Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Savchenko_Audit.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

14.3. Програмні питання

  1. Поняття аудиторських послуг.

  2. Класифікація аудиторських послуг

  3. Послуги з огляду фінансової звітності.

  4. Послуги з операційних перевірок.

  5. Компіляція бухгалтерської звітності.

  6. Експертні аудиторські послуги.

  7. Послуги з питань електронної обробки економічної інформації.

  8. Послуги, несумісні з обов’язковим аудитом фінансової звітності.

  9. Робочі документи аудитора з аудиторських послуг.

  10. Підсумкові документи аудитора з аудиторських послуг.

14.4. Література

  1. Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 № 3125—ХІІ.

  2. Международные стандарты аудита и Кодекс этики профессиональных бухгалтеров. — М., 2000. — 699 с. (С. 910—930.)

  3. Національні нормативи аудиту. Кодекс професійної етики аудиторів України. — К.: Основа, 1999. — 274 с. (С. 9—11; 194—215.)

  4. Роз’яснення Аудиторської палати України з питань застосування положень Закону України «Про аудиторську діяльність» та національних нормативів аудиту в практиці незалежного аудиту: Затв. Спостережною Радою АПУО 5.05.2000, протокол № 4.

  5. Шеремет А. Д., Суйц В. П. Аудит: Учебник. — 2-е изд., доп. и перераб. — М.: ИНФРА-М, 2001. — 352 с. (С. 40—43.)

  6. Усач Б. Ф. Аудит: Навч. посібник. — К.: Знання — Прес, 2002. — 223 с. (С. 150—168.)

Внутрішній аудит

15.1. Методичні поради до вивчення теми

Вивчення теми передбачає розгляд таких питань:

  • поняття, мета і завдання внутрішнього аудиту;

  • організація внутрішнього аудиту;

  • методика проведення внутрішнього аудиту.

Необхідність запровадження внутрішнього аудиту на середніх і великих підприємствах України доведена вимогами сучасних ринкових економічних відносин, інформаційними та управлінськими потребами господарюючих суб’єктів, конкретними фактами функціонування внутрішнього аудиту на вітчизняних та зарубіжних підприємствах. Останнім часом у нашій державі спостерігаються значні перетворення у сфері бухгалтерського обліку, що у свою чергу накладає відбиток і на сферу контролю, аналізу, аудиту. Ведення фінансового бухгалтерського обліку підприємст­вами України на основі загальноприйнятих принципів обліку, які ґрунтуються на Міжнародних стандартах обліку, а також мож- ливість вільного, самостійного вибору методики управлінського (внутрішньогосподарського) обліку посилюють роль аудиту як гаранта достовірності інформації, що надається підприємством зовнішнім та внутрішнім користувачам. В Україні більше уваги приділяється зовнішньому аудиту, який здійснюється незалежними аудиторськими фірмами, ніж внутрішньому аудиту підприємств. Підтвердженням цього є результати дослідження теорії і прак- тики аудиту в Україні. Питання внутрішнього аудиту майже не висвітлені в публікаціях вітчизняних авторів, а практичне застосування внутрішнього аудиту на наших підприємствах є досить обмеженим. Здійснення внутрішнього аудиту в Україні законодавчо врегульованим є лише для банківської сфери. Основними нормативними документами для банків України з внутрішнього аудиту є:

  1. Постанова НБУ № 114 від 20.03.98 р. «Положення про організацію внутрішнього аудиту в комерційних банках України»;

  2. Постанова НБУ № 358 від 20.07.99 р. «Про затвердження методичних вказівок щодо застосування стандартів внутрішнього аудиту в комерційних банках України».

Для інших господарюючих суб’єктів офіційне законодавство з питань внутрішнього аудиту в Україні відсутнє.

На противагу вітчизняному досвіду внутрішній аудит є широко розповсюдженим у європейських країнах та Сполучених Штатах Америки, де створено спеціальний Інститут внутрішнього аудиту. У зарубіжних країнах внутрішній аудит вва- жають важли­вим та необхідним елементом управлінського контролю, який здійснюється в інтересах самого підприємства. Основне завдання, яке вирішують внутрішні аудитори, — це надання кваліфікованої допомоги персоналу підприємства най­більш ефективно та якісно виконувати свої функціональні обо­в’язки.

Здійснення внутрішнього і зовнішнього аудиту на підприємствах є взаємодоповнюючим, але одночасно вони спрямовані на різні цілі. Аналіз розбіжностей та спільних рис зазначених видів аудиту подано у табл. 15.1.

Таблиця 15.1

Соседние файлы в папке аудит