Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4.3.5 Технологічна схема залишення породи за допомогою бункерного поїзда

Технологічна схема залишення породи за допомогою бункерного поїзда (рис 4.) може застосовуватися при погашенні горизонтальних вироблень перетином не менше 7 м2. У складі поїзда 10-12 вагонеток, які завантажуються через кінцеву завантажувально-розвантажувальну вагонетку. До складу поїзда входить перегружатель породи, за допомогою якого забезпечується закладка вироблення на весь її перетин. Вся робота по закладці вироблення, що погашається, забезпечується без застосування ручної праці.

4.3.6 Застосування технологічної схеми залишення породи в шахті із застосуванням комплексу закладних засобів

Застосування технологічної схеми залишення породи в шахті із застосуванням комплексу закладних засобів (рис 4. 10 а) дозволяє проводити розвантаження вагонів безпосередньо поблизу від місця погашення вироблення і не вимагає обладнання спеціального місця розвантаження. Проте розвантажувач вагонів і метальна машина М-200 виготовлені як дослідні зразки і серійно не випускаються. Як перегружатель можна використовувати вузол породонавантажувальної машини 1ПІІН5 або ПГТМ4У із стрічковим перегружателем.

4.3.6 Технологічна схема залишення породи в шахті із застосуванням пересувного закладного комплексу

Технологічна схема залишення породи в шахті із застосуванням пересувного закладного комплексу складається з породозакладочной

машини, перегружателя, дробарки, повітродувки, закладного трубопроводу і розподільного пункту. Всі ці установки розташовуються на рейковому транспорті у вигляді поїзда. Подача початкового матеріалу (шахтної породи) в дробарку здійснюється за допомогою конвеєра, який коротшає у міру закладки вироблення, що погашається. Розвантаження породи з вагонів донне або за допомогою бічного опрокида - залежно від типу вживаних вагонеток.

Продуктивність подачі порід до 600-800 м3добу.

4.3.9 Технологічна схема закладних робіт при погашенні вироблень з використанням комплексу «Титан-1»

Технологічна схема закладних робіт при погашенні вироблень з використанням комплексу «Титан-1» (рис. 3.12) наступна. У безпосередній близькості від комплексу на виході вироблення, що погашається, обладналося місце розвантаження вагонів. Породу до пункту розвантаження доставляють вагонетками. Вантажною машиною ППМ- 4М порода завантажується в бункер дробарки, звідки, подрібнена до класу 0-70 мм, поступає в закладний пристрій, з якого ~ порціями подається в потік стислого повітря і по закладному труоопроводу транспортується в кінець вироблення, що погашається. Вироблення гаситься по частинах на довжину кроку закладки, визначуваною дальністю польоту породи, і складає 5-7 м. Перед кожним кроком закладки зводиться перемичка.

Очисні роботи виконуються буропідривним способом і використанням випереджаючих розрізань. Поверх ділиться на 3-4 підповерхи з довжиною лави 30-40 м, довжина поля, що виймається, 600-800 м.

Технологія ведення очисних робіт і заповнення виробленого простору породою виконується таким чином.

Рис. 4.7 - Технологічна схема подачі порід у вироблений простір комплексом "Титан-1" при буропідривній виїмці вугілля

Попереду очисного забою на відстані, залежно від стійкості крівлі, 10-20 м проводяться випереджаючі розрізання, які кріпляться по лавному. Потім в них пробиваються на відстані 3 м один від одного органні ряди, проміжок між якими заповнюється породою (рис 4.13). Таким чином, зведені порідні смуги в комплексі з органними рядами у міру наближення до них очисних робіт набирають достатньо високий опір зрушенню порід крівлі і служать опорними целиками як при веденні очисних робіт, так і при заповненні.

У даній технологічній схемі присутнє поєднання в часі операцій технологічного циклу. Так, поєднуються не тільки роботи по проходці, кріпленню і засипці розрізань, але і очисні роботи із закладкою виробленого простору.

Роботи по подачі породи у вироблений простір і в розрізанні виконуються машиністом комплексу «Титан-1», електрослюсарем і в окремі моменти підключається один гірник очисного забою.

Завдяки такій організації роботи будуть досягнуті наступні технико - економічні показники: добова здобич складає 300 т, продуктивність праці рооочого - 5,3 т/вих, 00 єм породи, що подається, - їїи м /дооу.