Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
792.58 Кб
Скачать

1.Педагогічні ідеї р.Оуена

Роберт Оуен (1771-1858), - видатний соціаліст-утопіст, відомий своєю широкою просвітницькою та педагогічною діяльністю. Він є піонером у галузі громадського дошкільного виховання. З метою поліпшення умов життя і праці жінки, залучення її до суспільного виробництва, створення умов для формування всебічно розвиненої особистості він заснував низку закладів, призначених для виховання дітей робітників(школу для маленьких дітей у Нью-Ленарку, дитячий садок для дітей членів «комуністичної громади» в Америці).

У педагогічних творах Р.Оуена ми знаходимо цінні поради щодо організації життя дітей у дошкільних закладах, змісту і методики виховної роботи в них. Р.Оуен постійно наголошував на необхідності активного самостійного розвитку дитини, формування її характеру в прцесі гри і праці.

Досвід Р.Оуена в галузі трудового та громадського виховання відіграв значну роль у подальшому розвитку педагогічної теорії і практики.

Система виховання Оуена у школах для маленьких дітей

... Однак до теперішнього часу суспільство небагато знало до­стовірного про систему, яку я пропагую; і пона була так перекруче­на і так неправдиво передавалась друзями і супротивниками, що мені caмому важко було впізнати її у тих перекручених формах, у яких вона з'являлась. Та особисто я з найперших років пропагував її абсолютно однаково. Я маю в руках один із моїх перших творів, саме промову, яку я виголосив 1 січня 1816 року лід час відкриття Інституту для формування характеру заснованого мною в Н ью-Ленарку. Коли я вперше повідомив світу про моє відкриття - школу для маленьких дітей - відкриття, на яке від того чacy претендували інші і яке дістало широке визнання, проте, форми й цілі дуже відрізнялися від тих, для яких його було призначе­но. Я мав намір створити систему для формування благородного характеру, фізичного, інтелектуального, морального і практично­ro на основі принципів доведеної правди, неухильної правдоподіб­ності і непогрішної достовірності. Тим часом систему шкіл для ма­еньких дітей перетворили на знаряддя для більш успішного вкорінення забобонів і помилок у дитячі уми, паралізуючи у такий .посіб розумові здібності дітей у самому зародку їх і закладаючи фундамент безмірно слабкого й низького розумового і морального розвитку ...

Уривки з педагогічних творів

Діти не повинні чути від вихователя жодного сердитого слова, або бачити грубий чи гнівний вираз його обличчя. Інтонація голосу і поводження з дітьми мають бути в нього однакові для всіх і сповнені доброти і доброзичливості. В гарну погоду діти мають перебувати на відкритому повітрі, проводити там якомога більше часу, залезно від погоди та їхнього здоровя .Молодий, діяльний і добре підготовлений керівник легко знайде, або придумає. Чим їх зайняти, показуючи і розповідаючи їм щось цікаве.

Жодні знаки розрізнення або покарання не повинні мати місця, не має бути жодних виявів упередженості або надання переваги одним над іншими. Ступінь уваги до тієї чи тієї дитини має зростати залежно від її фізичних і духовних вад, які вихователь намагається максимально виправити.