Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична хімія-Методичка.doc
Скачиваний:
433
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Експериментальна частина

Обладнання та реактиви: рН-метр; скляні електроди ЭСЛ-43-07СР; хлорсрібний електрод порівняння ЭВЛ-1М3; хімічна склянка ємністю 50 см3; стандартні буферні розчини з рН = 1…10; дистильована вода; колба на 1000 см3; лійка.

Методичні вказівки

У колбі місткістю 1 дм3 готують буферні розчини, використовуючи фіксанали (ампула з точною наважкою речовини):

Таблиця 6.1

рН стандартних буферних розчинів при 25 С

Буферний розчин

рН

1.

2.

3.

4.

5.

0,05 М розчин калій тетраоксалату

Насичений розчин калій гідротартрату

0,05 М розчин калій гідрофталату

0,025 М розчин калій фосфіту однозаміщеного і 0,025 М розчин натрій фосфату двозаміщеного

0,01 М розчин натрій тетраборату

1,68

3,56

4,01

6,86

9,18

Готують до роботи скляний електрод: перед початком роботи скляний електрод витримують у воді або слабкому розчині кислоти. Хлорсрібний електрод заповнюють попередньо приготовленим розчином КСl. Під’єднують електроди до рН-метра.

Електроди ретельно промивають дистильованою водою і осушують фільтрувальним папером. В склянку на 50 см3 (100 см3) наливають буферний розчин (~30 см3) з найменшим рН. Занурюють в нього електроди і термометр. Вмикають прилад. Кнопкою “режим” і ручкою “руч. темп” встановлюють на індикаторі приладу температуру розчину. Кнопкою “режим” встановлюють режим вимірювання напруги (mV). Через 3 хв після встановлення рівноваги між розчином і мембраною, записують значення напруги в мВ. Після вимірювань, виймають електроди і термометр з розчину, електрод промивають великою кількістю дистильованої води і ретельно висушують фільтрувальним папером. Хімічну склянку промивають водою, споліскують буферним розчином, і наливають ~30 см3 цього розчину. Занурюють електроди і вимірюють напругу кола з даним буферним розчином. Проводять вимірювання напруги всіх буферних розчинів у порядку зростання рН.

Результати вимірювань заносять в таблицю:

Таблиця 6.2

Результати вимірювань ерс хлорсрібно-скляного кола

в буферних розчинах при заданій температурі

Буфер

рН

Е, мВ

1.

2.

3.

4.

5.

Водопровідна вода

За результатами вимірювань будують калібрувальний графік, відкладаючи по осі ординат значення напруги в мВ. А по осі абсцис – рН. За калібрувальним графіком визначають координати ізопотенційної точки рНі та Еі. Порівнюють одержані дані з відповідними паспортними даними скляного електроду.

Визначення рН водопровідної води. В склянку наливають пробу води, для якої необхідно визначити рН. Електроди промивають дистильованою водою, надлишок води усувають фільтрувальним папером. Занурюють електроди в досліджуваний розчин і вимірюють напругу. За калібрувальним графіком визначають рН взятої проби води.

Як правило, водопровідна вода має слабколужну реакцію середовища, що зумовлено вмістом аніонів HCO3¯, CO32–, OH¯.