Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1- Шрифтознавтсво.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
772.61 Кб
Скачать

Тема 1. Історія виникнення і розвитку шрифтів (8 год.)

1. Мета і завдання курсу.

2. Поняття про шрифт та науку типографію.

3. Роль і місце науки типографія.

4. Народження та еволюція алфавіту. Історія шрифту.

1. Мета навчального курсу – навчити студентів розуміти значення шрифтів у друкованому та електронному виданнях, на практиці застосовувати шрифти і їх сполучення відповідно до естетики сприйняття і усталених норм і стандартів. Крім цього, метою курсу є навчити студента вибирати шрифт, що якнайбільше відповідає призначенню конкретного виду друкованої продукції (книги, газети, журналу, бюлетеня, реклами, визитівки, листа тощо). Для цього розглядаються основні характеристики гарнітур, їх призначення, сполучення, естетичні критерії впливу на сприйняття надрукованої інформації.

«Друкарське оформлення повинне донести до читача те, що слухачеві повідомляє інтонація голосу».

Ель Лисицький

«Шрифт – це графічно виражена мова, це втілена у знаках думка».

Виллі Тоотс

(Слайд №3)

Друкований текст є основою інформації, що передається візуально. При цьому значення слів передає зміст, а графічне оформлення, шрифтове виконання, відтінки – посилення або послаблення значень, стиль, яскравість, гучність, інтонацію, емоцію тощо

(Слайд №9).

.

Поняття «шрифтова графіка». «мистецтво шрифту» вивчає наука

«типографіка» (від грец.typos – відбиток) або

«шрифтознавство» (від нім Schriftschreiben – писати

(Слайд №8)

Типографія (грец. τύπογραφία, рос. Типографика - відбиток) — мистецтво оздоблення друкарського тексту. Включає в себе мистецтва

  • шрифтового дизайну, тобто створення символів літер та цілих шрифтів;

  • шрифтового оздоблення, тобто модифікації та декорування малюнків літер;

  • верстки, тобто вибору шрифту, параметрів набору, способів розміщення на площині та компонування з іншими елементами.

Належить до фахової сфери відповідно шрифтових дизайнерів, графіків, типографів та верстальників. Цифрові технології зробили це мистецтво доступним широкому загалу.До питань типографії відносять також прийняті для певної мови традиції використання розділових та службових знаків, розмір проміжка, прийнятну частоту переносів тощо.

(Слайд 39)

Шрифт(нім Schrift, від schreiben — писати) – це графічна форма знаків певної системи письма або комплект літер, який відтворює який-небудь алфавіт (латинський, кириличний, арабський, грецький), а також цифри і знаки(СЭС).

Шрифт — це:

  • Повний комплект друкарських літер певного типу й рисунку, необхідний для набору якого-небудь тексту; сукупність металевих рельєфних літер, цифр, розділових знаків у друкарській машинці.

  • Комп'ютерний файл, що містить в собі всі параметри, необхідні для відтворення на екрані чи цифрових друкарських машинах текстів.

  • Графічна форма літер при писанні, характер малюнка написаних літер, накреслення букв та знаків, що складають єдину композиційну та стилістичну систему.

Види шрифтів за роллю на сторінці

  • текстові або набірні (text);

  • акцидентні (display);

  • декоративні (decorative).

На рис. 1 верхній рядок містить текстовий шрифт, консервативний, строгий і стриманий. Середній рядок – акцидентний шрифт, що привертає увагу. Нижній рядок – декоративний шрифт, що створює настрій і затримує погляд.

Рис. 1. Приклади текстового, акцидентного і декоративного шрифтів

Це цікаво! Панграма

Щоб переглянути відображення гарнітури шрифтів, а також його легкість для читання, зазвичай використовують фразу панграму. Панграма це фраза, вислів або текст в якому присутні всі, або майже всі літери абетки.

Приклади панграм українською

  • Чуєш їх, доцю, га? Кумедна ж ти, прощайся без ґольфів! (бракує апострофа)

  • Гей, хлопці, не вспію — на ґанку ваша файна їжа знищується бурундучком. (Andriy Rysin at linux.org.ua)

  • Жебракують філософи при ґанку церкви в Гадячі, ще й шатро їхнє п'яне знаємо. (Yaroslav Kokhan at linux.org.ua)

В панелі управління ОС Windows українською мовою використовується фраза «Добрі вісті не лежать на місці».

В інших локалізаціях використовуються панграми:

  • Съешь ещё этих мягких французских булок, да выпей чаю (російською, бракує літери "ж") The quick brown fox jumps over the lazy dog. (англійською)

Гарнітури шрифту

Гарнітура (від «гарнітур» – «комплект») – це група набірних шрифтів, однакових за характером рисунка, що різняться кеглями і накресленням.Гарнітура – група шрифтів, спроектованих так, щоб вони в наборі гармонували один з одним. Кожна гарнітура має власну назву, яка може бути пов’язана з творцем (Гарамон), історією вживання (Таймс), стилем (Єлізаветинська), конкретною особливістю (Компакт), національною приналежністю (Голландер), призначенням (Кудряшовська словарна), асоціативною якістю (Вівальді) шрифту. Розробка гарнітур – складна трудомістка робота.

Форми і особливості букв даного шрифту відтворюють особливості дизайну конкретної гарнітури. Гарнітура (typeface) – це група шрифтів певного рисунка. А шрифтовий файл (font)– це фізичне втілення або опис гарнітури шрифту: в комп'ютерних кодах, на фотоплівці або в металі. Шрифтовий файл можна порівняти з формою для тесту, а гарнітуру – власне з випічкою. На рис. 2 наведено програмний код шрифтового файла з описом параметрів відображення літер гарнітури New Century Schoolbook і саму гарнітуру.

 

Рис. 2. "Зміст шрифтового файлу та відповідна гарнітура"

Шрифти створюються художниками відповідно до образного задуму; до вимог єдності стилю і графічної композиції; до конкретних смислових і художньо-декоративних задач; до прикладних задач.