Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.1.2 Розтин родовища.

Розтин шахтного поля шахти "Курахівська" вироблено чотирма похилими стволами, пройденими по пласту l2 'і двома похилими стволами, пройденими по пласту k8. Стовбури пласта k8 розташовані в південній частині шахтного поля і пройдені до горизонту мінус 203 м, що є негативним фактором, тому що загальна глибина шахти досягає 850 м. Три стовбура пласта l2 'пройдені з поверхні до горизонту мінус 203 м. Похила довжина діючих стволів 2000 м. Як згадувалося раніше на даний момент використовуються три похилих стовбура і один вертикальний (вентиляційний шурф).

У північному крилі шахтного поля пройдено ухил № 7 пласта l2 '.

Розтин розроблюваних пластів k8, l2 'здійснюється горизонтальними квершлагами. Характеристика розкривних виробок наведена в таблиці 3.1

Таблица 3.1- Характеристика вскрывающих выработок

Наименование

выработки

Длина,М

Площадь

сечения,

м

Тип крепи

Размещенное

оборудование

Вспомогательный наклонный

ствол пласта l2'

2000

13,3

КМП-А3-13,3

дерев. зат.

рельсовый

путь К-600

Грузовой наклонный

ствол №2 пл. l2'

2000

13,3

КМП-А3-13,3

железобетон

конвейер

2ЛУ-120

Вспомогательный наклонный

ствол №1 пл. l2'

2000

11,2

КМП-А3-11,2

дерев. зат.

рельсовый

путь К-600

Главный наклонный

ствол пл. l2'

950

11,2

КМП-А3-11,2

дерев. зат.

рельсовый

путь К-600

Главный наклонный

ствол пл. k8

1460

9,5

трапеция

метал. верх

ж/б стойки

рельсовый

путь К-600

Донецьким проектним інститутом «Донгіпрошахт» був розроблений проект доопрацювання запасів північній панелі шахти, а так само розкриття та підготовки горизонту 850 м центральної панелі.

Розтин горизонту 850 м (у центральній панелі) зберігається відповідно до розробленого проекту, де передбачено проходження клітьового стовбура і відкотних квер ¬ шлагов горизонтів 550 і 850 м.

На обох горизонтах споруджуються навколостовбурні двори з комплексом виробок і камер для приймання матеріалів, обладнання, спуску-підйому людей і подачі свіжого повітря в шахту.

У результаті вжитих проектом об'ємно-планувальних і технічних рішень з відпрацювання запасів шахтного поля, транспорту і вентиляції проектом зберігаються такі стовбури по шахтах.

Колишня шахта № 10:

- Головний похилий стовбур;

- Допоміжний похилий стовбур;

  - Шурф № 1.

У перший період стовбури будуть використовуватися як аварійний вихід для людей і провітрюватися по мінімальній швидкості. При цьому вода, що надходить з бремсберговой частини поля шахти № 10, самопливом через старі гірничі роботи буде перетікати на горизонт 850 м.

Надалі при відпрацюванні запасів південного крила пластів l1, l2 ', l4, k8 допоміжний похилий стовбур буде використовуватися для подачі свіжого повітря, спуску-підйому лю ¬ дей, матеріалів і устаткування. Головний похилий стовбур і шурф № 1 - відповідно для подачі свіжого повітря і видачі вихідного струменя.

Шахта № 42 ("Курахівська"):

- Головний вантажний похилий стовбур з функціями: видача породи, аварійна вида ¬ ча вугілля, відокремлене провітрювання;

- Головний похилий стовбур - подача свіжого струменя повітря;

- Допоміжний похилий стовбур № 1 - подача свіжого повітря, спуск-підйом матеріалів та обладнання;

- Допоміжний похилий стовбур № 2 - подача свіжого повітря, спуск і підйом людей;

- Клітьовою стовбур - спуск-підйом людей, матеріалів і устаткування, подача свіжого струменя повітря;

- Вентиляційний ствол шахти "Курахівська" - видача вихідного струменя повітря.

              Клітьовою стовбур діаметром 8,5 м згідно первинним його проектом повинен був оснащуватися двухклетевим і одноклетьевим багатоканатними підйомними установками з двоповерховими клітями дли ¬ ної 5,2 м. Армування стовбура жорстка, рамної конструкції з коробчатими провідниками і розстрілами.

Враховуючи наявність проміжного горизонту і з метою зменшення трудовитрат і вартості будівництва, проектом прийнято рішення оснастити стовбур двома одноклетьевим з проти ¬ вовес багатоканатними підйомними установками з двоповерховими клітями довжиною 4 м. Армування стовбура прийнята жорстка з рейковими провідниками Р-50 і розстрілами з двотавра 36С ГОСТ 19425-74. Маса армування на стовбур складе 844 т при кроці 6,25 м. У порівнянні з початковим проектом кількість лунок зменшиться на 30%, а обслуговується глибина зумпфа зменшиться на 10 м. У стовбурі розміщуються трубопроводи водовідливу, пожежно-зрошувальний, холодильної установки, кронштейни для кріплення силових, сигнальних і телефонних кабелів. Шурф № 5 діаметром 3,5 м оснащується аварійної кліттю на 4 чол. з розмірами в плані 1,3 x0, 8 м. Арміровка шурфу канатна, провідниковий канат сталкових конструкції діаметром 34 мм по ГОСТ 7667-90. Натяг канатів - натяжними вантажами, встановлений ¬ вими в копрі. В якості причіпних пристроїв використовуються підвісні пристрої для скіпів УПС-6, 3, серійно випускаються заводами. Маса одного канатного провідника 850 кг. Маса одного вантажу 3000 кг. Підйом призначений для огляду шурфу і, так як час його роботи щодня невелика, знос канатних провідників також буде незначний, а термін їх служби буде максимальним - 4 року відповідно до "Нормами безпеки на проектування та експлуатацію канатних провідників одноканатних підйомних устано ¬ вок", розроблених МакНДІ. Заміну канатного провідника можна провести лебідкою вантажопідйомністю 10 кН і допоміжними домкратами для приподнятия вантажу. Поет ¬ му проектом не передбачається складне спеціальне обладнання: лебідки великої вантажопідйомності, додаткові шківи, ​​опорні затиски.