Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.1.3 Капітальні і подготовчі гірничі виробки. Підготовчі роботи.

Проведення підготовчих виробок здійснюється за допомогою БПР і комбайнових способом. При буропідривному способі проведення руйнування порід у забої здійснюється за допомогою вибухової речовини. Буріння шпурів для буро-вибухових робіт виконується за допомогою свердел СЕР-19М і ЕВГП. Підірвану гірську масу відвантажують на забійний конвеєр для транспортування на поверхню. Навантаження породи здійснюється за допомогою скреперних установок або породонавантажувальних машин типу 1ПНБ-2, далі гірнича маса перевантажується на стрічковий конвеєр 1Л-80.

Для провітрювання шахти використовуються вентилятори головного провітрювання ВЦ-31, 5. При проведенні підготовчих виробок застосовується ВМП типу ВМ-67. Подача повітря в тупикові виробки здійснюється за спеціальними прогумованим вентиляційних трубах, діаметром 600 і 800 мм. Напрямок повітряного струменя по гірничих виробках регулюється за допомогою вентиляційних споруд - вент. дверей, ізолюючих перемичок, кросингів.

Джерелом водопостачання для протипожежно-зрошувальної системи є вода питна, що накопичується в поверхневих резервуарах ємністю 400мз. За діючими виробках шахти прокладені протипожежно-зрошувальні трубопроводи, закільцьовані з водовідливним ставом.

Доставка матеріалів та обладнання проводиться в вагонетках ВГ-1, 6 та майданчиках, виготовлених на базі цих вагонеток. Маршрут доставки здійснюється з поверхні по допоміжному стовбуру № 1 пл.l2 'за допомогою підйомної машини БМ-3000 до 1 корен.откат. штр. пл.l2 '. По 1 корен. відкат. штр. пл.l2 'склад доставляється електровозом К-10 до заїзду вантажного ходка укл. № 7 пл.l2 ', потім за допомогою підйомної машини Ц 2,5 х1, 5 - навантажені вагонетки опускаються в обхідну гор.-435м. Після цього доставочние роботи ведуться за обхідною гор.-435м на заїзд вантаж. ходка СПУ, по ходку доставка проводиться підйомною машиною Ц 3х2, 2 на заїзд конв. штреків 14-х лав пл.l2 '.

По маршруту доставки настелен рейковий шлях Р-24, ширина колії-600мм, відстань між шпалами 0,7 м. Доставка відбувається лебідками ЛВ-25.

3.1.4 Очисні роботи.

3.1.4.1 Гірничо-геологічний прогноз проектованої ділянки пласта l2 '

Виїмкових ділянку 14 південної лави пласта l2 'розташований між північним польовим ухилом і центральним ухилом. Відпрацювання лави здійснюється на зворотний хід. Довжина виїмкового поля по простяганню - 975м, з падіння-204м. Максимальна глибина відпрацювання 700м. Відпрацьовуваний ділянка розташована в межах контуру балансових запасів В і С1. Марка вугілля - Д, ДГ. 14 південна лава пласта l2 'розташована в зоні газового вивітрювання.

Вугільний пласт l2 'не схильний до самозаймання, не небезпечний по гірських ударів, по викидах вугілля і газу. Вугільний пил пласта вибухонебезпечна.

Вугілля пласта l2 'чорного кольору, середньої міцності (f = 1.5), полублестящей, шаруватий, полосчатий, в'язкий, опір вугілля різання-275 кг/см2. Падіння пласта пологе під кутом 12 º. Гіпсометрія пласта хвиляста. Геологічна потужність пласта не витримав і коливається від 0.5м до 1.15м при середній по лаві-0.95м.

Пласт в межах лави має як просте, так і складну будову. При складному будові пласт складається з двох і трьох вугільних пачок, розділених малопотужними прошарками аргілітів потужністю від 0.02м до 0.17м.

На окремих ділянках пласт частково або повністю розмитий. Розмиви пласта заповнені, як правило, тріщинуватими породами покрівлі. Ширина резюмував від декількох сантиметрів до 5 - 6 м. У зонах резюмував при веденні очисних робіт можливі обвалення порід покрівлі на висоту до 2.0м.

Безпосередня покрівля пласта представлена ​​алевролітами і аргілітами малої стійкості Б3, місцями нестійкими - Б2.

Основна покрівля представлена ​​перешаровуються між собою алевролитами, аргиллитами, пісковиками і вугільними пластами і відноситься до легкообрушаемой - А1.

Безпосередня грунт пласта складена алевролітом і відноситься до среднеустойчівой - П2 в сухому вигляді, при надходженні води в лаву породи грунту перетворюються в нестійкий тип-П1.

У тектонічному відношенні ділянка ведення робіт характеризується спокійним пологим заляганням порід під кутом - 9-15 º. Істотних розривних порушень на ділянці не очікується.

Можливі надходження води у виробки, очікуваний приплив до 15 - 20 м3/год ..

Очисні роботи в лаві будуть вестися в зонах ЗПО, ОГД від підробітку гірничими роботами пласта k8 і надробки пластів l7 і l8 ', а також в зонах бар'єрних ціликів у геолого-розвідувальних свердловин № № НС-637, НС-644, в межах бар'єрного цілика у затоплених дільничних водозбірників.