Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Savchenko_Audit.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

План проведення документальних ревізій і перевірок на підприємствах компанії на 200х р.

Назва підприємства і організації (об’єкт внутрішнього аудиту)

Дата завершення попередньої ревізії

Період, за який необхідно провести ревізію (перевірку)

Кількість днів для проведення ревізії (перевірки)

Вид ревізії (перевірки)

Хто проводить ревізію (перевірку) (посада, ім’я, по батькові)

Квартал

Відповідальний (керівник) за проведення ревізії та її розгляд

І

ІІ

ІІІ

ІV

Завдання 2. Підготуйте проект наказу компанії про відрядження одного з аудиторів та двох спеціалістів для проведення документальної ревізії на об’єкті перевірки. При підготовці наказу врахуйте те, що він повинен мати констатуючу і розпорядну частини. В останній необхідно зазначити виконавців, термін виконання, період ревізії, питання, на які слід звернути увагу, порядок оформлення і відповідальних за виконання наказу в цілому.

Завдання 3. Скласти перелік об’єктів внутрішнього контролю і внутрішнього аудиту (табл. 15.3).

Таблиця 15.3

Перелік об’єктів внутрішнього контролю і аудиту

№ з/п

Об’єкт внутрішнього контролю і аудиту

Метод контролю

Джерело інформації

Строк проведення

Виконавці

Завдання 4. Розробити систему заходів і план організації функціонування внутрішнього контролю і проведення внутрішнього аудиту підприємства.

Завдання 5. Вас призначили аудитором компанії «Мейсон», акції якої купуються на фондовій біржі. Компанія володіє та управляє приблизно 100 готелями. Було створено відділ внутріш­нього аудиту, який розташовано у головному офісі. Службовці контори регулярно відвідують готелі.

У кожному готелі є комп’ютер, який реєструє резервування кімнат та видає рахунки проживаючим.

Необхідно:

а) назвати та коротко описати ту роботу, яку повинен виконати персонал відділу внутрішнього аудиту компанії «Мейсон»;

б) описати, які чинники ви приймете до уваги та яку роботу ви виконаєте, щоб з’ясувати, якою мірою ви можете покладатись на роботу внутрішніх аудиторів;

в) припустимо, ви вирішите, що на роботу внутрішніх аудиторів можна покладатись. Опишіть, як це вплине на вашу аудиторську роботу.

Завдання 6. Ваша фірма є зовнішнім аудитором зареєстрованої на біржі компанії «Янг Супермаркетс». Компанія складається із головного офісу, центрального складу та великої кількості супермаркетів, в яких продаються продукти харчування звичайним покупцям. Старший фінансист компанії запропонував зменшити оплату за аудит, якщо ваша фірма буде переважно спиратись на роботу відділу внутрішнього аудиту.

Старший фінансист пояснив, що обов’язками відділу внутріш­нього аудиту є:

а) перевірка та надання звіту з ефективності внутрішнього кон­тролю шляхом збереженням сучасних описів облікових систем компанії та оцінки ефективності контролю у цих системах. Нада­ються рекомендації з удосконалення контролю та оцінюються запропоновані зміни у контролі;

б) перевірка роботи та надійності комп’ютерних систем. Відділ використовує проведення аудиту за допомогою комп’ютера, куди входять «перевірочні дані» та аудиторське програмне забезпечення (комп’ютерні програми з аудиту). Особлива увага приділяється контролю над доступом до комп’ютера і перевірці оплати рахунків постачальників, виплати заробітної плати, а також от­риманню грошових коштів у супермаркетах;

в) відвідування центрального складу для перевірки роботи систем та ефективності контролю. Процедури перевіряються під час періодичних інвентаризацій;

г) відвідування супермаркетів. Усі супермаркети відвідуються принаймні один раз у рік, частіше відвідуються великі супермаркети та ті, в яких були виявлені суттєві слабкі сторони. У супермаркетах внутрішні аудитори перевіряють ефективність контролю та виконують інвентаризацію грошових коштів, а також перевіряють інвентаризацію запасів.

Старший фінансист повідомив, що відділ внутрішнього аудиту готовий переглянути графік проведення своїх робіт, для того щоб привести його у відповідність із графіком роботи зовнішнього аудитора. Внутрішній аудитор може доповідати про результати роботи безпосередньо зовнішньому аудитору.

У частині (а) завдання при розгляді ефективності роботи відділу внутрішнього аудиту вам необхідно врахувати чинники, які вказують на незалежність та компетентність співробітників відділу внутрішнього аудиту, умови їх звітності та ступінь запровадження їх рекомендацій.

У частині (б) завдання ви повинні вирішити, до якої міри ви можете покластись на роботу внутрішніх аудиторів та або скоротити, або зовсім відмінити деякі процедури аудиторської перевірки. Скорочення обсягів перевірки приведе до скорочення затрат на виконання аудиту і дозволить скоротити оплату послуг з аудиту.

Необхідно:

  1. описати питання, які ви розглядаєте на стадії планування перевірки (оцінки) ефективності роботи відділу внутрішнього аудиту;

  2. розглянути пропозицію старшого фінансиста: до якої міри ви можете покладатись на роботу внутрішніх аудиторів і, таким чином, скоротити обсяг своєї аудиторської роботи:

а) описання систем бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю;

б) виконання перевірки систем внутрішнього контролю;

в) виконання незалежних процедур з перевірки активів і зобов’язань у балансі;

г) аудит комп’ютерних систем, включаючи використання техніки проведення аудиту за допомогою комп’ютера;

д) відвідування супермаркетів.

Завдання 7. Ваша фірма — зовнішній аудитор компанії «Мегамакс», акції якої продаються на біржі. Реалізація ком- панії становить 25 млн грн, а прибуток до оподаткування — 1,7 млн грн.

Керівництво компанії знаходиться у головному офісі в Києві, а центри з продажу і складування — у різних частинах країни. Директори вирішили, що компанія досягла таких розмірів, що необхідний відділ внутрішнього аудиту. Вони звернулись до вашої фірми з проханням надати таку послугу, а також стати офіційним аудитором річної звітності компанії.

Відповідаючи на питання, ви повинні зважати на таке:

  1. дотримання правил професійної етики та надання послуг внутрішнього аудиту;

  2. якою мірою ваша компанія може покластись на роботу внутрішнього аудиту під час офіційного аудиту звітності «Мегамакс»;

  3. ступінь підзвітності персоналу внутрішнього аудиту керівницт­ву «Мегамакс»; хто контролюватиме роботу внутрішнього аудиту;

  4. ступінь підзвітності персоналу внутрішнього аудиту керівникові чи партнерові зовнішньої аудиторської фірми; доцільність контролю як внутрішнього аудиту «Мегамакс», так і зовнішнього аудиту з боку керівника чи партнера.

Якщо ваша аудиторська фірма стане внутрішнім аудитором «Мегамакс», необхідно визначити:

а) питання, які ви повинні врахувати, та дії для забезпечення незалежності вашої фірми як зовнішнього аудитора річних фінансових звітів;

б) переваги та недоліки для «Мегамакс» в ситуації, коли ваша фірма пропонуватиме послуги з внутрішнього аудиту;

в) переваги та недоліки для вашої фірми в ситуації, якщо ваша фірма пропонуватиме послуги «Мегамас» з внутрішнього аудиту.

Соседние файлы в папке аудит