Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.1.4.7 Технологія очисних робіт

На шахті передбачається комбайнова виїмка вугілля. Робота комбайна здійснюється по односторонній схемі. При русі комбайна знизу вгору виробляється виїмка вугілля, при русі в зворотному напрямку відбувається вантаження вугілля на конвеєр лави. Ширина захоплення шнеків 0,63 м.

Вугілля і порода на брівці лави виймається вручну. Розміри бровки 2,5 м по простяганню пласта і 0,8 м по падінню. Перед пристроєм бровки встановлюються анкера в покрівлі пласта Ø32мм ℓ = 2,2 м.

Бровка лави кріпиться двома рядами металевих балок із СВП 22 довжиною 3м і гідростойкамі ЗВГ-8, що встановлюються з кроком 0,63 м.

У верхній частині лави виймається ніша з допомогою БПР довжиною 4,5 м по падінню, 1,2-2,4 м по простяганню пласта. Незнижуваний запас ніші 1,2 м. Кріплення ніші виконується брусом 0,1 х0, 15х4, 0м під стійки ЗВГ-8. Кінець бруса спирається на балки кріплення бровки. Крок установки брусів становить 0,3 м.

У даній технологічній схемі прийнятий спосіб управління покрівлею повне обвалення. Привибійний простір лави кріпиться за допомогою секцій мехкріплення ДМ і 1КД90. Крок установки секцій 1,5 м, крок пересування секцій - 0,63 м. Перерозподіл секцій проводиться послідовно слідом за вийманням вугілля при русі комбайна знизу вгору.

При русі комбайна зверху вниз при зачистці лави з відставанням від комбайна не менш 15м проводиться послідовна засувка конвеєра СП26У. Перед пересувкою конвеєрного става перевірити кріплення головки. Повна засувка здійснюється на відстані 30-40м. У процесі засувки конвеєра зачистними лемехами виконується зачистка призабойного простору і вантаження вугілля на конвеєр.

Робота комплексу допускається тільки при працюючій системі зрошення комбайна і пунктів перевантаження конвеєрної лінії ділянки.

При необхідності вугілля, що знаходиться за конвеєром на підставах секцій, відвантажується на конвеєр вручну за допомогою лопат. Домкрати пересування секцій повинні бути очищені від гірничої маси.

У першу зміну після виконання ремонтних робіт виконується опробування всіх машин і механізмів на ділянці під навантаженням, при цьому проводиться видобуток вугілля.

Згідно п.2.3.9 ПБ при роботі комбайна, що переміщається по рамі конвеєра, на пласті з кутом падіння 9 º і вище застосовується підтримуюча лебідка 3ЛП, що встановлюється на вент. штреку 14 південної лави пласта l2 '.

Для пересування головки конвеєра на конвеєрному і вентиляційному штреках вручну розробляється порода грунту на глибину 0,5 - 1,0 м.

3.1.4.8 Режим роботи і організація робіт

Режим в забої відповідає прийнятому для шахти - 3 робочі зміни і 1 ремонтно-підготовча. Тривалість робочої зміни 6 годин. У ремонтно-підготовчу зміну крім ремонтних робіт виконуються роботи з доставки матеріалів до вибою, нарощуванню протипожежних ставов і вентиляційних труб, настиланні рейкового шляху, подовженню скребкового конвеєра та ін.

Весь комплекс робіт по проходженню вироблення виконується комплексною бригадою.

У відповідність з нормами вироблення і прийнятої розстановкою робочих приймається змінне ланка прохідників у складі 8 осіб.

Два робочих - обслуговування комбайна при руйнуванні масиву і навантаження гірської маси.

Один робітник - обслуговує розвантажувальний пункт.

Два робітників - зачистка грунту вироблення, підготовка лунок під стійки кріплення.

Два робітників - підготовка елементів кріплення, підносить матеріали і затягувань.

Один робітник - черговий електрослюсар.

Установкою кріплення займається весь склад ланки.