Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / Фінансовий ринок Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття:

  • суб’єкти фінансового ринку за формою та функціями;

  • структура фінансового ринку;

  • сегменти фінансового ринку;

  • цінні папери;

  • акції, облігації, деривативи;

  • емісія цінних паперів;

  • фондовий ринок;

  • об’єкти фондового ринку;

  • емітенти;

  • інвестори, інституційні інвестори.

Питання для обговорення

  1. У чому полягають відмінності між публічним та приватним розміщенням цінних паперів?

  2. Хто виступає організатором торгівлі цінними паперами на біржовому та позабіржовому ринках?

  3. Які фінансові інститути є основою організаційної структури фондового ринку?

  4. Назвіть основні категорії учасників біржових торгів на Нью-Йоркській фондовій біржі та розкрийте зміст їх діяльності.

  5. Якою є структура позабіржового фондового ринку США?

  6. Проведіть порівняльний аналіз найбільших фондових бірж світу та розкрийте специфіку діяльності кожної з цих бірж.

  7. У чому полягають відмінності в укладанні угод щодо цінних паперів, випущених у документарній та бездокументарній формах?

8. Які форми емісії цінних паперів ви знаєте?

9. У чому полягає сутність публічного розміщення цінних паперів?

10.У чому полягає сутність закритого розміщення цінних паперів?

1. Фондовий ринок, його види, суб’єкти та інструменти.

  1. Які риси є характерними для біржової торгівлі?

  2. Визначення, види і властивості цінних паперів.

  3. Емісія цінних паперів.

Бібліографічний список:

7, 9, 11, 12, 18, 22 – 24, 27 – 29, 32 – 35, 37 -41, 46 -51.

Семінарське заняття № 6

Тема 6: Фондовий ринок

Мета заняття

  • поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про організацію торгівлі цінними паперами на біржі та на позабіржовому ринку, а також про сутність і механізм укладання строкових угод.

План заняття

1. Біржові операції з цінними паперами.

2. Випуск та обіг американських та європейських депозитарних розписок.

3. Строкові угоди – сутність, історія виникнення.

4. Механізм укладання строкових угод.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Фондова біржа є важливою складовою частиною фондового ринку. Це організований постійно діючий ринок фінансових активів. На фондових біржах здійснюється переважно торгівля акціями.

Привабливість, стабільність та ліквідність цінних паперів у значній мірі визначається організацією торгівлі ними.

Суть торгів та біржі – укладання угоди між продавцем і покупцем.

Біржова операція – угода про взаємну передачу прав і обов’язків у відношенні біржового товару, яка відображається у договорі (контракті), який заключили учасники біржової торгівлі у ході торгів.

Готуючись до обговорення питання щодо біржових операцій з цінними паперами студентам необхідно звернути увагу на такі види біржових операцій, як:

  • купівля і поставка фондових цінностей у визначений час, який не можна змінити;

  • купівля з поставкою за повідомленням;

  • угода з щоденною поставкою, тобто з поставкою у любий день до визначеного строку без попереднього повідомлення.

Крім цього потрібно розкрити сутність строкових угод з цінними паперами.

Студенти мають знати, що крім стандартних послуг по операціях з цінними паперами фондові біржі забезпечують учасників операцій на фондовому ринку оперативною та аналітичною інформацією про стан фондового ринку та тенденції його розвитку.

За останні роки різко зріс обсяг біржових операцій.

Подальший розвиток біржової торгівлі приводить до розмивання принципів визначеності місця, часу та публічності. Комп’ютеризація і телекомунікації разом з лібералізацією фондового ринку сприяють глобалізації ринку і його дія практично неперервна. Збільшується кількість учасників, зникає відмінність між біржовим та позабіржовим ринками.

При підготовці до обговорення питання щодо учасників ринку цінних паперів, студенти повинні насамперед з’ясувати які з них є основними учасниками, які функції вони виконують на фондовому ринку, що між ними є загального і в чому проявляються їх особливості і відмінності.

Студенти повинні пам’ятати, що розміщення і обіг цінних паперів одне з найважливіших направлень діяльності ринку цінних паперів і забезпечується воно функціонуванням на цьому ринку спеціальних організацій, які виконують ту чи іншу сукупність операцій, пов’язаних з ефективним розміщенням і обігом цінних паперів.

