Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
792.58 Кб
Скачать

3.Ідеї народності та природовідповідності Григорія Сковороди.

Григорій Савич Сковорода (1722—1794)

Великий просвітитель й захисник українського народу, філософ і поет, автор «Симфонії про народ» Г. Сковорода виступає з обгрунтуванням ідей народності та природовідповідності (спорід­неності) у вихованні та освіті загалом. У своїх поетичних творах, поемах, байках він учить народ, як жити, працювати, виховувати дітей, ураховуючи їхні природні та індивідуальні здібності.

Г. Сковорода виступав з різкою критикою на адресу представників заможних класів, у родинах яких дітей виховували найняті вихователі, що надавали їм штучну освіту, не готуючи до справжнього життя («Вдячний Єродій», «Зозуля та Косик» та ін.). Г. Сковорода увійшов до історії вітчизняної педагогіки як один із перших народних учителів, засновників гуманістичної та демократичної педагогіки.

Засновником вітчизняної педагогічної теорії, ідей народності у ви­хованні є Григорій Савич Сковорода український філософ, просвітитель, поет, народний захисник. У своїх поетичних творах, поемах, байках він дає поради батькам, як ставитися до своїх дітей, як навчати їх працювати, обстоювати свої права. Г. Сковороді нале­жить обґрунтування принципів народності у вихованні, природовідпо-відності (спорідненості). Він закликає вивчати природу дитини, спи­ратися у навчанні на її вікові та індивідуальні особливості. Г. Сково­рода увійшов в історію української педагогіки як перший народний учитель.

Протягом XIX ст. проблемам початкового виховання в Україні приділялася особливо велика увага. З розвитком капіталістичного ви­робництва, залученням жінок до виробничої праці постало питання створення громадських форм початкового виховання. Так, у 60-х ро­ках XIX ст. у Києві, Харкові та інших містах України було створено перші дитячі садки — заклади для дітей трудящих та окремі приватні дошкільні заклади для дітей із заможних родин. Зазвичай ці заклади відкривали освічені жінки, які прагнули знайти своє покликання у суспільно корисній праці. Згодом було створено Київське товариство народних дитячих садків під керівництвом Н. Д. Лубенець, яке коор­динувало громадське дошкільне виховання, розробляло перші програ­ми роботи з дітьми, а вже на початку XX ст. здійснювало підготовку педагогічних кадрів.

ВДЯЧНИЙ ЄРОДІЙ

...Сплів я цього 1787 року маленьку плетінку або кошик під на­звою «Вдячний Єродій».

...Єродії... подібні до журавлів, але більш світле пір'я і коралевий або світло-червоний ніс. Непримиренні вороги змій і буфонів, тобто отруйних жаб. Ім'я це (Єродіос) є еллінське, означає боголюбний, інакше зветься пеларгос і єрогас, по-римськи — кіконій, польськи — боцян, українськи— гайстер. Цей птах освятився в богословських зга­дуваннях з-за своєї вдячності, прозорливості і людинолюбства... Вони годують і носять батьків, найбільше ж престарілих. Кубляться на бу­динках, кирхах, на їх шпилях і на флюгерах, тобто горницях, пірамі­дах, теремах вільно, вільно.

БАЙКИ ХАРКІВСЬКІ

Люб'язний приятелю!

На сьомім десяткові нинішнього століття, полишивши вчительську посаду й усамітнившись у лісах, полях, садах, селах, хуторах та пасі­ках, що лежать довкруж Харкова, навчав я себе доброчинства і по­вчався з Біблії; до того ж, добропристойними іграшками бавлячись, написав півтора десятка байок, ще не маючи з тобою знайомості. А цього року в селі Бабаях примножив їх до половини. Поміж тим як писав решту, здавалося мені, що ти завжди присутній, схвалюєш мої думки і разом до них зі мною причащаєшся. Дарую ж тобі три десят­ки байок — тобі й тобі подібним.

Батьківська кара має в гіркоті своїй солодощі, а мудра іграшка приховує в собі силу.

