Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4.3 Технологічні схеми залишення шахтних порід в підготовчих виробленнях

4.3.1. Технологічна схема залишення породи в шахті з використанням скрепера

Технологічна схема залишення породи в шахті з використанням скрепера (рис.3.5) може застосовуватися при погашенні горизонтальних і похилих гірничих вироблень незалежно від розмірів, конфігурації і прямолінійності. Заповнення горизонтальних вироблень породою можливо на 60-70 %, а похилих - на 90 % і більш. Породи не піддаються спеціальній підготовці і дробленню, а використовуються в тому вигляді, в якому вони були відвантажені після вибухових робіт при проведенні підготовчих вироблень.

Для закладки вироблення залежно від прямолінійності вироблення, що погашається, і канатоемкости барабана скреперної лебідки визначається місце установки скреперної лебідки. Як правило, ця довжина приймається 50-60 м. У місці установки скреперної лебідки попереду неї (у зоні руху скрепера) обладнався пункт розвантаження породи, де встановлюється перекидач вагонів.

Рис. 4.3 - Технологічна схема залишення породи у виробленнях, що погашаються, скрепером

Досвід застосування скреперів для доставки порід у вироблення, що погашаються, показав можливість досягнення продуктивності до 168 м3/добу.

4.3.2. Технологічна схема залишення породи в шахті за допомогою конвеєра і скрепера

Технологічна схема залишення породи в шахті за допомогою конвеєра і скрепера (рис. 4.4) застосовується для погашення горизонтальних і похилих

вироблень перетином не менше 7 м при відносній їх прямолінійності. Застосування конвеєра дає можливість обладнати місце розвантаження породи на расстоянииі 50-200 м від безвиході вироблення, що погашається.

Проте скреперна лебідка переставляється у міру заповнення вироблення породою через кожних 50-60 м.

Рис. 4.4 - Технологічна схема залишення породи в виробках, що погашаються, скрепером (з конвеєром)

При кожній перестановці скреперної лебідки коротшає конвеєрний став і переставляється приводна головка конвеєра. Використання конвеєра дозволяє скоротити число пунктів розвантаження породи.

4.3.3 Технологічна схема залишення породи за допомогою метальної установки

Технологічна схема залишення породи за допомогою метальної установки (рис. 4.7) містить наступне обладнання: лебідка для перекидання вагонів (ЛГГ) або пристрій для бічного перекидання типу ПРО, скребковий конвеєр типу С-50 або С-53, метальна закладна машина МЗ-З або МДЦ-3 або М-200. Горизонтальні або похилі вироблення, що погашаються, повинні мати перетин не менше 7 м2, достатньо прямолінійні, від їх прямолінійності залежить довжина конвеєрного ставу, що прокладається.

Рис. 4.5 - Технологічна схема залишення породи у виробленнях, що погашаються, метальною установкою

Максимальний розмір шматків породи не повинен перевищувати 250 мм. Дальність метання 6-8 і більше метрів - залежно від кута нахилу тенти. Тому перестановка метальника, а разом з ним і укорочення конвеєра, проводиться після кожного кроку закладки вироблення, що погашається, на 6-8 м. Продуктивність подачі порід до 236 м3/добу.

4.3.4 Технологічна схема залишення породи за допомогою метальної установки і вантажної машини

Технологічна схема залишення породи за допомогою метальної установки і вантажної машини (рис 4.8), на відміну від схеми (рис 4.7), передбачає використання вантажної машини. Вантажна машина ковшового типу (ППН- 5) або типу (2ПНБ-2) з місця розвантаження, забирає породу і транспортує її в метальну установку, яка заповнює выработк, що погашається.

Рис. 4.6 - Технологічна схема залишення породи у виробленнях, що погашаються, метальною установкою УЗМС використанням вантажної машини.

Після кожного кроку закладки, рівного дальності метання, метальна машина переставляється, а разом з нею переноситься пункт розвантаження вагонів. Для скорочення числа перенесення пунктів розвантаження, простір між вантажною машиною і метальником збільшується, але при цьому зменшується продуктивність закладної схеми. При застосуванні даної схеми продуктивність складає 240 м3/ добу.