Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом примерно готово.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.5.4 Періодичність та обсяг перевірок стану протипожежного захисту шахт

Інженерно-технічні працівники шахти, участков і командний склад ДВГРС під час відвідування виробок повинні перевіряти справність засобів протипожежного защити, ручних засобів пожежогасіння, контролювати сотояння пожежно-зрошувального трубопроводу і наявність необхідних витрат та тиску води в ньому.

Для контролю стану протипожежного захисту шахт встановлюються два типи комплексних перевірок: щомісячні та піврічні.

Щомісячні перевірки включають:

- зовнішній огляд і перевірку стану пожежних насосних установок на поверхні;

- зовнішній огляд всієї мережі підземного пожежно-зростательного трубопроводу з виміром витрати та напору води в кінцевих точках кожного тупикового трубопроводу та проревірку підземних насосних станцій;

- перевірку герметичності сухотрубних пожежних трубопроводів;

- перевірку розміщення в гірничих виробках первинних засобів пожежогасіння, пожежних рукавів та стволів;

- зовнішній огляд і перевірку справності автоматических засобів пожежогасіння, а також пересувних та стастаціонарної вогнегасників;

- зовнішній огляд і перевірку пожежних дверей і ляд;

- виконання заходів протипожежної безпеки при екатації шахтного електроустаткування і стрічкових конвеєрів;

- укомплектованість складів аварійних матеріалів;

- якість ізоляції вироблених просторів, складаючисьня ізолюючих перемичок, виконання планів і графіков профілактичного замулювання, обробки вугілля антипірогенами та інших заходів по боротьбі з самовозгоранням вугілля.

Щомісячні перевірки проводяться комісіями, призначенийвими директором шахти, під керівництвом головного інженера шахти або його заступника. До участі в роботі цих комісій повинні в обов'язковому порядку залучатися работники ДВГРС та шахтних гірничорятувальних станцій.

Піврічні перевірки поєднуються із заходамиями з підготовки до узгодження плану ліквідації аварий. При піврічних перевірках виконують весь обсяг робіт, передбачений місячними перевірками, а також проводять випробування в дії всіх пристроїв протипожежними захисту та системи пожежного водопостачання гірничих виробок та поверхневих споруд. Перевіряєся виконання «Проекту протипожежного захисту шахти».

При цьому перевіряють:

- відповідність фактичного стану протипожежного захисту проектним рішенням і при необхідності – обоснування прийнятих у проекті інженерних рішень та внесених до нього змін;

- стан пожежних резервуарів, справність дії пожежних насосів з подачею води в гірничі виробки і до поверхневих споруд шахти;

- відповідність витрати води та напору у кожного пожежаного крана нормативним величинам, а також справність дії аварійної водорозбірної арматури (засувок, гідравлічних редукторів тощо) і пристроїв для перечення трубопроводів, пристосованих для подачі води на потреби пожежогасіння.

Піврічні перевірки повинні проводитися за участю представників ДВГРС та місцевого органу Держнаглядохоронпраці.

Один раз на три роки проводяться за участю ДВГРС гідравлічні випробування на міцність і герметичність пожежно-зрошувального трубопроводу та інших трубопроводів, що використовуються для потреб пожежогасіння, проводиться гідравлічна зйомка (вимірювання втрат напору), інструментальні вимірювання та ревізія пристроїв пожежного водопостачання.

При підвищеній агресивності або мінералізації шахтних вод терміни цих перевірок встановлюються головним інженером шахти за погодженням з командиром ДВГРС.

Приймання в експлуатацію, наладку, ремонт і про перевірку після ремонту автоматичних засобів пожежогасіння повинні здійснювати призначені наказом по шахті спеціально навчені працівники.

Результати перевірки справності автоматичних засобів пожежогасіння фіксуються в «Книзі перевірки автоматичні засобів пожежогасіння».