Щодо інших учасників, то до них відносяться фінансові компанії, промислово-фінансові групи, тобто інвестиційні інститути інших організаційних форм, які почали утворюватися і функціонувати в останні роки .

Студентам необхідно з’ясувати чим займаються ці учасники, яку роль вони відіграють на фондовому ринку.

Ринок цінних паперів України продовжує залишатися суперечливим. Не зважаючи на деякий рух уперед, він не забезпечує фінансування економіки, тому що здійснюється продаж і перепродаж цінних паперів, гра на курсовій різниці; інфляція продовжує знецінювати ринок і стримує його розвиток.

Студентам, готуючись до семінарського заняття, слід було б проаналізувати розвиток вітчизняного ринку державних цінних паперів та акцій, чинники, які впливають на розвиток цих ринків.

При підготовці до обговорення питання щодо депозитарних розписок (ДР), студентам необхідно зрозуміти, що депозитарні розписки є важливим елементом у процесі інтеграції світових ринків капіталів. Історично так склалося, що першими виникли американські депозитарні розписки (АДР). За останні декілька років концепція ДР притерпіла сильний розвиток. Емітенти у самих різних країнах зрозуміли переваги можливості мати свої акції у формі, яка була б вигідна не тільки для американських інвесторів а й для інвесторів на європейському ринку. Це привело до утворення європейських (ЄДР) та глобальних депозитарних розписок (ГДР), різниці між якими тільки у географії їх розповсюдження. ЄДР полегшують доступ емітентів на ринки європейських країн, ГДР – на ринки США та європейські ринки.

Депозитарні розписки допомагають спростити торгівлю акціями іноземних емітентів, скоротити витрати на операції з цінними паперами, подолати правові обмеження на безпосереднє володіння акціями, реалізувати податкові переваги і розширити вклад потенційних інвесторів.

Похідні фінансові інструменти – це інструменти, механізм випуску й обігу яких пов’язаний з купівлею-продажем певних фінансових чи матеріальних активів.

При підготовці до обговорення питання щодо строкових угод студентам необхідно з’ясувати, які угоди становлять основу класу похідних фінансових інструментів, основні причини появи та тенденції розвитку ринку строкових угод, що дає учасникам ринку використання строкових угод.

Студенти повинні засвоїти, що одні з строкових угод є обов’язковими до виконання, інші дають право виконати чи не виконати угоду. Одні орієнтовані на поставку активу, покладеного в основу угоди, інші практично ніколи не закінчуються реальною поставкою активу. Одні укладаються виключно на біржі, інші можуть бути як біржовими, так і позабіржовими.

Студенти повинні з’ясувати механізм укладання строкових угод, чим вони різняться між собою, з якою метою вони укладаються.

Студенти повинні зрозуміти, що строкові угоди – це угоди зі строком виконання, який перевищує два робочі дні. Строк виконання форвардних угод, як правило, від одного до шести місяців. Необхідно звернути увагу на основні строкові угоди, розкрити їх сутність, цілі, техніку проведення.

Ф’ючерс це біржовий дериватив, який засвідчує зобов’язання на біржовому ринку купити чи продати базовий актив за стандартизованими вимогами щодо характеристик базового активу, термінів і умов виконання за ціною, зафіксованою на момент укладання угоди.

Ф’ючерсна угода є законною угодою між покупцем (продавцем) і біржею або її кліринговою палатою, в якій покупець (продавець) погоджується прийняти (здійснити) поставку певного активу за обумовленою ціною в кінці визначеного періоду часу.

Форвардна угода – це угода між двома сторонами про майбутню поставку предмета контракту за наперед обумовленою ціною, яка укладається поза біржею й обов’язкова до виконання для обох сторін угоди.

Студенти повинні звернути увагу на відмінності між ф’ючерсами і форвардами, порівняти стратегії хеджування ф’ючерсними і форвардними контрактами, навести приклади.

Опціон на відміну від ф’ючерсної чи форвардної угоди є угодою „несиметричною”. В той час коли форвардні та ф’ючерсні угоди є обов’язковими для виконання обома учасниками угоди, опціон дає власнику право виконати чи не виконати угоду, а для продавця є обов’язковим для виконання.

Опціонні угоди укладаються як на біржовому, так і на позабіржовому ринках.

Студенти повинні звернути увагу на основні характеристики опціону.

Засвоївши основні поняття, види, сутність і особливості строкових угод, студентам необхідно з’ясувати переваги і недоліки цих угод.