Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4.4.Технологічна схема з веденням очисних робіт агрегатом ак-3 і подачею породи у вироблений простір комплексом «Титан-1»

Технологічна схема з веденням очисних робіт агрегатом АК-3 і подачею породи у вироблений простір комплексом «Титан-1» (рис. 4.14), призначена для відробітку пластів потужністю 1,6-2,5 м з кутами падіння 35-70° з породами крівлі середньою і вище за стійкість довгими стовпами по простяганню. Довжина поля, же виймається, 400-600 м. Довжина очисного забою 50-60 м.

Розтин поля, що виймається, проводиться проміжними квершлагами, пройденими з відкатувальних штреків відповідно до схеми розтину і розкроювання шахтного поля.

Підготовка ділянки, що виймається, здійснюється за допомогою проведення відкатувального і вентиляційного штреків, передового ската. Очисні роботи в лавах виконуються комплексно-механізованим способом із застосуванням агрегату АК-3, управління крівлею виконується закладкою виробленого простору. Як закладний матеріал використовуються шахтні породи від проведення вироблень по породі.

Для виконання робіт по залишенню породи у відпрацьованому просторі очисного забою застосовується комплекс технологічних заходів щодо ведення очисних робіт у верхній частині лави.

Механізоване кріплення вмонтовується не на всю довжину лави, а на 3-5 м коротше. Верхня частина очисного забою (ніша) відпрацьовується буропідривним способом і кріпиться дерев'яним стоєчним кріпленням .

Вироблений простір, закріплений дерев'яним стоєчним кріпленням, відділяється від забою механізованого кріплення дерев'яними кострами. Крім того, вів розділяється органними рядами на своєрідні бункери, які в нижній своїй частині з'єднуються з виробленим простором, що утворюється за механізованим очисним забоєм. В результаті закладний матеріал, що поступає в бункер, має можливість з бункерної частини перейти у вироблений простір за механізованим кріпленням. Як закладне обладнання використовується комплекс «Титан-1», який по трубопроводу подає шахтну породу у відповідний бункер верхньої частини лави.

При пересуванні механізованого кріплення закладний матеріал переміщається у вироблений простір за секціями механізованого кріплення, утворюючи еліпсоїд випуску, вісь якого розташовується паралельно лінії забою.

Рис. 4.8 - Технологічна схема з веденням очисних робіт агрегатом АК-3 і подачею породи у вироблений простір із застосуванням «Титан-1»

Еліпсоїд випуску постійно підживлюється закладними породами, що поступають з бункерної частини виробленого простору, закріпленого дерев'яним кріпленням, і зберігається в нім за механізованим крепленням до тих пір, поки в бункерній частині лави є закладний матеріал, що подається туди «Титаном-1» по трубопроводу. Ємкість бункерної частини повинна бути така, щоб вистачало закладного матеріалу не менше, чим на крок пересування механізованого кріплення.

Перевага пропонованого спосоОу закладки вирооленого простору полягає в тому, що при нормальній роботі очисного забою і своєчасній подачі закладного матеріалу V виробленому просторі за механізованим кріпленням не утворюється голої крівлі, зона переміщення закладного матеріалу - еліпсоїд випуску при пересуванні кріплення значно менше, а за часом дії носить короткочасний характер. Все це сприяє підвищенню стійкості крівлі як у виробленому просторі, так і в очисному забої, що зрештою приводить до підвищення ефективності роботи комплексно-механізованого очисного забою.

Планограммой робіт передбачається поєднання робіт по виїмці вугілля і подачі породи у вироолении простір, поєднання заоезнечується за рахунок бункеризациї шахтних порід, що дає можливість безперервної роботи комплексу «Титан-1» (до 12,5 годин на добу). При продуктивності комплексу «Титан-1» 20-60 м3/годину цілком забезпечується заповнення розрахункового виробленого простору 540 м /годину.

Роботи по подачі породи виконуються машиністом комплексу «Титан-1» і гірником очисного забою.