Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEGA_ShPORA мікроба.doc
Скачиваний:
3867
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.62 Mб
Скачать

126. Хламдії, класифікація, біологічні властивості. Методи культивування; Роль в розвитку патології людини. Мікробіологічна діагностика хламідіозу.

Хламідії- дрібні Гр- кокоподібні бактерії, що характеризуються

Облігатними вн.кл. паразитом і особливо циклічністю розвитку.

Зовнішня мембрана представлена переважно ліпополісахаридами та основ ним білком зовнішньої мембрани з групи пуринів.

Їх виявлення найзручніше проводити у мікропрепаратах, забарвлених за Роман.-Гімзою.

Життєвий циклхламідій охоплює дві фази різні за біологічними властивостями форми,адаптовані допозакл. Та вн.кл існування. Позакл.овальної форми фарб. За Роман.-Гімзою у пурпуровий колір.

Ретикулярні тільця є вегетативною вн.кл формою паразита.Вони мають овальну чи паличкоподібну форму і заб. За Роман-Гімзою в блакитний.

Культуральні властивості. Єоблігатними енергетичними паразитами і на штучних пож.середовищах не ростуть.Їх культивувати можна лише в живих кл. Вирощ.культур хламідій ведуть в епітеліал.кл. оболонки жовчного мішка курячого ембріона.

Патогенез.обумовлений репродукцією збудників у кл.конюктиви і рогівки.Вхідні ворота- слиз.обол сечовидільної і статевої систем.Внаслідок патогенного впливу збудників відбувається часткова десквамінація епітелію і поруш. Цілісність слиз.,що створює сприятливі умови для приєднання вторинної гнійної інфекції.Хламідіоз призводить до безпліддя.

Для діагностики використовують серологічну діагностику з викор.реакції РЗК,рНГА,ІФА.Для експрес діагностики придатні імунохроматографічні тест-системи.

Лаб.діагностика-цитоморфологічний метод,що ґрунтується на виявленні ЦПВ в епітеліал.кл

126. 38.Хламдії, класифікація, біологічні властивості. Методи культивування; Роль в розвитку патології людини. Мікробіологічна діагностика хламідіозу.

Хламідії – унікальна група дрібних патогенних грамнегативних нерухливих бактерій, що є збудниками різних хвороб людини і тварин. У людей вони викликають захворювання очей, сечостатевої і дихальної систем.

Хламідії – облігатні(бо не здатні до синтезу АТФ) внутрішньоклітинні організми прокаріотної системи. Мають сферичну форму, РНК і ДНК, рибосоми, клітинні стінки за будовою схожі із стінками грамнегативних бактерій, але позбавлені пептидогліканів; добре фарбуються за Романовським-Гімзою.

Хламідії розмножуються бінарним діленням тільки в цитоплазмі еукаріотних клітин за унікальним циклом розвитку. Життєвий цикл хламідій представлений двома основними формами, що змінюють одна одну – ретикулярні тільця (вегетативна форма) і елементарні тільця (спороподібна форма).

Для людини патогенні наступні представники роду Chlamydia:

-C. trachomatis(зумовлює специфічний кератокон*юктивіт- трахому, що може призвести навіть до втрати зору, і статево передавану інфекцію хламідіоз),

-C. psittaci(збудник орнітозу, людина заражається від птахів, уражаються клітини дихальних шляхів і легень),

-C. pneumoniae(патогенна тільки для людини, захворювання має двохфазний характер: спочатку уражаються ВДШ, згодом приєднюється бронхопневмонія).

Інші серовари збудника спричиняють венеричну хворобу-паховий лімфогранулематоз, дуже поширеним є урогенітальний хламідіоз, що зумовлює уретрит , простатит, а інколи системне ураження –Райтера синдром.

Класифікація хламідій.

Сімейство Chlamydiaceae:

1. Рід Chlamydia: C. trachomatis, C. suis, C. muridarum;

2. Рід Chlamydophila: C. pneumoniae, C. abortus, C. pecorum, C. psittaci, C. caviae, C. felis.

Мікробіологічна діагностика.

-мікроскопічний( хламідійні включення можна виявити в клітинах дихальних шляхів, рогівки і кон*юктиви ока , а також у клітинах слизової оболонки статевих органів. Достовірні результати одержують при ІФА, виявляючи хламідійні антигени в матеріалі –осад сечі,виділення із статевих органів.)

-серологічний(виявлення антитіл класів, IgM, IgA- методом ІФА)

-генодіагностика(р-ція гібридизації ДНК і ПЛР)

Бактеріологічна діагностика хламідіозів складається з попереднього мікроскопічного дослідження матеріалу з метою виявлення хламідій в інфікованих клітинах, забарвлених за Романовським-Гімзою.

¬¬-Для лікування застосовують тетрациклін та макроліди(кларитроміцин).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]