Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Savchenko_Audit.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Програма дисципліни «аудит»

МОДУЛЬ 1. ТЕОРІЯ АУДИТУ

ТЕМА 1. Сутність та предмет аудиту

Поняття аудиту та його сутність у ринкових умовах господарювання. Коротка історія аудиту у світі і в Україні. Види ауди- ту та його відмінність від адміністративного контролю, ревізії. Предмет, метод і об’єкти аудиту.

ТЕМА 2. Організація аудиту

Організація аудиту у світі і в Україні. Законодавче забезпечення аудиторської діяльності. Міжнародні професійні організації бухгалтерів і аудиторів. Аудиторська палата України. Спілка аудиторів України. Міжнародні стандарти та Національні нормативи аудиту.

Аудитор і аудиторська фірма. Підготовка і сертифікація аудиторів. Реєстрація аудиторської діяльності.

Внутрішньофірмові нормативи аудиту. Професійна етика аудиторів. Кодекс професійної етики аудиторів.

ТЕМА 3. Методи аудиту фінансової звітності

Мета аудиту фінансової звітності. Загальні принципи проведення аудиту. Методи та методичні прийоми аудиту. Критерії оцінки аудитором фінансової звітності.

ТЕМА 4. Аудиторський ризик

Поняття аудиторського ризику та його складових. Влас- тивий (невід’ємний) ризик. Ризик контролю. Ризик невияв- лення. Методика визначення аудиторського ризику. Суттєвість в аудиті.

ТЕМА 5. Вибіркове дослідження в аудиті

Поняття вибіркового дослідження та передумови його застосування. Методи вибіркового дослідження. Статистична та нестатистична вибірка. Оцінка результатів вибіркового дослі- дження.

ТЕМА 6. Помилки та шахрайство

Поняття помилок і шахрайства. Виявлення помилок і шахрайства. Суттєвість помилок. Дії аудитора при виявленні помилок і шахрайства.

ТЕМА 7. Планування аудиту

Послідовність проведення аудиту. Етапи (стадії) проведення аудиту. Договір на проведення аудиту. Обов’язкові відомості, які повинні знайти відображення в договорі на проведення аудиту. Планування аудиту. Загальний план аудиту. Програма аудиту. Аудиторські процедури.

ТЕМА 8. Аудиторські докази

Поняття аудиторських доказів, їх види. Вимоги до аудиторських доказів. Джерела одержання аудиторських доказів. Процедури одержання аудиторських доказів. Рівень надійності аудиторських доказів.

ТЕМА 9. Робочі документи аудитора

Поняття робочих документів аудитора. Мета складання робочих документів. Форма та зміст робочих документів. Фактори, які впливають на форму та зміст робочих документів аудитора. Вимоги до оформлення робочих документів ауди- тора. Права на робочі документи аудитора та порядок їх збе- рігання.

ТЕМА 10. Аудиторський висновок

Поняття підсумкових документів аудитора. Види підсумкових документів. Аудиторський висновок. Аудиторській звіт та інші підсумкові документи. Види аудиторських висновків та умови їх видачі. Права на підсумкові документи, порядок їх передачі замовнику та зберігання. Аудиторське досьє.

МОДУЛЬ 2. МЕТОДИКА АУДИТУ

ТЕМА 11. Аудит активів

Завдання аудиту активів. Джерела інформації аудиту активів та аудиторські докази. Процедури аудиту активів. Аудит необоротних активів (основних засобів, нематеріальних та інших необоротних активів). Аудит запасів. Аудит грошових коштів. Аудит дебіторської заборгованості. Аудит витрат виробництва і витрат діяльності.

ТЕМА 12. Аудит пасивів

Завдання аудиту пасивів. Джерела інформації в аудиті пасивів та аудиторські докази. Процедури аудиту пасивів. Аудит доходів. Аудит фінансових результатів. Аудит власного капіталу. Аудит забезпечення зобов’язань. Аудит довгострокових зобов’язань. Аудит поточних зобов’язань.

ТЕМА 13. Спеціальні види аудиту

Аудит фінансової звітності акціонерних товариств та його особливості. Аудит підприємств малого бізнесу. Аудит фінансової звітності підприємств з іноземними інвестиціями. Аудит консолідованої фінансової звітності. Інші види спеціального аудиту.

ТЕМА 14. Аудиторські послуги

Поняття аудиторських послуг. Види послуг. Умови надання аудиторських послуг. Організація надання аудиторських послуг. Послуги з організації обліково-економічної роботи, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності.

Послуги інформаційно-консультативного характеру з економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності. Аудит господарської діяльності, внутрішній аудит. Зіставлення (компіляція) фінансової звітності. Процедури, робочі та підсумкові документи з аудиторських послуг.

ТЕМА 15. Внутрішній аудит

Поняття внутрішнього аудиту. Внутрішній контроль і внутрішній аудит. Організація внутрішнього аудиту та його об’­єкти.

Методика внутрішнього аудиту. Робочі документи внут- рішнього аудиту. Підсумкові документи внутрішнього ауди- тора та їх реалізація. Світова практика внутрішнього аудиту.

ТЕМА 16. Аудит у комп’ютерному середовищі

Відмінності аудиту при автоматизованому і неавтомати- зованому веденні бухгалтерського обліку. Вимоги до аудиту в комп’ютерному середовищі та його організація. Особливості планування і проведення аудиту за допомогою комп’ютера. Оцінка ризику ефективності контролю в комп’ютерному се- редовищі. Зловживання в комп’ютерному середовищі.

ТЕМА 17. Інформаційне та технічне забезпечення аудиторської діяльності

Сутність і зміст інформаційного забезпечення аудиторсь- кої діяльності. Організація інформаційного забезпечення: формування вхідної та вихідної інформації. Особливості інфор- маційного забезпечення аудиту фінансової звітності. Особливості інформаційного забезпечення аудиторських послуг. Особливості інформаційного забезпечення внутрішнього аудиту. Сутність і зміст технічного забезпечення. Організація технічного забезпечення аудиторської діяльності в умовах комп’юте­ризації.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

ДЕННА ФОРМА НАВЧАННЯ

№ з/п

Назва модулю, теми

Кількість годин

Л

П

І

СРС

Модуль 1. Теорія аудиту

1

Сутність та предмет аудиту

2

2

2

Організація аудиту

4

2

1

2

3

Методи аудиту фінансової звітності

2

2

4

Аудиторський ризик

2

2

1

4

5

Вибіркове дослідження в аудиті

2

2

1

4

6

Помилки та шахрайство

2

1

2

7

Планування аудиту

2

2

1

4

8

Аудиторські докази

2

2

1

4

9

Робочі документи аудитора

2

2

1

4

10

Аудиторський висновок

2

2

1

4

Модуль 2. Методика аудиту

11

Аудит активів

2

4

1

8

12

Аудит пасивів

2

4

1

8

13

Спеціальні види аудиту

2

2

3

14

Аудиторські послуги

2

2

1

2

15

Внутрішній аудит

2

2

1

2

16

Аудит у комп’ютерному середовищі

2

2

17

Інформаційне та технічне забезпечення аудиторської діяльності

2

2

Разом

36

28

12

59

Усього

135

Примітка: Л — лекції; П — практичні заняття; І — індивідуальна робота; СРС — самостійна робота студента.

Соседние файлы в папке аудит