Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец.предмети-ЕП / Економіка підприємства Ден. 10 кр. ЕП.2010.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Тема 22. Оцінювання ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності

Показники економічної ефективності виробничих інвестицій. Дисконтування. Чиста приведена вартість. Ставка дисконту. Методи оцінки інвестиційних проектів (статистичні та динамічні).

Економічний ефект. Величина економічного ефекту. Результати технічних нововведень.

Госпрозрахункові показники роботи підприємств.

Механізм порівняння і вибору найкращого з можливих варіантів технічних нововведень.

Тема 23.Інтегральна ефективність діяльності підприємств та його конкурентоспроможність

Ефективність – як економічна категорія. Ефективність виробництва (продуктивність системи): сутнісна характеристика, загальна метологія визначення. Види ефективності виробництва (діяльності) та їх використання (економічна ефективність, соціальна ефективність, локальна (комерційна) ефективність, народногосподарська ефективність, абсолютна і порівняльна ефективність).

Система показників ефективності виробництва (діяльності) первинних суб'єктів господарювання

Вимірювання ефективності діяльності. Оцінка соціальної ефективності. Класифікація та загальна характеристика. Напрямки дії та використання окремих чинників.

Змістовий модуль VI Стратегічний розвиток підприємства

Тема 24. Сучасні моделі розвитку підприємств

Динаміка функціонування підприємства. Взаємодія із зовнішнім середовищем підприємства.

Стратегічний розвиток підприємств. Форми стратегічного розвитку. Ресурсне забезпечення стратегічного розвитку.

Формування стратегічних бізнес-одиниць та управління ними.

Диверсифікація та інтеграція у діяльності підприємств. Формування вертикально та горизонтально інтегрованих бізнес-структур.

Холдингові компанії та управління ними.

Спільні підприємства в системі міжнародного бізнесу: мотивація і процедура створення, механізм функціонування. Тенденції та проблеми розвитку спільних підприємств в Україні.

Тема 25. Трансформація і реструктуризація підприємств

Система виживання підприємства (організації) в ринкових умовах господарювання. Головні організаційні заходи й необхідні кошти для виживання підприємства, його виходу з кризової економічної ситуації.

Реструктуризація, злиття, ліквідація як форми трансформації підприємств.

Реструктуризація підприємства (організації) як захід системи виживання й виходу з економічної кризи, припинення спаду виробництва та його стабілізації. Сутнісна характеристика й можливі форми реструктуризації підприємства (організації). Конверсія, розукрупнення й диверсифікація виробництва як дійові форми реструктуризації суб'єктів господарювання. Розробка й здійснення програми (бізнес-плану) реструктуризації підприємства (організації). Вітчизняний і зарубіжний досвід реструктуризації різних суб'єктів господарювання. Суть механізму санації (фінансово-економічного оздоровлення) та її цілей. Програма санаційних заходів фінансово-економічного характеру. Особливості державної підтримки проведення санації потенційно конкурентоспроможних підприємств (організацій). Практика й ефективність санації суб'єктів господарювання в Україні.

Злиття та його форми. Нормативне забезпечення процесу злиття.

Ліквідація підприємства шляхом банкрутства. Причини й симптоми банкрутства підприємств (фірми). Класифікація чинників, що сприяють банкрутству фірми. Процедура оголошення банкрутства підприємства в Україні.