Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.5.5 Додаткові вимоги до протипожежного захисту шахт, що розробляють пласти вугілля, схильного до самозаймання

Кожна шахта, що розробляє пласти вугілля, схильного до самозаймання, повинна бути забезпечена засобами придушення вогнищ самозаймання, локализації та гасіння ендогенних пожеж згідно требованиям басейнових інструкцій «Попередження і гасіння підземних ендогенних пожеж».

Розділи "Протипожежний захист" проектів будівництва (реконструкції) шахти або проекти противопожежної захисту діючих шахт, що розробляють пласти вугілля, схильного до самозаймання, повинні містити заходи щодо попередження самозаймання вугілля та гасіння ендогенних пожеж.

У заходах повинна бути встановлена ​​схильність вугілля до самозаймання і група ендогенної пожежної небезпеки шахтопластів, обрані схеми провітрювання, визначені спеціальні способи та засоби предупрежденя ендогенних пожеж, їх локалізації та гасіння. Головний інженер шахти зобов'язаний щорічно вносити в МЕРО-ємства коригування, узгоджені з ДВГРС та НДІГС.

Засоби попередження, локалізації та гасіння ендогенних пожеж повинні вибиратися для кожної дільниці з урахуванням конкретних гірничо-геологічних і гірнотехніческій умов.

Заходи попередження, локалізації та гасіння пожарів можуть включати в себе: зниження діючих депрессій на ділянці, зведення у виробках дополнительних ізоляційних споруд (перемичок, смуг, рубашек, ковзанів та ін); застосування атіпірогенов, обробку виробленого простору пінами, гелеутворюючого складами, замулювання, закладку, інертизацію виробленийного простору, вибір і підготовку місць зведення ізоляційних перемичок. Ці місця повинні бути закріплени посиленою кріпленням і постійно підтримуватися у відповідності з проектом.

На пластах з підвищеною ендогенної пожежною небезпекою по

відкатувальним і вентиляційного штреку повинні прокладатися трубопроводи діаметром не менее 100 мм для подачі пожаротушащего матеріалів у випрацював простір лави.

Трубопроводи можуть не прокладатися, якщо є трубопроводи, які можуть бути використані в аварійних умовах.

Гірничі виробки в зонах геологічних порушеньний і по 5 м за їх межами повинні бути закріплені негорючим кріпленням.

4 Удосконалення технології використання шахтної породи для возведення штучних споруд в умовах підприємства

4.1 Умови застосування закладки виробленого простору матеріалами з шахтної породи

Доцільність розробки вугільних родовищ із закладкою виробленого простору шахтною породою залежить від потреби в ній і можливості її реалізації на базі технічних рішень, що відповідають загальному технічному рівню виробництва і що забезпечують отримання народно-господарського економічного ефекту. Необхідність застосування закладки виробленого простору при виїмці запасів вугілля під об'єктами, що охороняються, на пластах з складними гірничогеологічними умовами, для охорони підготовчих вироблень на великих глибинах очевидна.

При використанні шахтної породи як закладного матеріалу можуть застосовуватися гідравлічний, пневматичний, самотечний і механічний способи закладки виробленого простору. У разі застосування механічного способу закладки з використанням скреперної і шнековой установок до закладних матеріалів не пред'являються які-небудь особливі вимоги. При застосуванні самотечного способу закладки розмір матеріалу не повинен бути більше 120 мм і він не повинен містити надмірної вологи. При гідравлічному і пневматичному способах закладки вимоги жорсткіші і зводяться до наступного.

Закладний матеріал не повинен містити шматків породи розміром більше 0,3 внутрішнього діаметру трубопроводу, тріски, металевих і інших предметів, здатних викликати закупорку труб. Окрім цього, при пневматичному способі закладки зміст порід класу 0-6 мм при вологості матеріалу до 5 % не повинно перевищувати 20 %, при самотечном способі вологість матеріалу повинна бути не більше 8 %.

Вимоги в до гранулометричного складу і вологості закладного матеріалу для пневматичного способу закладки не є граничними по технологічному чиннику, а визначені з умов оптимальної продуктивності пневмотрубопроводного транспорту. Загальною вимогою для всіх способів закладки є межа вмісту пальних в матеріалі — він не повинен перевищувати 20 % від об'єму. У • кожному окремому випадку можливість використання як закладний матеріал порід із змістом горючих компонентів більше 20 % або порід з домішкою вугілля, схильного до самозагорання, встановлюється відповідними службами.

При виїмці запасів вугілля під об'єктами, що охороняються, із застосуванням пневматичного і самотечного способів закладки виробленого простору слід передбачати складання шихт, що володіють підвищеними компресійними властивостями. У Донбасі для пневматичного способу закладки як оптимальні рекомендуються двокомпонентні шихти, такі, що складаються з шахтної породи з добавкою 8—12 % породи відвалів, і трьохкомпонентні, такі, що містять, окрім шахтної породи, близько 10 % відходів збагачення і породи відвалів. Для умов шахт Західного Донбасу рекомендуються двокомпонентні шихти, до шахтної породи яких додається до 20% піску.

Для самотечного і пневматичного способів закладки, які використовуються для управління крівлею, можуть застосовуватися відходи збагачення. Для гідравлічного способу закладки виробленого простору рекомендується склад шихти, вказаний в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 - Склад шихти для гідравлічного способу закладки виробленого простору

Група шихти

Задане сумарне зближення бічних порід %

18-22

20-30*

23-25"

Шахтна порода класу 0-50 мм

70-80

100

100

Пісок

30-20

-

-

Шахтна порода класу 0-50 мм

70-80

75

-

Доменний граншлак

30-20

25

-

Шахтна порода класу 0-50 мм

60

70

80

Золошлаки ГРЕС

40

30

20

Примітки: * Зокрема при застосуванні гідрозакладки на вибросоопасних пластах з метою зниження вибросоопасности. Зокрема на вибросоопасних пластах. ** Шахтна порода класу 0-25 мм.

На пластах, де гідрозакладка застосовується тільки для управління крівлею, при сумарному зближенні порід 28-30% можливе додавання до шахтної породи класу 0-50мм відходів збагачення до 40% за об'ємом.

Закладний матеріал повинен задовольняти таким вимогам: зміст горючих компонентів не повинен перевищувати 20 %; при трубопровідному транспорті найбільший розмір шматків не повинен перевищувати 0,3 діаметру труби; гранулометричний склад сировини повинен забезпечувати необхідну усадку і щільність закладного масиву; межа міцності на стиснення шматків породи не повинна перевищувати 25 Мпа; вологість його не повинна бути більше 5—8 %. При пневматичній закладці матеріал повинен бути малоабразивним з мінімальним змістом пилоподібних фракцій (розмір шматків не повинен бути більше 60 мм). При гідравлічній закладці вміст глинистих і мулистих частинок в сировині не повинен бути більше 10 %, коефіцієнт фільтрації масиву — не менше 0,001 см/с, кислотність води — не нижче рН 5. Матеріал не повинен розмокати у воді.

Для забезпечення мінімальної усадки закладного масиву необхідно: вводити дрібні фракції (піску, золи і ін.); зволожувати масив 10—11 %; вводити твердіючі добавки; добиватися оптимального співвідношення фракцій різної кусковатості.

Практика підтвердила правильність ухвалених конструктивних і технічних рішень по закладці породи у вироблене пространство. Виїмка вугілля може проводитися як по простяганню, так і по підняттю (падінню) пласта залежно від його кута падіння.