Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична хімія-Методичка.doc
Скачиваний:
433
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Експериментальна частина

Прилади та реактиви: магнітна мішалка; хімічна склянка на 800 мл з теплоізоляцією; секундомір; технічні терези; термометр; розчин хлоридної кислоти 0,5 Н; натрій гідроксид гранульований (попередньо висушений).

Методичні вказівки

Дослід 1: Визначення калориметричної сталої.

Дослідження процесу нейтралізації проводять в установці, зображеній на рис. 1.1. Сталу калориметричної установки (К), зображеної на рис. 1.1, можна визначити за відомою теплотою розчинення будь-якої солі чи лугу, наприклад, за відомою теплотою розчинення натрій гідроксиду – 112,1 кДж/моль.

У склянку 1 наливають 500 см3 дистильованої води, включають магнітну мішалку і спостерігають за температурою, значення якої можуть коливатись за рахунок теплообміну з навколишнім середовищем. Відмічають температуру з точністю 0,1 0С кожних півхвилини. З точністю 0,01 г на технічних терезах зважують 5 г попередньо висушеного гранульованого натрій гідроксиду. Після стабілізації температури системи, через отвір 5 вносять наважку твердого натрій гідроксиду, продовжуючи відмічати зміну температури з часом.

В результаті розчинення натрій гідроксиду температура системи зростатиме (екзотермічний тепловий ефект процесу), а стабілізація температури в часі на деякій позначці свідчитиме про завершення процесу розчинення. Зміну температури в процесі розчинення натрій гідроксиду ілюструє рис. 1.2.

Час

Рис. 1.1. Схема калориметричної установки: 1 – хімічна склянка з теплоізоляцією; 2 – магнітна мішалка; 3 – термометр; 4 – кришка; 5 – отвір для внесення твердих речовин; 6 – дистильована вода

Рис. 1.2. Схематичне зображення часової залежності температури системи в ході екзотермічного процесу

На міліметровому папері будують експериментально одержану залежність температура – час: Т = f(τ), і визначають величину скачка температури Т графічним способом, як показано на рис. 1.2. Визначивши Т, обчислюють калориметричну сталу за рівнянням:

, (1.1)

де ΔНp – теплота розчинення натрій гідроксиду (112,1 кДж/моль); n – кількість молів лугу.

Дослід 2: Визначення теплового ефекту нейтралізації.

В склянку наливають 500 см3 0,5 Н розчину хлоридної кислоти і витримують при кімнатній температурі деякий час. Як і в досліді 1 включають мішалку і спостерігають за температурою, відмічаючи її кожні півхвилини. Після стабілізації температури вносять наважку 5 г гранульованого натрій гідроксиду (попередньо висушеного), продовжуючи відмічати значення температури з часом до моменту її стабілізації. Графічним способом (рис. 1.2, дослід 1) визначають скачок температури в ході процесу.

Спостережуваний тепловий ефект процесу (ΔН) є сумою ефектів розчинення (ΔНp) та нейтралізації (ΔНн):

ΔН = ΔНp + ΔНн.

Враховуючи цей момент, тепловий ефект нейтралізації обчислюють, виходячи із наступної формули:

, (1.2)

де К – калориметрична стала; n – кількість молів натрій гідроксиду, взятого для нейтралізації; Т – сумарний скачок температури за рахунок екзотермічного розчинення та екзотермічного теплового ефекту нейтралізації. Результати досліджень вносять у таблицю 1.1.

Таблиця 1.1

Результати калориметричних досліджень процесу нейтралізації

хлоридної кислоти натрій гідроксидом

Калориметрична постійна,

К, кДж/К

Кількість молів

взятого лугу, n, моль

Скачок

температури,

Т, К

Теплота

розчинення

лугу,

ΔНp, кДж/моль

Теплота нейтралізації,

ΔНн, кДж/моль

112,1

Табличне значення Qн , кДж/моль

– 55,9

Відносна похибка, %

Оформлення протоколу: У протоколі наводять графічні залежності T = f(τ), з яких визначають скачок температури при розчиненні натрій гідроксиду та нейтралізації хлоридної кислоти натрій гідроксидом. Проводять розрахунки калориметричної сталої та теплового ефекту нейтралізації, вказуючи розмірності в одиницях СІ. Порівнюють одержане значення теплового ефекту нейтралізації з табличним. Розраховують відносну похибку. Роблять відповідні висновки.