Нерозумну пиндючливість зустрічають за зовнішністю, випрова­джують за сміхом, а розумний жарт поважний вінчає кінець. Немає смішнішого, як розумний вигляд з порожнім нутром, і немає нічого веселішого, як смішне обличчя з прихованою дільністю. Згадайте прислів'я: «Красна хата не вуглами, а пирогами».

Я й сам не люблю мінливих масок тих людей і справ, про які мож­на сказати малоросійською приказкою: «Стучить, шумить, гримить... А що там? Кобиляча мертва голова біжить». Кажуть і великоросіяни: «Летала високо, а села недалеко», — про тих, що багато та красно го­ворять, а слухати нічого. Не любі мені ця порожня зарозумілість і пишна пустеля, а миле те, де зверху нічого, а всередині — щось, зов­ні брехня, а всередині істина.

Друже мій! Не зневажай байкарства! Байка і притча — одне й те ж. Не за гаманом суди скарб — правдивим судом осуджуй. Байка тоді буває погана й бабська, коли в простацькій та смішній шкара­лупі своїй не ховає зерна істини і схожа на червоточний горіх. Від таких байок відводить Павло свого Тимофія (1 до Тим., гл. 4, ст. 7). І Петро заперечує не просто байки, але байки з хитрощами, які, ок­рім прикрашеної оболонки, сили Христової не мають. Іноді в по­кидьках ховається коштовний камінь. Будь ласка, затям собі ці Павлові слова, щоб люди «на юдейські байки не зважали, ані на накази людей, що від правди відвертаються». Як обряд без сили Божої — порожнеча, то й байка така без істини. Коли ж вона з правдицею — хто посміє назвати її неправдивою? «Для чистих усе чисте, а для занечищених та для невірних не чисте ніщо, але зане-чистилися і розум їхній, і сумління» (До Тита, 1 — 15). Цим хво­рим, позбавленим страху Божого, а з ним і доброго смаку, будь-яка їжа здається гидкою. Не їжа гидка, а споганені в них розум та сум­ління.

Цей потішний і фігурний рід писань був найкращий для стародав­ніх мудреців. Лавр і взимку зеленіє. Так мудрі і в забавках розумні, і в брехні істинні. Істина їхньому гострому зорові не здаля бовваніла, як простацьким розумам, а ясно, мов у свічаді, виставлялася, і вони, забачивши відразу живу її подобу, уподобили її у різноманітні тлінні фігури.

Жодні фарби не передають приваби троянди, лілеї, нарциса на­стільки точно, наскільки прегарно в них з'явлена невидима Божа істи­на — тінь небесних і земних образів. Звідси народились ієрогліфіка, емблематика, таїнства, притчі, байки, подобизни, приказки... І не ди­вина, що Сократ, коли його внутрішній янгол — керманич у всіх йо­го справах — повелів писати вірші, тоді він вибрав Езопові бай­ки. І як кожна вправно показана картина здається неукам брехнею, так і тут виходить.

Сонце всіх планет і цариця Біблія з тайнотворених фігур, притч та подобизн утворена. Вся вона ліплена з глини і зветься у Павла «буй­ством». Але в цю глину вдихнуто дух життя, а в тім буйстві ховається мудрість усього смертного. Зобразити, приєднати, уподібнити — озна­чає те саме.

Прийми ж, люб'язний приятелю, дружнім серцем від твого друга цю небезсмаковиту думок його воду. Не мої це думки, не я їх вига­дав, бо істина безначальна. Але люблю — з тим і мої, люби — і бу­дуть твої. Знаю, що твій плотський бовван різниться від мого опуда­ла, але дві різні посудини хай наповняться одним лікером, хай бу­дуть єдина душа і єдине серце. В цьому й полягає справжня дружба і єдність думок. Усе не наше, все загине — і самі боввани наші. Одні лише думки завжди з нами, одна лише істина вічна, а ми в ній, як яб­луня в своїм зерні, затаїмося.

Будьмо ж дружні! Прийми і споживай з Петром мої чотириногі звірі, змії та птиці. Хай тебе Бог благословить! З ним не зашкодить і трута поганська. То лише образи, що криють, як полотном, істину. Споживай, доки споживеш з Богом чого кращого.

Люб'язний приятелю! Твій вірний слуга,

любитель Священної Біблії

Григорій Сковорода