова вчителя.

- Діти, турботливе та поважне ставлення людини, її доброта завжди приносять радість оточуючим. І навпаки, грубість, черствість, байдужість до самопочуття людини, її долі - засуджуються дорослими та однолітками.

Отже, будьте, діти, милосердними, говоріть теплі, щирі слова один одному, робіть добрі справи, здійснюйте гарні вчинки, і добро буде завжди у вашому домі, родині, а головне - у вашому серці!

18

О. П. Стукаленко,

учитель початкових класів ЗШ І-ІІІ ступенів № 7 імені О. С. Пушкіна Кіровоградської міської ради

Учись, думай, твори добро (урок-гра для учнів 1-го класу)

Мета: розширювати знання дітей про такі поняття, як «чуйність», «справедливість», «доброта»; розвивати потребу робити добро; формувати вміння працювати в групі.

Обладнання: дзвіночок; сердечка з білого паперу; сонечко, промінчики з жовтого паперу, кольорові олівці.

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Знайомство

Учитель. Доброго дня, діти! Мене звуть… (Учитель називає своє ім’я, розповідає про себе: що він любить, що йому не подобається, чи є у нього домашня тваринка, чому він захотів стати педагогом. Пропонує дітям (якщо є такі бажаючі) задати йому питання, які допоможуть краще познайомитись.)

А тепер треба нам познайомитись один з одним. Давайте швидко познайомимось: на сигнал «один-два-три» голосно назвіть своє ім’я, а на сигнал «тиша» (палець на губах) закрийте рот долонькою.

Чому не вдалося познайомитись? Чому виник тільки шум? Говорити треба по черзі. Але ми не можемо запам’ятати імена відразу 20-30 дітей. Спочатку розпочнемо знайомство у групах.

  1. Організація груп. Учитель просить учнів по черзі назвати свої імена. Але спочатку, без жодного слова, необхідно учням домовитися, хто буде першим. (Наприклад: першим учитель показує коротку пантоміму: б’є себе в груди: «Я буду першим», або показує рукою на когось: «Він буде першим!». Потім відвертається і рахує до п’яти. На рахунок «п’ять» в кожній групі встає одна дитина – та, що буде першою.)

  2. Групова робота. Перша дитина говорить своє ім’я, а за нею по колу всі інші. Потім групи пошепки хором повторюють усі імена. На роботу – три хвилини. Коли вчитель просигналізує дзвіночком, усі учні замовкають і завмирають.

  3. Представлення групи. Група хором або кожен учень по черзі називає своє ім’я. Щоб клас бачив дітей, яких називають, доцільним буде, якщо група встане, а вчитель підходитиме і торкатиметься рукою до голівки кожної дитини, і в цей момент група називатиме її ім’я.

19

Відповіді кожної групи супроводжуються аплодисментами: вони добре зробили першу шкільну справу - познайомились.

Після відповіді 1-2 групи пропонується додаткове завдання: у нових групах знайти рідкісні імена, тобто такі, яких у класі ще не називали. Коли учні почнуть викрикувати з місця ці рідкісні імена, треба їм нагадати невдачу першого знайомства: коли кожен говорить своє, ніхто нічого не навчиться.