Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Savchenko_Audit.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Аналітичне групування і аналіз статей активу балансу

Актив балансу

На початок періоду

На кінець періоду

Абсо- лютне відхилення, тис. грн

Темп зростання, %

тис. грн

% до обігу

тис. грн

% до обігу

1. Майно — усього:

1.1. Необоротні активи

1.2. Оборотні капітали

1.2.1. Запаси

1.2.2. Дебіторська заборгованість

1.2.3. Поточні фінансові інвестиції

1.2.4. Грошові кошти та їх еквіваленти

1.3. Витрати майбутніх періодів

Таблиця 13.2

Аналітичне групування і аналіз статей пасиву балансу

Пасив балансу

На початок періоду

На кінець періоду

Абсо- лютне відхилення, тис. грн

Темп зрос- тання, %

тис. грн

% до обігу

тис. грн

% до обігу

1. Джерело майна — усього:

1.1. Власний капітал

1.2. Забезпечення наступних витрат і платежів

1.3. Позиковий капітал

1.3.1. Довгострокові зобов’язання

1.3.2. Поточні зобов’язання

1.4. Доходи майбутніх періодів

Завдання 2. За даними балансу (див. додаток 4) визначи- ти показники платоспроможності і ліквідності. Для цього розрахуйте на початок і кінець року коефіцієнт абсолютної лік- відності, коефіцієнт швидкої ліквідності, загальний коефіцієнт ліквідності, коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами.

Зазначте, які чинники негативно чи позитивно впливають на власний оборотний капітал підприємства. Оцініть ступінь близькості підприємства до банкрутства і внесіть рекомендації зі зміцнення його фінансового стану.

Завдання 3. На підставі даних балансу визначити коефіцієнти: незалежності, фінансової стійкості, фінансування, інвестування, фінансової залежності.

Укажіть, які чинники впливають на ці коефіцієнти, оцініть стан структури капіталу і внесіть пропозиції щодо його раціонального розміщення.

Завдання 4. На підставі даних балансу оцінити оборотність оборотних коштів підприємства. Для цього визначте коефіцієнти оборотності активів (рентабельність обороту), оборотність поточ­них активів, оборотності дебіторської заборгованості і строк її погашення, оборотності запасів і готової продукції.

Покажіть, як швидкість обороту впливає на фінансовий стан підприємства, внесіть пропозиції щодо збільшення швидкості обороту дебіторської заборгованості, зменшення величини авансованого капіталу, скорочення потреби у додаткових джерелах фінансування, попередження відпливу грошових коштів, скорочення строку зберігання товарно-матеріальних цінностей.

Завдання 5. Використовуючи інформацію балансу і звіту про фінансові результати (додаток 5), визначити показники рен­табельності: активів (майна); поточних активів; інвестицій; власного і позикового капіталу; сукупних вкладень; продажів (про- дукції).

На основі аналізу стану, що склався, і тенденцій, що намітилися, розробити заходи, необхідні для стабілізації сприятливих тенденцій чи для усунення несприятливих.

Завдання 6. На основі аналізу фінансового стану, проведеного у попередніх завданнях, складіть підсумкову таблицю основних співвідношень економічних показників, що характеризують фінансовий стан підприємства у звітному і попередньому роках (табл. 13.3).

Таблиця 13.3

Соседние файлы в папке аудит