Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційне заняття.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
162.3 Кб
Скачать

20

Лекційне заняття №12 (2 години)

Тема 10. Укладання та виконання зовнішньоторговельного контракту (продовження)

План

  1. Формування ціни контракту та умов платежу.

  2. Технологія виконання контракту при операції купівлі-продажу (оферта, запит, заказ).

1. Формування ціни контракту та умов платежу.

Ціна товару є однією із суттєвих умов контракту. Вона виражається числом грошових одиниць певної валюти за одну кількісну одиницю товару, указаного в контракті.

Ціни контрактів за узгодженням сторін фіксуються у валюті однієї з країн контрагентів або у валюті третьої країни. Для платежу, тобто для взаємних розрахунків між продавцем і покупцем, може бути обрана інша валюта, не та, у якій зафіксовані ціни.

Вибір валюти ціни і валюти платежу залежить, по-перше, від співвідношення сил між покупцем і продавцем, по-друге, від усталених звичаїв у міжнародній торгівлі. Наприклад, при торгівлі каучуком, оловом і деякими іншими товарами заведено вказувати ціни у фунтах стерлінгів, а при торгівлі нафтопродуктами — в американських доларах.

Інколи ціна, обумовлена в контракті, та ціна, фактично сплачена покупцем, не збігаються. Наприклад, при купівлі каучуку встановлюється ціна на базисний сорт і до неї дається шкала знижок і надбавок відповідно до зміни сортності товару. Природно, що ціна товару залежить від обумовлених у контракті базисних умов його поставки в зазначений географічний пункт.

Основні питання, які виникають при встановленні ціни на товар, такі:

  • на які ціни орієнтуватися експортеру при встановленні ціни пропозиції й імпортеру при визначенні доцільності закупівлі;

  • як співвідноситься ціна товару з витратами на доставку товару покупцеві;

  • яким способом розрахувати ціну товару;

  • як зафіксувати ціну в контракті;

  • у якій валюті встановити ціну товару й у якій здійснювати платіж;

  • як уникнути валютних ризиків.

Правила встановлення ціни:

1. Ціна на кожний товар установлюється за певну одиницю виміру. Наприклад:

  • за кількісну одиницю маси (кілограм, тонна і т. д.), площі (метр квадратний і т. д.), обсягу (кубометр, метр і т. д.), за штуку, комплект тощо;

  • за числову одиницю (десяток, сотня, дюжина і т. д.);

  • за вагову одиницю виходячи з базисного вмісту основної речовини в товарі (руди, концентрати, продукція на основі хімічних сполук), а також з коливань натуральної ваги, вмісту сторонніх домішок і вологи.

2. Якщо за даним контрактом поставляються товари різної кількості й асортименту, то ціна встановлюється окремо за одиницю товару кожного виду, сорту, марки. Тоді ціни на товари вказуються в додатках до контракту специфікаціях, що є невід'ємною складовою контракту. При поставках комплектного устаткування в специфікаціях указується ціна на кожний комплектуючий виріб. При часткових поставках, тобто поставках не відразу всієї партії товару, у специфікації вказується ціна кожної часткової поставки. Якщо в основу ціни береться одиниця маси, необхідно визначити їі характер (маса нетто — маса товару без упаковки; маса брутто — маса товару разом з упаковкою; маса брутто за нетто — маса товару разом з упаковкою, коли маса останньої настільки мала, що нею можна знехтувати). У разі, коли в основу ціни береться одиниця маси або ціна встановлюється за штуку або комплект, у контракті необхідно обумовити, чи включається вартість упаковки і тари в ціну товару.

3. Експортні поставки товару за даною ціною будуть найефективніші, якщо ціна товару покриває прямі витрати, компенсує непрямі витрати, віднесені на товар, приносить прибуток, є конкурентоспроможною і забезпечує місце на ринку.