Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.5.1 Заходи щодо обезпилювання повітря

У проекті комплексного знепилювання передбачені:

1. Заходи щодо боротьби з пилом при всіх процесах, при яких утворюється пил:

а) руйнування вугілля і породи виїмковими і прохідницькими комбайнами і підриванням шпурів.

б) вантаження вугілля і породи.

в) транспортування гірничої маси конвеєрами і пересип її на конвеєрах.

г) бункерна вантаження вугілля конвеєрами і розвантаження його з вагонеток на кругових опрокиду, буріння шнурів по вугіллю і породі,

д) розвантаження породи з вагонеток в перекидний кліті в породний бункер і транспортування конвеєрами з навантаженням у породний бункер на поверхні,

е) рассортировка вугілля на грохотах і транспортування по жолобах і конвейерам до залізничних вагонів і бункерах на поверхні, водопостачання шахти і розводка водопровідної мережі по виробках шахти і розташування засобів пилоподавлення по шахті.

2. Заходи щодо боротьби з пилом при веденні очисних і підготовчих виробок, індивідуальні засоби захисту від пилу, заходи, але боротьбі з пилом на вступників та вихідних вентиляційних струменях вибоїв шахти, організація служби по боротьбі з пилом.

Знепилювання повітря в очисних виробках. Для запобігання виділення і розповсюдження пилу в очисних виробках повинні застосовуватися:

- Зрошення при виїмці вугілля;

- Зрошення на вантажному пункті лави;

- Зрошення при навантаженні вугілля в нішах;

- Придушення пилу при пневматичної закладці виработаного простору і закладці бутових смуг. У вибоях з буропідривний вийманням вугілля необхідно буріння шпурів проводити з промиванням або з зрошенням гирла шпуру, пов'язувати пил перед підриванням зарядів ВР і зрошувати при вантаженні відбиту гірську масу. Виїмка вугілля відбійними молотками на крутих пластах повинна здійснюватися, як правило, по зволоженному масиву вугілля.

Таблиця 3.2 - Параметри пилоподавлення при основних виробничих процесах в очисних виробках

Способы пылеподавления

Условия применения

Давление жидкости,

МПа

Удельный расход жидкости

Единицы измерения

Значения

1

2

3

4

5

Орошение при выемке угля комбаиноми

Пологие пласты: весьма тонкие,тонкие

Не менее 1,2

То же

л/т

л/т

15-20

25-35

Пилоподавлення – комплекс способів і засобів попередження забруднення атмосфери пилом, що відбувається в результаті ведення гірничих робіт. В основі пилоподавлення - зниження пиловиділення і осадження пилу безпосередньо в місцях її утворення.

У підземних гірничих виробках при роботі видобувних і прохідницьких комбайнів пилопригнітання здійснюється шляхом подачі води або водних розчинів ПАР в зону руйнування вугільного або породного масиву для зволоження руйнованого масиву і змочування пилу, що утворюється.

Засоби пилоподавлення – водоповітряні ежектори, спеціальні пристрої для відсмоктування пилу і проникаючого зрошення, з подачею води під тиском 1,5-2 МПа в зону дії ріжучої коронки. Для зниження пиловиділення застосовується попереднє зволоження масиву через короткі та довгі свердловини. Ефективне пилопригнітання досягається також використанням піни середньої і високої кратності, що утворюється з допомогою піноутворювачів різних типів. При подачі піни в місця руйнування масиву зменшуються доступ повітря до вогнища пилоутворення і можливість прориву частинок пилу в атмосферу виробітку. Для утворення піни застосовуються піногенератори ПГ, ПГВ-В, ВП, УПН-2 та ін При бурінні шпурів і свердловин пилопригнітання здійснюється подачею води в забій шпуру або свердловини. При вибухових роботах для попередження пиловиділення в атмосферу виробок використовують внутрішню і зовнішню водяну забойку, при якій при вибуху вода під великим тиском впроваджується в масив і змочує його. Для придушення пилу в момент вибуху застосовуються туманоутворювачі різних типів і наповнені водою поліетиленові мішки, підвішені у виробленні, які вибухають одночасно з вибухом масиву. Тонкодіспергірованная вода при цьому ефективно осаджує пил. Пилопригнітання в місцях навантаження і перевантаження гірничої маси, проводиться шляхом зрошення пилу водою і розчинами ПАР.